• 1. října

    Zemřel zpěvák Charles Aznavour

    Ve věku 94 let zemřel francouzský šansoniér, syn arménských rodičů, Charles Aznavour, jenž složil více než tisíc písní, nahrál desítky desek, jeho alb se prodalo přes 100 miliónů kopií. Hrál také ve filmu. Umělecky aktivní byl až do vysokého věku.

    ČÍST VÍCE

  • 1. října

    Z vedení hnutí ANO odešel bývalý ministr zahraničí a obrany Martin Stropnický, složil také poslanecký mandát. Měsíc na to odletět do Izraele, kde ho čekal post českého velvyslance.

    ČÍST VÍCE

  • 2. října

    Evropský parlament odmítl odblokovat 70 miliónů eur (1,8 mld. Kč) z unijních fondů, které jsou určeny Ankaře. Pro hlasovalo 544 europoslanců, proti jich bylo 28. Peníze se mají uvolnit až v případě zlepšení dodržování principů právního státu a demokracie v Turecku.

    ČÍST VÍCE

  • 3. října

    Slovenský Denník N s odvoláním na policejní zdroje napsal, že Zoltán Andruskó, jeden z obviněných z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, vypověděl, že vraždu objednal kontroverzní podnikatel Marián Kočner.

    ČÍST VÍCE

  • 4. října

    Prozaik Jiří Hájíček, autor románů Selské baroko, Rybí krev nebo Dešťová hůl, odmítl převzít Státní cenu za literaturu. Vadilo mu její zpolitizování.

    ČÍST VÍCE

  • 5. října

    Nobelovu cenu za mír získali lékař z Konga a jezídka bojující proti sexuálnímu násilí

    Nobelovu cenu míru pro rok 2018 získali konžský lékař Denis Mukwege a aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová. Zástupci norského Nobelova výboru letos vybírali z 216 osob a 115 organizací. U dvojice ocenila jejich neúnavný boj proti sexuálnímu násilí.

    ČÍST VÍCE

  • 5. října

    Francouzská policie vyšetřovala zmizení šéfa Interpolu Meng Chung-weje. Případ nahlásila jeho manželka. Ukázalo se, že muž byl zatčen v Číně a čelí tam neupřesněnému obvinění.

    ČÍST VÍCE

  • 6. října

    Hnutí ANO ovládlo ve volbách krajská města

    Volby do obecních zastupitelstev a na třetině území do horní parlamentní komory ukázaly, že hnutí ANO si drží své silné pozice. V krajských městech vyhrálo všude, kromě Prahy a Liberce. Nicméně ani tam, kde zvítězilo, nutně nebude v příštích letech vládnout. Další, ve volbách úspěšné strany ANO vyšachovaly mimo jiné v Brně.

    ČÍST VÍCE

  • 10. října

    Zemřel herec Břetislav Slováček

    Ve věku 70 let zemřel v kruhu rodiny herec Břetislav Slováček. Dlouhá léta hrál v pražském vinohradském divadle, odkud v 90. letech spolu s dalšími herci přešel do obnoveného Divadla Na Fidlovačce. Objevoval se také v televizních inscenacích a seriálech, ve filmu byl obsazován do menších rolí, jako byl novinář v komedii Rozpuštěný a vypuštěný.

    ČÍST VÍCE

  • 10. října

    Ankara: Saúdského novináře rozřezali na konzulátu na příkaz královské rodiny

    Turecké bezpečnostní složky uvedly, že saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží byl na rozkaz saúdskoarabské královské rodiny zavražděn v Istanbulu. Novinář budovu tamního saúdského konzulátu navštívil 2. října, a pak se po něm slehla zem. Incident vyvolal obří diplomatický skandál. Ostatky pohřešovaného se zatím nenašly.

    ČÍST VÍCE

  • 12. října

    V pražské nemocnici zemřela žena, kterou několik dnů před tím v pražských Hlubočepech uštkla mamba zelená. Plaz následně utekl a podařilo se ho odchytit až v zahrádkářské kolonii.

    ČÍST VÍCE

  • 12. října

    Turecko propustilo amerického pastora Andrewa Brunsona, který byl v zemi od roku 2016 ve vazbě a od července v domácím vězení. Soud v Izmiru mu sice udělil trest tři roky a jeden měsíc vězení za napomáhání teroristické organizaci, soudce ale zároveň rozhodl o jeho propuštění z domácího vězení a nezakázal mu vycestovat ze země.

    ČÍST VÍCE

  • 13. října

    Senátní volby drtivě ovládla ODS

    Senátní volby jasně vyhrála ODS. Naopak debaklem skončily pro ČSSD i ANO. Obě vládní strany získaly jen po jednom křesle. Zájem o druhé kolo senátních voleb byl ovšem jen velmi malý. Volební účast byla 16,49 procenta.

    ČÍST VÍCE

  • 13. října

    Šéf lidovců Pavel Bělobrádek oznámil, že už nechce vést KDU-ČSL, a tak nebude na březnovém sjezdu strany v roce 2019 obhajovat post předsedy strany.

    ČÍST VÍCE

  • 15. října

    Zemřel spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen

    Spoluzakladatel softwarové firmy Microsoft Paul Allen zemřel ve věku 65 let. Miliardář, filantrop a hledač lodních vraků podlehl rakovině lymfatických uzlin. Patřil stejně jako druhý zakladatel softwarového gigantu Bill Gates k podnikatelům, kteří se rozhodli značnou část jmění věnovat na dobročinné účely.

