• 1. prosince

    Právníci Evropské komise podezřívají Andreje Babiše ze střetu zájmů

    Britský deník The Guardian a francouzský list Le Monde s odvoláním na uniklou zprávu právní služby Evropské komise napsaly, že český premiér Andrej Babiš je podezřelý ze střetu zájmů a z porušení unijních pravidel. Předmětem vyšetřování byly miliardové dotace udělené firmám holdingu Agrofert. Babiš se proti tomu ohradil s tím, že firma spadá pod svěřenecké fondy.

    ČÍST VÍCE

  • 1. prosince

    Zemřel bývalý prezident George Bush starší

    Ve věku 94 let zemřel bývalý americký prezident z let 1989–1993 George Bush starší. Úřad vykonával jako republikán. Předtím působil v mnoha vysokých státnických a jiných funkcích, včetně viceprezidentské pod Ronaldem Reaganem, či jako ředitel CIA. Na jeho texaský pohřeb následně dorazil i současný prezident USA Donald Trump.

    ČÍST VÍCE

  • 2. prosince

    V Kanadě zadrželi finanční ředitelku firmy Huawei

    Kanadská policie zadržela ve Vancouveru finanční ředitelku a dědičku čínské firmy Huawei Technologies, která je po jihokorejském Samsungu druhým největším prodejcem chytrých telefonů na světě. O vydání Meng Wan-čou (známé jako Sabriny nebo Cathy Mengové) usilují Spojené státy. Firmu viní z porušování sankcí uvalených na Irán. Její zatčení vyostřilo vztahy mezi Kanadou a Čínou.

    ČÍST VÍCE

  • 6. prosince

    Jsou to čučkaři, řekl prezident Miloš Zeman o BIS

    Prezident Miloš Zeman kritizoval práci Bezpečnostní informační služby (BIS). Prohlásil o ní, že jsou to čučkaři. V televizním rozhovoru uvedl, že služba tvrdí, že se to v Česku hemží ruskými a čínskými špióny, ale zatím žádného neodhalila. BIS se zastali mnozí politici. Ona sama uvedla, že v roce 2017 v ČR rozbila jednu z ruských agentských sítí, o čemž i Zemana informovala.

    ČÍST VÍCE

  • 7. prosince

    Krajský soud v Praze poslal do úpadku strojírenskou a slévárenskou společnost ČKD Kutná Hora. Podnik se 400 zaměstnanci se ocitl ve stamiliónové platební neschopnosti.

    ČÍST VÍCE

  • 7. prosince

    Novou předsedkyní německých křesťanských demokratů se stala Annegret Krampová-Karrenbauerová. V druhém kole voleb získala 517 hlasů, zatímco její protikandidát Friedrich Merz 482 hlasů. Výsledky voleb i samotné hlasování tak potvrdily, že je strana rozdělená.

    ČÍST VÍCE

  • 10. prosince

    Vlnu nesouhlasných reakcí vyvolal nový ukrajinský zákon, který postavil ukrajinské nacionalisty – takzvané banderovce – bojující po boku nacistů za druhé světové války a po ní proti sovětské Rudé armádě na roveň těm, kteří bojovali proti nacistickému Německu.

    ČÍST VÍCE

  • 11. prosince

    Andrej Babiš neuspěl u Evropského soudu se žalobou kvůli evidenci ve svazcích StB

    Český premiér Andrej Babiš (ANO) neuspěl se žalobou, kterou podal u Evropského soudu pro lidská práva na Slovenskou republiku. Stěžoval si u něj kvůli rozsudku, který odmítl jeho žalobu na údajně neoprávněnost evidence ve svazcích StB.

    ČÍST VÍCE

  • 11. prosince

    Terorista zabíjel na vánočních trzích ve francouzském Štrasburku

    Při střelbě na vánočních trzích v centru francouzského Štrasburku zemřeli přímo na místě tři lidé. Dalších dvanáct bylo zraněných. Pachatelem útoku byl zradikalizovaný občan, recidivista 29letý Chekatt Cherif. Policie ho dopadla po rozsáhlé bezpečností akci za několik desítek hodin a zastřelila. Počet jeho obětí ovšem narůstal, neboť zranění šesti napadaných byla velmi vážná.

    ČÍST VÍCE

  • 11. prosince

    V archivu někdejší východoněmecké tajné policie Stasi byl nalezen identifikační průkaz této nechvalně známé organizace na jméno nynějšího ruského prezidenta Vladimira Putina.

    ČÍST VÍCE

  • 13. prosince

    Europoslanci schválili usnesení žádající zastavení dotací Agrofertu

    Evropský parlament (EP) schválil usnesení vyzývající Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Přijatý text, který společně předložily kluby lidovců, konzervativců a zelených, mimo jiné požaduje pozastavení evropských financí pro skupinu Agrofert. Pro se vyslovilo 434 poslanců, proti bylo 64 a zdrželo se jich 47. Babišovi kritici jej následně vyzvali, aby firmu prodal, nebo odešel z politiky. To odmítl.

