• 1. června

    V Katalánsku po sedmi měsících skončila přímá správa Madridu. V oficiálním věstníku totiž vyšel jmenovací dekret, který potvrdila španělská vláda, a katalánští ministři se tak mohli ujmout svých úřadů.

    ČÍST VÍCE

  • 1. června

    Francouzská vláda rozeslala pedagogům v zemi pokyny, podle nichž mají ve školách vynucovat sekulární pravidla nařízená státem. Dívky, které se budou chtít omluvit z plavání či tělocviku ze zdravotních důvodů, budou mimo jiné muset podstoupit prohlídku u školního lékaře.

    ČÍST VÍCE

  • 2. června

    Nejkrásnější Češkou se stala Lea Šteflíčková z Ústí nad Labem.

    ČÍST VÍCE

  • 5. června

    Saúdská Arábie začala ženám vydávat řidičské průkazy.

    ČÍST VÍCE

  • 6. června

    Prezident Miloš Zeman podruhé jmenoval Andreje Babiše premiérem

    Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem. Po prvním jmenování se Babiš neúspěšně pokusil sestavit menšinový kabinet hnutí ANO, který nezískal důvěru Sněmovny a poslední čtyři měsíce vládl v demisi.

    ČÍST VÍCE

  • 6. června

    Téměř šest desítek lidí se přiotrávilo kebabem z prodejny rychlého občerstvení Maxim v ulici V Kopečku v centru Hradce Králové. Lékaři určili, že v jídle byl toxin bakteriálního původu.

    ČÍST VÍCE

  • 7. června

    Uzbek dostal za masakr ve Stockholmu doživotí

    Na doživotí byl ve Švédsku odsouzen Uzbek Rachmat Akilov, jenž v dubnu 2017 vjel s nákladním autem na nákupní třídu ve Stockholmu a zabil pět lidí. Soud ho shledal vinným z terorismu.

    ČÍST VÍCE

  • 7. června

    Nejvyšší správní soud nevyhověl návrhu na odkladný účinek, který právník Hradu Marek Nespala požadoval, než soud rozhodne o kasační stížnosti. Spor se týkal jmenování profesorů historika umění Jiřího Fajta a fyzika Ivana Ošťádala, které prezident Miloš Zeman odmítl.

    ČÍST VÍCE

  • 8. června

    Slovenský soud odmítl dovolání Andreje Babiše v kauze StB

    Slovenský nejvyšší soud zamítl dovolání českého premiéra Andreje Babiše ve sporu s Ústavem paměti národa o jeho spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB). Informace byla zveřejněná s několikadenním zpožděním. Babiš je ve svazcích veden jako agent s krycím jménem Bureš. Kvůli rozhodnutí následně zažaloval Slovensko u evropského soudu.

    ČÍST VÍCE

  • 9. června

    Česko zasáhly silné bouřky a lijáky, dva mrtví

    Prahu, severní Čechy a severní Moravu zasáhly opět velmi silné bouřky. V Praze zaskočil přívalový déšť příznivce geocachingu u smíchovské náplavky. Dva z nich nepřežili. V pražském Anežském klášteře museli hasiči odčerpávat 40 centimetrů vody. Na Semilsku, Bruntálsku a Šumpersku spadlo během krátké chvíle přes 50 milimetrů srážek.

    ČÍST VÍCE

  • 10. června

    Norský parlament schválil zákon o zákazu zahalování obličeje.

    ČÍST VÍCE

  • 12. června

    Cyklista se na Vsetínsku střetl se lvicí.

    ČÍST VÍCE

  • 14. června

    Prezident Miloš Zeman svolal novináře na tiskový brífink. Téma nebylo dopředu avizováno. Následně před nimi spálil červené trenýrky, které nad Hradem zavlály na podzim roku 2015.

    ČÍST VÍCE

  • 15. června

    Česko vyhrálo další spor s Diag Human, zachránilo miliardy

    Nizozemský Nejvyšší soud (NS) zamítl kasační stížnost firmy v kauze obchodů s krevní plazmou. Ministerstvo zdravotnictví následně uvedlo, že se tím českému státu podařilo zachránit zhruba 13 miliard korun.

    ČÍST VÍCE

  • 15. června

    K doživotnímu vězení odsoudil finský soud Maročana Abdarrahmána Buananiho za srpnový útok nožem ve finském městě Turku. Muž v roce 2017 zabil dvě ženy a osm dalších lidí zranil.

