• 1. března

    V Česku umrzlo nejméně osm lidí

    Mrazy, které ovládly na přelomu února a března Česko, si vyžádaly nejméně osm mrtvých. Většina lidí podlehla podchlazení v Moravskoslezském kraji, další v Aši a v Praze. Mezi obětmi počasí byl také manželský pár, který nedošel domů z oslavy v Karviné-Fryštátě.

    ČÍST VÍCE

  • 1. března

    Na doživotí do vězení poslal hamburský soud Palestince Ahmada A. (27), jenž v roce 2017 v tomto severoněmeckém městě ve jménu světového džihádu jednoho člověka ubodal a šest zranil.

    ČÍST VÍCE

  • 2. března

    Vražda slovenského novináře Kuciaka vyhnala lidi do ulic po celém světě

    Tisíce lidí vyšly do ulic slovenských, evropských i českých měst. Konaly se v nich pochody a pietní shromáždění k uctění památky zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Největší akce se uskutečnila v Bratislavě pod heslem Nechceme zpět 90. léta. Zúčastnil se jí i slovenský prezident Andrej Kiska.

    ČÍST VÍCE

  • 5. března

    V Británii byl otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal

    Ve Velké Británii byl otráven bývalý ruský agent, 66letý Sergej Skripal. Do Spojeného království přišel v roce 2010. Při útoku byla zasažena i jeho dcera Julija. Oba přežili. Později se ukázalo, že potenciální smrtící látkou byl jed novičok vyrobený v Rusku. Rozpoutal se diplomatický skandál, který verzi o tom, že si vraždu objednalo přímo Rusko, v podstatě potvrdil. Státy po celém světě v reakci na kauzu vyhostily desítky ruských diplomatů.

    ČÍST VÍCE

  • 6. března

    Bernard Günther, jednapadesátiletý finanční ředitel německé energetické firmy innogy se čtyřiceti tisíci zaměstnanci, utrpěl vážná zranění poté, co ho v Haanu u Düsseldorfu dva maskovaní útočníci polili kyselinou.

    ČÍST VÍCE

  • 7. března

    Sněmovna neodvolala Tomia Okamuru z postu místopředsedy

    Čeští poslanci na mimořádné schůzi řešili, zda odvolají šéfa SPD Tomia Okamuru z funkce místopředsedy Sněmovny. Schůzi iniciovali lidovci, vadili jim jeho v demokracii nepřípustné výroky o koncentračním táboře v Letech u Písku. Okamura na konec o post nepřišel. Podpořili ho poslanci ANO.

    ČÍST VÍCE

  • 7. března

    Ve věku 89 let zemřel divadelní a filmový herec i dabér Vlastimil Bedrna.

    ČÍST VÍCE

  • 7. března

    Německé státní zastupitelství v Karlsruhe obvinilo 47letého Vietnamce Long N. H. ze špionáže a z podílu na únosu krajana Trinh Xuan Thaha. Bývalý politik a manažer ropné společnosti PetroVietnam upadl doma v nemilost. Ze SRN byl v roce 2017 unesen.

    ČÍST VÍCE

  • 8. března

    Část politiků opustila při projevu Zemana Vladislavský sál

    Několik politiků opustilo na protest proti inauguračnímu projevu Miloše Zemana pražský Vladislavský sál. Zeman v něm mimo jiné kritizoval média podnikatele Zdeňka Bakaly a veřejnoprávní Českou televizi. Pustil se i do TOP 09, jejíž politici – ale nejen oni – následně odešli. Při inauguraci také nepoložil ruku na Ústavu ČR, jak dělávali jeho předchůdci.

    ČÍST VÍCE

  • 10. března

    České lvy ovládla Bába z ledu

    V pražském Rudolfinu se udíleli Čeští lvi. Nejúspěšnějším filmem byl snímek režiséra Bohdana Slámy Bába z ledu. Nicméně o cenách se mluvilo hlavně jinak. Režisér Jan Svěrák vystoupil ještě před zahájením přímého přenosu a označil kritiku ČT, kterou v inauguračním projevu pronesl prezident Miloš Zeman, za největší útok na její nezávislost od roku 2000. Přečetl text nazvaný Pět vět na obranu České televize.

    ČÍST VÍCE

  • 10. března

    Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) označila v rozhovoru pro Novinky Pražany za zpovykané. Uvedla také mimo jiné, že hlavní město ve srovnání s cizinou nemá velký problém s dopravou.

