• 1. července

    Austrálie začala s odškodňováním zneužitých dětí

    V Austrálii zahájili odškodňování lidí, kteří byli v dětství sexuálně zneužíváni ve školách a dalších institucích včetně náboženských. Nárok na odškodnění by mělo mít asi 60 000 lidí, každý měl dostat až 150 000 australských dolarů (téměř 2,5 mil.Kč).

    ČÍST VÍCE

  • 1. července

    Ve věku 81 let zemřela divadelní a filmová herečka Emma Černá. Hlavní roli ztvárnila ve filmu Adelheid od Františka Vláčila, role měla i ve filmech Skalpel, prosím či v Samotářích, zahrála si i v oscarovém Koljovi. Dlouhou dobu působila v Divadle Komedie, její poslední scénou pak bylo Divadlo v Dlouhé.

    ČÍST VÍCE

  • 2. července

    Zemřela první polistopadová ministryně spravedlnosti Dagmar Burešová, oznámila Česká advokátní komora.

    ČÍST VÍCE

  • 4. července

    Novičok otrávil na jihu Anglie další dva lidi

    Policie na jihu Anglie vyhlásila mimořádnou situaci kvůli případu dvou lidí, kteří se po kontaktu s tehdy neznámou látkou ocitli v kritickém stavu. Muž a žena byli nalezeni v Amesbury, které se nachází zhruba 13 kilometrů severně od Salisbury, kde byl v březnu otráven ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Ukázalo se, že Britové našli lahvičku s jedem novičok. Domnívali se, že jde o parfém. Žena následně zemřela.

    ČÍST VÍCE

  • 5. července

    Evropský soud pro lidská práva zamítl stížnost na Velkou Británii, kterou k němu podala rodina Čecha Zdeňka Makara zabitého v roce 2016 v Londýně. Štrasburský tribunál ve zdůvodnění rozsudku mimo jiné uvedl, že britské úřady podle něj nepostupovaly v rozporu s evropskou úmluvou o lidských právech. Verdikt byl konečný.

    ČÍST VÍCE

  • 6. července

    Sokolové na svém sletu vypískali premiéra Andreje Babiše

    Mohutným pískáním reagovaly tisíce diváků na stadiónu v pražském Edenu, když moderátor po zaznění státní hymny na začátku XVI. všesokolského sletu přivítal hosty, mezi kterými byl i premiér Andrej Babiš.

    ČÍST VÍCE

  • 6. července

    Japonci popravili vůdce sekty zodpovědné za útok sarinem

    V Japonsku popravili zakladatele a duchovního vůdce sekty Óm šinrikjó Šókó Asaharu a šest jeho stoupenců, kteří byli zodpovědní za plynový útok v tokijském metru z roku 1995. Nervový plyn sarin tehdy zabil 13 lidí a zhruba pět a půl tisíce dalších přiotrávil.

    ČÍST VÍCE

  • 7. července

    Mezinárodní filmový festival ve Varech vyhrál rumunský film o masakru židů

    Velký křišťálový glóbus si z Karlových Varů odvezl rumunský režisér Radu Jude za snímek Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři. Důvod k radosti měli také Češi. Cenu za režii si odváží Olmo Omerzu za snímek Všechno bude. Slovinský režisér, který prošel pražskou FAMU, žije a tvoří v Česku řadu let.

    ČÍST VÍCE

  • 9. července

    Ministryně spravedlnosti Malá vydržela ve funkci třináct dnů

    Taťána Malá (ANO) oznámila rezignaci na post ministryně spravedlnosti. Učinila tak po jednání celostátního výboru hnutí ANO. Osudnou se jí stala plagiátorská kauza, v níž nedokázala vysvětlit své nekvalitní diplomové práce, jimiž ukončila vysokoškolská studia. Ve funkci ji nahradil právník Jan Kněžínek.

    ČÍST VÍCE

  • 10. července

    Thajští záchranáři vysvobodili malé fotbalisty

    Thajským záchranářům se podařilo vyvést do bezpečí všechny mladé fotbalisty a jejich trenéra z jeskynního komplexu na severu země, kde zůstali uvěznění po povodních. V prostorách strávilo 12 dětí a dospělý muž až 19 dní. Na jejich záchranu se rozjela obří mezinárodní akce. Ven se dostávali složitě, postupně. Záchranná akce spolykala miliony dolarů.

    ČÍST VÍCE

  • 10. července

    Zemřel herec Václav Glazar, hvězda pěti Kameňáků

    Ve věku 65 let zemřel herec Václav Glazar, kterého proslavila především komediální série Kameňák. Poslední měsíce trávil v léčebně dlouhodobě nemocných v Kralupech nad Vltavou. Osudnou se mu stala zástava srdce.

    ČÍST VÍCE

  • 11. července

    Druhá Babišova vláda získala důvěru Sněmovny

    Po více než 15hodinovém maratonu v jednacím sále získala druhá vláda Andreje Babiše důvěru Poslanecké sněmovny. Jak se předpokládalo, kabinet podpořila drtivá většina poslanců hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Celkem bylo pro důvěru 105 poslanců ze 196 přítomných. Jmenování kabinetu provázely značné emoce.

    ČÍST VÍCE

  • 11. července

    Maltézští rytíři se dohodli s pražskou obcí Březiněves, že jí odprodají čtyři hektary pozemků na stavbu školy za 41 milionů korun. V obci získali přes 90 hektarů polí v rámci církevních restitucí v miliardové hodnotě, ale ještě je nemají jisté, protože se o ně soudí se Státním pozemkovým úřadem.