    ČÍST VÍCE

  • 13. prosince

    Petr Gazdík oznámil, že v dubnu 2019 skončí jako předseda hnutí Starostové a nezávislí. Chce, aby jeho nástupce měl dost času připravit se na krajské volby, které budou na podzim roku 2020.

    ČÍST VÍCE

  • 13. prosince

    V Česku nasněžilo. Dálnice D1 se na dlouhé hodiny zastavila.

    ČÍST VÍCE

  • 17. prosince

    Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost varoval před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei Technologies Co a ZTE Corporation, neboť představují bezpečnostní riziko. Huawei v prohlášení tvrzení kategoricky odmítla.

    ČÍST VÍCE

  • 17. prosince

    Česká vláda kývla ministru obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO), aby odstartoval nákupy obrněnců BVP a Titus za skoro 60 miliard korun a také dokončil skoro dva roky oddalovanou smlouvu s Izraelem na pořízení osmi radarů MADR za 3,5 miliardy korun.

    ČÍST VÍCE

  • 18. prosince

    Zemřela herečka Jana Štěpánková

    Po těžké nemoci zemřela ve věku 84 let herečka Jana Štěpánková. Rodina a přátelé se s ní rozloučili v úzkém kruhu, i proto se zveřejněním informace počkali, až bude po pohřbu. Štěpánková ztvárnila slavné role jak v divadle, tak ve filmu a televizi, kde zářila mimo jiné v seriálech Taková normální rodinka, Nemocnice na kraji města, v poslední době pak v Doktoru Martinovi.

    ČÍST VÍCE

  • 18. prosince

    Valné shromáždění OSN přijalo drtivou většinou globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly jen USA a Maďarsko, Česko právně nezávazný dokument podpořilo.

    ČÍST VÍCE

  • 18. prosince

    Islamisté podřezali dvě skandinávské studentky v marockých horách.

    ČÍST VÍCE

  • 19. prosince

    Česká Sněmovna schválila rozpočet s deficitem 40 miliard

    Poslanecká sněmovna schválila rozpočet na rok 2019. Stát má podle něj hospodařit v roce 2019 se schodkem 40 miliard korun. Na zákon roku kývlo 108 poslanců, proti jich bylo 88. Opozice vládě vyčetla, že projídá ekonomický růst a nedělá rezervy na horší časy. Prezident Miloš Zeman zákon záhy podepsal.

    ČÍST VÍCE

  • 19. prosince

    Spojené státy se rozhodly odejít ze Sýrie

    Bílý dům nařídil Pentagonu „začít plánovat okamžité stažení“ amerických vojáků ze Sýrie. Krok překvapil spojence. Vyvolal otázky, co bude dál. Prezident Donald Trump vše zdůvodnil tím, že po porážce Islámského státu není důvod v oblasti déle zůstávat. Člen jeho vlády, ministr obrany James Mattis, záhy po oznámení překvapivého kroku rezignoval.

    ČÍST VÍCE

  • 20. prosince

    V karvinském dole zabíjel metan

    Třináct mrtvých si vyžádal výbuch metanu na Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku, jenž patří těžební společnosti OKD. Mezi obětmi neštěstí převažovali Poláci. Na místo neštěstí dorazili polský premiér Mateusz Morawiecki i český premiér Andrej Babiš. V obou zemích se otevřely finanční sbírky pro rodiny pozůstalých.

    ČÍST VÍCE

  • 22. prosince

    Vlna tsunami v Indonésii zabila stovky lidí

    Mohutná vlna tsunami, která zasáhla pobřežní oblasti v Sundském průlivu v Indonésii, zabila stovky lidí, přes tisíc dalších zranila. Příčinou neštěstí byla erupce sopky Krakatoa. Před příchodem vlny nebylo vydáno žádné varování, neboť bezpečností systém nefungoval.

    ČÍST VÍCE

  • 24. prosince

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal zákon, který rozšiřuje řady válečných veteránů o někdejší příslušníky Ukrajinské povstalecké armády (UPA), ozbrojené složky Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) Stepana Bandery, lidově zvané banderovci.

    ČÍST VÍCE

  • 26. prosince

    Prezident Miloš Zeman ve vánočním projevu zkritizoval protivládní demonstrace a „lepšolidi”.

    ČÍST VÍCE

  • 28. prosince

    Zemřel izraelský spisovatel Amos Oz

    Ve věku 79 let zemřel esejista a novinář Amos Oz, nejpřekládanější spisovatel v historii Izrael. Zároveň byl politickým aktivistou, jenž dlouhá desetiletí hlásal usmíření mezi Židy a Araby. První povídkovou sbírku vydal v roce 1965, celkem napsal přes 30 prozaických knih. Jeho díla byla přeložena do 41 jazyků, včetně češtiny.

    ČÍST VÍCE

  • 28. prosince

    Výbuch bomby nastražené na silnici poblíž pyramid v egyptské Gíze zdemoloval autobus s turisty. O život přišli tři Vietnamci a egyptský průvodce. Egyptské úřady v reakci na atentát nařídily protiakci, při níž zemřelo kolem čtyřiceti radikálů.

    ČÍST VÍCE

Reklama