• 1. listopadu

    Zaměstnanci a zejména zaměstnankyně internetové firmy Google vyšli do ulic Singapuru, Dublinu, Londýna, Haify, Berlína, Curychu. Protestovali proti zacházení se ženami ve firmě.

    ČÍST VÍCE

  • 2. listopadu

    Univerzita Karlova poprvé sebrala absolventovi tituly kvůli plagiátorství

    Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima rozhodl o odejmutí dvou magisterských titulů absolventovi školy kvůli plagiátorství. Stalo se tak poprvé, kdy škola k podobnému kroku přistoupila. O tituly přišel absolvent Husitské teologické fakulty UK, který na ní vystudoval dva programy. Obě diplomové práce obhájil 26. září 2017.

    ČÍST VÍCE

  • 2. listopadu

    Pákistánský islámský duchovní, bývalý senátor maulána Samíul Hak, označovaný jako otec Tálibánu, protože u něj studovali vůdci radikálního hnutí, byl zavražděn v Rávalpindí.

    ČÍST VÍCE

  • 3. listopadu

    Letecké záběry ukázaly zkázu po orkánu v Dolomitech

    Záběry z dronu hasičů ukázaly následky orkánu v italských Dolomitech. Padly tam stovky hektarů lesa. Patřily k nim i kmeny smrků a jedlí, jejichž dřevo se používá na výrobu hudebních nástrojů. Extrémní počasí si v Itálii vyžádalo přes dvě desítky obětí.

    ČÍST VÍCE

  • 4. listopadu

    Jaromír Nohavica převzal medaili od Putina

    Ruský prezident Vladimir Putin na slavnostní recepci u příležitosti Dne národní jednoty udělil Puškinovu medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi. Ten si ji převzal v Kremlu osobně a v ruštině ruskému státníkovi za ni poděkoval.

    ČÍST VÍCE

  • 7. listopadu

    Demokraté sebrali republikánům Sněmovnu reprezentantů, Trump uhájil Senát

    Američtí voliči rozhodli o novém složení celé Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu. Senát uhájili republikáni, kteří v něm posílili. Demokraté naopak ovládli Sněmovnu reprezentantů. Prezident Donald Trump volby označil za úspěch republikánů.

    ČÍST VÍCE

  • 8. listopadu

    Při střelbě v kalifornském baru zemřelo třináct lidí

    Třináct mrtvých si vyžádala střelba v baru v americkém Thousand Oaks severně od Los Angeles. Dvanáct lidí včetně policisty se stalo obětí střelce, třináctou byl útočník. Policie záhy uvedla, že zabíjel 28letý Ian David Long, bývalý voják.

    ČÍST VÍCE

  • 8. listopadu

    Kristina Colloredo-Mansfeldová, potomkyně původních vlastníku zámku Opočno, dosáhla u Ústavního soudu obnovy řízení ve sporu o jeho mobiliář. Reagoval tak na předcházející verdikt Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

    ČÍST VÍCE

  • 9. listopadu

    Kalifornii zachvátily ničivé smrtící požáry

    Na severu Kalifornie vypukly rozsáhlé požáry. Z domovů vyhnaly desetitisíce lidí. Dlouhé dny se je nedařilo zastavit. V ohnivém pekle pak zemřely desítky osob. Majetkové škody se počítaly na miliardy dolarů.

    ČÍST VÍCE

  • 9. listopadu

    Během cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny zemřel lékař Petr Halata, který byl součástí delegace hlavy státu. Hrad informaci potvrdil s několikadenním zpožděním.

    ČÍST VÍCE

  • 11. listopadu

    Ve věku 86 let zemřel novinář Jan Petránek. V srpnu 1968 byl jedním z těch, kteří vysílali z ostřelované budovy Československého rozhlasu.

    ČÍST VÍCE

  • 11. listopadu

    Světoví státníci si v Paříži připomněli stole let od konce 1. světové války. ČR na ceremoniálu zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO).

    ČÍST VÍCE

  • 12. listopadu

    Kvůli Čapímu hnízdu mě drželi na Krymu, řekl Babišův syn

    Andrej Babiš ml., syn českého premiéra Andreje Babiše (ANO), řekl, že jej spolupracovníci jeho otce odvezli v roce 2017 na Krym a drželi ho tam. Zprávu přinesl server Seznam Zprávy. Informace souvisela s kauzou dotace EU na objekt Čapí hnízdo, kde jméno Andreje Babiše ml. figuruje. Jeho otec a premiér označil novináře za hyeny nerespektující to, že je syn psychicky nemocný.

    ČÍST VÍCE

  • 14. listopadu

    Novým předsedou Senátu se stal Jaroslav Kubera z ODS

    Senátoři si zvolili nového šéfa. Ve druhém kole první volby se 46 hlasy zvítězil Jaroslav Kubera z ODS. Do druhého kola společně s ním postoupil Václav Hampl (za KDU-ČSL), který získal 24 hlasů.

    ČÍST VÍCE

  • 15. listopadu

    Pirát Zdeněk Hřib byl na jednání zastupitelstva Prahy zvolen primátorem hlavního města. Pro hlasovalo 39 zastupitelů, proti 12 a 14 se jich zdrželo. Opoziční ODS a ANO ho nepodpořily.