    ČÍST VÍCE

  • 16. října

    V Husově sadu v historickém centru Ostravy odhalili sochu zesnulé zpěvačky Věry Špinarové v životní velikosti na gramofonové desce. Někteří kritici tvrdí, že se moc nepovedla.

    ČÍST VÍCE

  • 16. října

    Aktivistka Aneta Petani narušila svou nahotou mši, již v katedrále svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka. Protestovala proti předešlým výrokům katolického kněze Petra Piťhy o homosexuálech.

    ČÍST VÍCE

  • 17. října

    Ruský student vraždil v krymské škole

    Budovou školy v Kerči na Krymu otřásla exploze. Usmrtila 19 lidí a zranila 70 dalších. Podomácky vyrobená nálož vybuchla v jídelně. Úřady čin označily za masovou vraždu. Útočil 18letý student čtvrtého ročníku Vladislav Rosljakov, jenž následně spáchal sebevraždu.

    ČÍST VÍCE

  • 17. října

    Kanada umožnila občanům legálně kouřit marihuanu.

    ČÍST VÍCE

  • 20. října

    Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel ocenění od Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Pamětní medaili Za vlast a za svobodu mu předal jeho předseda Jaroslav Vodička. Ondráček se před listopadem 1989 účastnil policejních zásahů potlačujících protirežimní demonstrace. Kardinál Dominik Duka v reakci na ocenění ČSBS opustil.

    ČÍST VÍCE

  • 22. října

    V Afghánistánu padl další český voják, kynolog

    Při útoku na vozidlo české jednotky v afghánské provincii Herát zemřel český voják a další dva vojáci byli zraněni. Všichni patřili do 601. skupiny speciálních sil z Prostějova, kteří v Herátu i v Logaru cvičí afghánské vojáky. Zaútočit na ně právě jeden z jejich studentů.

    ČÍST VÍCE

  • 22. října

    V 77 letech zemřel Gilberto Benetton, jeden ze zakladatelů italské oděvní firmy.

    ČÍST VÍCE

  • 24. října

    Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Evropě možnou jadernou odvetou, bude-li souhlasit s rozmístěním amerických raket po odstoupení USA od odzbrojovací smlouvy z roku 1987.

    ČÍST VÍCE

  • 24. října

    Medvěd, který se toulal týdny ve Zlínském kraji, napadl ve vsetínské části Semetín berana. Za sebou měl již útoky na ovce, vyplněné úly. Snahy o jeho odchyt byly dlouho marné.

    ČÍST VÍCE

  • 25. října

    Francouzský bankéř Matthieu Pigasse, spolumajitel francouzského deníku Le Monde, prodal firmě Czech Media Invest (CMI) českého investora Daniela Křetínského 49procentní podíl v holdingu Le Nouveau Monde. Jeho prostřednictvím tradiční francouzský list spoluvlastní.

    ČÍST VÍCE

  • 26. října

    Ve floridském městě Plantation byl zadržen 56letý Cesar Sayoc považovaný za hlavního podezřelého v kauze posílání balíčků s výbušninami lidem, kteří se staví proti prezidentovi Donaldu Trumpovi. Vzápětí byl obviněn z pěti trestných činů a hrozí mu až 48 let vězení.

    ČÍST VÍCE

  • 27. října

    Muž zastřelil v synagoze v americkém Pittsburghu 11 lidí

    Američan Robert Bowers začal střílet v synagoze v americkém městě Pittsburgh. Během dvaceti minut usmrtil 11 osob ve věku od 54 do 97 let. Nakonec se vzdal policii. Svůj čin předem avizoval na sociální síti Gab, kterou často využívají rasisté a alternativní pravice. Za mnohonásobné vraždy mu nyní hrozí trest smrti.

    ČÍST VÍCE

  • 27. října

    V Česku odstartovaly oslavy 100 let republiky. Vyvrcholily o den později, tedy v den založení státu, 28. října. Počasí akcím vůbec nepřálo. Byla zima a pršelo.

    ČÍST VÍCE

  • 28. října

    V Praze se po rekonstrukci návštěvníkům znovu otevřela historická budova Národního muzea uzavřená od července 2011. Náklady na opravy činily 1,8 miliardy korun.

    ČÍST VÍCE

  • 28. října

    Zeman předal dosud nejvíce vyznamenání

    Oslavy Dne vzniku samostatného československého státu v neděli vyvrcholily udílením státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu. Prezident Miloš Zeman vyznamenal celkem 41 osobností, za některé sklidil kritiku.

    ČÍST VÍCE

  • 29. října

    Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila ochod z vrcholné politiky

    Dlouholetá spolková kancléřka Angela Merkelová zveřejnila, že se v prosinci nebude ucházet o post předsedkyně německé Křesťanskodemokratická unie a že po konci nynějšího volebního období nebude kandidovat do Spolkového sněmu, tedy nebude usilovat o post kancléřky.

    ČÍST VÍCE

  • 29. října

    Policejní prezident Tomáš Tuhý skončil ve funkci, jako český velvyslanec následně odjel do Bratislavy.

    ČÍST VÍCE

  • 31. října

    Pákistánský nejvyšší soud osvobodil křesťanku, matku čtyř dětí, Asiy Bibiovou, která byla v roce 2010 odsouzena k trestu smrti za urážku islámského proroka Mohameda. Rozhodnutí vyvolalo masivní pouliční protesty tvrdých zastánců islámu.

    ČÍST VÍCE

Reklama