    ČÍST VÍCE

  • 13. března

    Policie zadržela soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera

    Policie zadržela soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Obvinila ho ze tří trestných činů. Vyšetřovatelé jej podezírají z toho, že za peníze v odvolacích řízeních zmírňoval tresty za drogové delikty ve vietnamské komunitě.

    ČÍST VÍCE

  • 14. března

    Zemřel světoznámý fyzik Stephen Hawking

    Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, který byl ochrnutý kvůli neurodegenerativní chorobě, zemřel ve věku 76 let. Vědec, který byl považován za nástupce Isaaka Newtona a Alberta Einsteina, svými poznatky o vzniku vesmíru, velkém třesku a černých dírách výrazně přispěl k rozvoji lidského poznání.

    ČÍST VÍCE

  • 14. března

    Vláda odmítla zmírnění protikuřáckého zákona.

    ČÍST VÍCE

  • 14. března

    Angela Merkelová se počtvrté za sebou stala německou kancléřkou.

    ČÍST VÍCE

  • 15. března

    Nepřímé důkazy umožnily dospět v kauze Petra Kramného k přesvědčivému závěru o jeho vině, justice při hodnocení důkazů postupovala logicky, uvedl Ústavní soud (ÚS). Odmítl tak stížnost muže odsouzeného za vraždu manželky a dcery během dovolené v Egyptě ke 28 letům ve vězení.

    ČÍST VÍCE

  • 15. března

    Slovenský premiér Robert Fico po několikatýdenních protestech v ulicích podal demisi. Ve funkci jej vystřídal Peter Pellegrini (Směr-sociální demokracie).

    ČÍST VÍCE

  • 17. března

    Si Ťin-pching byl podruhé zvolen čínským prezidentem.

    ČÍST VÍCE

  • 21. března

    Zemřel Zbyšek Nečas, jeden z posledních českých letců RAF.

    ČÍST VÍCE

  • 22. března

    Kralupskou rafinérií otřásl výbuch, šest mrtvých

    Areálem rafinérie v Kralupech nad Vltavou otřásla dopoledne exploze. Zemřelo při ní šest lidí, další dva utrpěli vážná zranění. Podle společnosti Česká rafinérská, které areál patří, vybuchla jedna z nádrží na paliva či aditiva. Mezi obětmi převažovali Rumuni.

    ČÍST VÍCE

  • 22. března

    Bohuslav Sobotka oznámil, že opouští politiku

    Bývalý premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zveřejnil na facebookovém profilu, že rezignuje na mandát poslance. Dodal, že chce zůstat řadovým členem ČSSD a „aktivním občanem” a že po letech ve vrcholové politice půjde „úplně jinou životní cestou”.

    ČÍST VÍCE

  • 23. března

    K doživotnímu vězení odsoudil londýnský soud 18letého Ahmada Hasana za bombový útok v metru britské metropole z 15. září 2017. Při částečné explozi podomácku vyrobené nálože ve stanici Parsons Green utrpělo zranění 51 osob.

    ČÍST VÍCE

  • 25. března

    V sibiřském obchodním centru uhořely desítky dětí

    Při požáru v obchodním centru v sibiřském Kemerovu zemřely desítky dětí. Nedokázaly se dostat ze zamčeného kinosálu. Počet obětí se celkově vyšplhal na více než šedesát. Na místě v době neštěstí nefungoval požární alarm, nouzový východ byl zavřený.

    ČÍST VÍCE

  • 28. března

    Olympijský výbor představil nové varianty české státní hymny. Příliš se nelíbily. Ozvali se také Moravané, kteří by rádi přidali k současné hymně svou část.

    ČÍST VÍCE

  • 30. března

    Česko vydalo údajného hackera Jevgenije Nikulina do USA

    Přetahování o údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, který byl zadržený v Česku, skončilo. Letadlo s ním odletělo do Spojených států. O jeho vydání přitom žádalo i Rusko. O tom, kam zamíří, na konec rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Uvedl, že USA stíhají Nikulina za závažnější trestné činy než Rusko.

    ČÍST VÍCE

  • 30. března

    Ve věku 69 let zemřel po dlouhé nemoci právník a vydavatel Fidelis Schlée.

    ČÍST VÍCE

  • 31. března

    Během protestů na území Pásma Gazy zabila izraelská armáda 16 Palestinců, přes 1400 dalších lidí bylo zraněno.

    ČÍST VÍCE

Reklama