    ČÍST VÍCE

  • 16. června

    Po těžké nemoci zemřela herečka Gabriela Vránová

    Po těžké nemoci zemřela herečka Gabriela Vránová. Dlouholeté člence Divadla na Vinohradech bylo 78 let. Hrála v řadě televizních inscenací a filmu. Díky jejímu specificky zabarvenému hlasu posluchači znali zejména z rozhlasových her a pohádek. Neopomenutelná je rovněž její práce v dabingu, za který obdržela Cenu Františka Filipovského.

    ČÍST VÍCE

  • 18. června

    V Motole se narodila čtyřčata

    V porodnici v pražském Motole se narodila čtyřčata: tři dívky a jeden chlapec. Šťastnou události zveřejnili zdravotníci s několikadenním zpožděním. Děti dostaly jména, Anežka, Monika, Klára a Ondřej. Doma na ně již čekal starší sourozenec.

    ČÍST VÍCE

  • 18. června

    Šéf německé automobilky Audi ze skupiny Volkswagen Rupert Stadler byl vzat do vazby v souvislosti s obviněním z podvodu při prodeji dieselových vozů se zmanipulovaným měřením emisí.

    ČÍST VÍCE

  • 19. června

    Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) se odpoledne vzdal poslaneckého mandátu. Jeho rezignaci přijal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Ve funkci jej nahradila Monika Červíčková (ANO).

    ČÍST VÍCE

  • 20. června

    Výrok Merkelové o neospraveditelném odsunu Němců vytočil Zemana i Babiše

    Prezident Miloš Zeman vyslovil „hluboký nesouhlas” s tvrzením německé kancléřky Angely Merkelové, podle níž neměl poválečný odsun Němců morální ani politické ospravedlnění. Merkelová to řekla při vzpomínce na vysídlence a běžence. Podle designovaného premiéra Andreje Babiše tímto „nepřijatelným” výrokem Merkelová jen „jitří rány”.

    ČÍST VÍCE

  • 24. června

    Ve věku 97 let zemřel brigádní generál Pavel Vranský, který za druhé světové války bojoval v Africe u Tobruku a létal rovněž u 311. československé bombardovací perutě britského královského letectva (RAF).

    ČÍST VÍCE

  • 25. června

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil svůj mandát už v prvním kole.

    ČÍST VÍCE

  • 26. června

    Zemřel Bořivoj Penc z Divadla Járy Cimrmana

    Ve věku 82 let zemřel v úterý Bořivoj Penc, divadelní a filmový herec, který byl 35 let členem Divadla Járy Cimrmana. Vystupoval ve většině cimrmanovských her, zachycují je i televizní záznamy jako Dobytí severního pólu, Švestka, Němý Bobeš aneb Český Tarzan a Záskok.

    ČÍST VÍCE

  • 27. června

    David Rath dostal za korupci 8,5 roku vězení a přišel o milióny

    Krajský soud v Praze poslal napodruhé exhejtmana Davida Ratha za přijetí úplatku a ovlivňování veřejných zakázek na 8,5 roku do vězení. Potvrdil tak svůj předchozí verdikt z roku 2015, který následně zrušil odvolací soud. Rath vinu stále odmítá. Manželé Petr a Kateřina Kottovi dostali rovněž stejné tresty jako minule, a to 7,5 roku vězení. Rozsudek si obžalovaní vyslechnout nepřišli.

    ČÍST VÍCE

  • 27. června

    Ústavní soud nařídil někdejšímu řediteli národní galerie Milanu Knížákovi omluvit se současnému šéfovi této instituce Jiřímu Fajtovi. Knížák svého kolegu napadl mimo jiné slovy, že galerii zruinoval.

    ČÍST VÍCE

  • 28. června

    Ostravský soud tvrdě potrestal žháře, kteří zapálili kostel v Gutech

    Krajský soud v Ostravě rozdal třem mladým žhářům tresty za to, že v roce 2017 v Třinci-Gutech zapálili dřevěný kostel. Požár během několika desítek minut srovnal památku se zemí. Jan Bortel dostal za obecné ohrožení devět let vězení, Jakub Hurník osm let a třetí pachatel, který čin spáchal jako mladistvý, 3,5 roku vězení. Navíc musí zaplatit škodu ve výši 20 miliónů korun.

    ČÍST VÍCE

  • 28. června

    Pět lidí zastřelil útočník v redakci deníku The Capital Gazette ve městě Annapolis v americkém státě Maryland poblíž Baltimoru a Washingtonu DC. Policie jej zadržela. 38letý Jarrod Ramos se s periodikem před útokem neúspěšně soudil.

    ČÍST VÍCE

  • 29. června

    Kanada zavedla odvetná cla na zboží z USA. Reagovala tak na předešlé kroky americké administrativy, konkrétně na zavedení celních poplatků při dovozu oceli a hliníku do USA.

    ČÍST VÍCE

Reklama