    ČÍST VÍCE

  • 15. listopadu

    Šperk s velkou perlou, který kdysi nosila francouzská královna Marie Antoinetta, se vydražil v aukční síni Sotheby's v Ženevě za rekordní sumu, 32 milionu dolarů (736 milionu korun).

    ČÍST VÍCE

  • 17. listopadu

    Lidé vyhodil kytice od Zemana a Babiše položené na pražské Národní třídě

    Připomínka boje za svobodu se obrátila v protest proti prezidentu Miloši Zemanovi, premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a jeho vládě. Jejich kytice položené u pietního místa v Praze na Národní pozdě v noci skončily v odpadkovém koši. Hanlivé pokřiky si vyslechl i vicepremiér Jan Hamáček. Do ulic vyšly po celé zemi desítky tisíc lidí.

    ČÍST VÍCE

  • 18. listopadu

    Blokád silnic proti zdražování paliv se ve Francii zúčastnilo 290 tisíc lidí, stovky z nich byly při konfliktech zraněny. Vláda po mohutných protestech na konec od záměru upustila.

    ČÍST VÍCE

  • 19. listopadu

    Ministr rozhodl o odškodnění klientů H-Systemu

    Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se dohodl s asi šedesátkou členů sdružení Maják, které zaštiťuje část poškozených klientů zkrachovalého H-Systemu, na definitivním odškodnění za soudní průtahy. Každý dostane od ministerstva v průměru částku sto tisíc korun. Informace vyšla najevo s několikadenním zpožděním.

    ČÍST VÍCE

  • 19. listopadu

    Vypukl další obří skandál kolem německé Deutsche Bank točící se kolem praní špinavých peněz. Přes dánskou Danske Bank mělo být takto „očištěno“ asi 150 miliard dolarů (asi 3,4 bil. Kč) pocházejících z podezřelých fondů. Skandál ohrozil finační stabilitu Dánska.

    ČÍST VÍCE

  • 20. listopadu

    Američan chtěl navštívit izolovaný kmen. Nepřežil.

    Touha po šíření víry stála život sedmadvacetiletého Američana Johna Allena Chaua. Chtěl navštívit izolovaný indický kmen – Sentinelce, kteří žijí na odlehlém ostrově v souostroví Andamany a Nikobary. Ti nejdříve muže varovali, aby se k nim nepřibližoval. Pak jej zabili.

    ČÍST VÍCE

  • 20. listopadu

    Czech Press Photo vyhrál snímek orangutana s umírajícím mládětem

    Fotografií roku 2018 a vítězem soutěže Czech Press Photo se stal snímek samice orangutana s umírajícím potomkem. Jeho autorem je Lukáš Zeman, který obrázek odkazující na ničení přírody pořídil na Borneu. Mezinárodní porota ocenila jeho globální přesah.

    ČÍST VÍCE

  • 20. listopadu

    Novou brněnskou primátorkou byla zvolena Markéta Vaňková (ODS), která v nejvyšším vedení města vystřídala dosavadního primátora Petra Vokřála (ANO).

    ČÍST VÍCE

  • 23. listopadu

    Kabinet Andreje Babiše ustál hlasování o nedůvěře

    Pokus svrhnout vládu Andreje Babiše (ANO) nevyšel. Menšinový kabinet ANO a ČSSD hlasování o nedůvěře ve Sněmovně ustál. Jednání iniciovalo šest opozičních stran kvůli kauze Čapí hnízdo a údajnému únosu premiérova syna Andreje Babiše juniora na Krym. Pro svržení vlády ale nenašly podporu.

    ČÍST VÍCE

  • 25. listopadu

    Rusko a Ukrajina se octily na pokraji války kvůli incidentu v Kerčském průlivu

    Rusko-ukrajinský spor se opět rozhořel s velkou intenzitou. A to kvůli incidentu u břehů anektovaného Krymu v Kerčském průlivu, který spojuje Černé a Azovské moře. Ruští pohraničníci v něm zajali tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva s více než dvacítkou lidí na palubě. Oba státy se vzápětí obvinily z provokace.

    ČÍST VÍCE

  • 26. listopadu

    Americká sonda přistála na Marsu

    Průzkumná sonda InSight patřící americkému Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) přistála na Marsu. Ukázala to data, která dorazila na Zem do řídícího střediska i první snímek. Sonda za šest měsíců urazila zhruba 480 milionů kilometrů. Mise stála 850 milionů dolarů (19,4 mld. Kč).

    ČÍST VÍCE

  • 28. listopadu

    Zemřel herec Lubomír Kostelka

    Ve věku 91 let zemřel herec Lubomír Kostelka. Ač hrál většinou spíše menší nebo epizodní role, byl jedním z nejobsazovanějších herců, který se trvale vryl do paměti televizních i filmových diváků. Malé diváky pak například oslovoval v pořadu Kouzelná školka.

    ČÍST VÍCE

  • 29. listopadu

    Američan Samuel Little (78), odsouzený už dříve za vraždy tří žen, se přiznal celkem k devadesáti vraždám. Stal se tak pravděpodobně největším sériovým vrahem v dějinách USA. Své oběti zabíjel mezi lety 1970 až 2005.

    ČÍST VÍCE

Reklama