    ČÍST VÍCE

  • 15. července

    Finále fotbalového šampionátu v Moskvě narušila akce ženské skupiny Pussy Riot.

    ČÍST VÍCE

  • 16. července

    Celníci v Praze a středních Čechách zasahovali kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů

    Celní správa a policie zasahovala na několika místech, mimo jiné v Bašti nedaleko Prahy, kvůli nelegálnímu zabíjení tygrů. Později se ukázalo, že zvířata byla usmrcována, porcována a jejich těla vyvážená po kouskách do Asie. Tam jsou ceněná pro jejich údajně léčivé účinky. Mezi třemi obviněnými byl i Ludvík Berousek starší. Putovali do vazby.

    ČÍST VÍCE

  • 16. července

    Forenzní analýzy krevních skupin ukázaly, že nejméně polovina stop krve na turínském plátně, které podle legendy nese otisk těla umučeného Ježíše Krista po jeho sejmutí z kříže, je podvrh. Jednu z nejuctívanějších katolických relikvií podrobili zkoumání dva italští vědci.

    ČÍST VÍCE

  • 17. července

    Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) rezignoval na funkci z důvodu podezření, že se dopustil plagiátorství ve své bakalářské práci. Nahradila jej Jana Maláčová. (ČSSD)

    ČÍST VÍCE

  • 18. července

    Google dostal od Bruselu rekordní pokutu 112 miliard

    Americká společnost Google dostala od Evropské komise rekordní pokutu 4,34 miliardy eur (112 miliard korun) za zneužívání mobilního operačního systému Android k „zabetonování” dominantní pozice v internetovém vyhledávání.

    ČÍST VÍCE

  • 19. července

    Po hodiny trvající diskusi přijal izraelský parlament zákon, který definuje zemi jako výlučně židovský stát. Ve 120členném parlamentu ho podpořilo 62 poslanců, proti jich bylo 55 a dva se zdrželi hlasování.

    ČÍST VÍCE

  • 19. července

    Ústavní soud odmítl stížnost společnosti Zdeněk – Sun, která tak definitivně prohrála boj o licenci solární elektrárny v Chomutově. Tu získala podle předešlých rozsudků neoprávněně.

    ČÍST VÍCE

  • 20. července

    Útočník v linkovém autobuse v severoněmeckém přístavním městě Lübeck zranil nožem 12 lidí. Policie ho následně dopadla. Násilník podle médií pocházel z Íránu.

    ČÍST VÍCE

  • 24. července

    Soud nařídil klientům H-Systemu do měsíce se vystěhovat

    Klienti H-Systemu definitivně prohráli soud s insolvenčním správcem. Podle Nejvyššího soudu (NS) měli do jednoho měsíce vyklidit domy, ve kterých žijí. Zástupce bytového družstva Svatopluk označil rozhodnutí za šokující a připomněl, že obyvatelé domů nemají kam jít. Rozhodnutí o jejich vystěhování bylo následně odloženo.

    ČÍST VÍCE

  • 24. července

    Ničivé požáry zabily v Řecku desítky lidí

    Nejméně 60 obětí si vyžádaly lesní požáry v okolí Atén. Přes 150 dalších lidí oheň zranil, včetně šestnácti dětí. Nejvíce zasaženou byla přímořská obec Mati. Živel řádil několik dní a zanechal za sebou vedle mrtvých miliardové škody.

    ČÍST VÍCE

  • 24. července

    Krajský soud v Ústí nad Labem poslal na 19 let do vězení Martina Chloubu, který podle soudu v roce 2017 v Doubici na Děčínsku zavraždil 14letou dívku a pokusil se zabít její 16letou kamarádku.

    ČÍST VÍCE

  • 26. července

    Stovky migrantů vyzbrojených fekáliemi pronikly přes plot v Maroku na území EU. Stalo se tak ve španělské enklávě Ceuta. Policie je nedokázala zastavit.

    ČÍST VÍCE

  • 27. července

    Češi (ne)viděli úplné zatmění Měsíce, nejdelší v tomto století. Unikátní bylo v tom, že planeta Mars byla v takzvané opozici, tedy z hlediska Země na opačné straně, než je Slunce, a v důsledku toho i značně blíže k Zemi než obvykle.

    ČÍST VÍCE

  • 28. července

    Papež František přijal rezignaci osmaosmdesátiletého kardinála Theodora McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA. Bývalý washingtonský arcibiskup čelí obvinění ze sexuálního obtěžování dětí a mladých mužů.

    ČÍST VÍCE

  • 30. července

    Odchod fotbalisty tureckého původu Özila z německé reprezentace spustil kampaň MeTwo. Poukazovala na xenofobní nálady ve společnosti.

    ČÍST VÍCE

  • 31. července

    Facebook zakročil proti manipulátorům, smazal desítky účtů

    Společnost Facebook objevila desítky patrně falešných účtů, které se podle ní koordinovaně snažily ovlivňovat americkou politiku před podzimními volbami. Firma kvůli tomu smazala 32 neautenticky se jevících facebookových či instagramových účtů, jež sledovalo téměř 300 000 uživatelů.

    ČÍST VÍCE

  • 31. července

    Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera dokončila koupi telekomunikačních aktiv společnosti Telenor ve střední a východní Evropě, konkrétně v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku za 2,8 miliardy eur (72 miliard korun).

    ČÍST VÍCE

  • 31. července

    Slunce rozpálilo Česko k 38 stupňům Celsia. Lidi dusil přízemní ozón.

    ČÍST VÍCE

Reklama