přejděte na Úvod

Únor

V krajských zdravotnických zařízeních skončily poplatky

V zdravotnických zařízeních skončily poplatky
1. únor

V krajských zdravotnických zařízeních v Česku skončila většina regulačních poplatků. Za pacienty, kteří o to projeví zájem, je začaly platit kraje. Výjimkou zůstala Praha, kde povinnost platit vše lidem zůstala.

Na změně se předem dohodla Asociace krajů, jako první ji zavedl Středočeský kraj pod vedením hejtmana Davida Ratha.

Odpuštění poplatků bylo v únoru spuštěno odlišně a v různém rozsahu. Například v Plzeňském kraji mohli lidé po jejich zaplacení žádat o vrácení peněz na bankovní účet nebo složenkou. V nemocnicích Moravskoslezského kraje se i nadále platilo za hospitalizaci a ošetření na pohotovosti. Ve Zlínském kraji získali pacienti osvobození od poplatků v nemocničních ambulancích, peníze za hospitalizaci hradilo hejtmanství jen za děti do 18 let a seniory nad 70 let. (více na Novinkách)

Lékárníci záhy oznámili, že odpouštění poplatků znevýhodňuje soukromá zařízení, které nespravují kraje. Pohrozili soudní žalobou.(více na Novinkách)

Situaci začala urychleně řešit i vláda Mirka Topolánka. Pověřila odpovědného ministra Ivana Langera, aby prověřil, zda je chování krajů legální. (více na Novinkách)

Učitel, který se stal obětí kyberšikany, spáchal sebevraždu


Ilustrační foto
3. únor

Smrtí pedagoga skončil konflikt mezi učitelem a žákem na Základní škole v Pelechově ulici v Železném Brodu. Učitel Jiří Pacholík, který v červnu 2008 zpohlavkoval 15letého žáka, což spolužáci natočili na mobil a dali na internet, spáchal sebevraždu. (více na Novinkách)

Tehdejší ředitel Pacholík se podle pedagogů stal ze strany dětí obětí kyberšikany. Jeho kolegové se ho záhy poté, co se video objevilo na netu, sice zastali, ale učitel věcí velmi trpěl. Ze školy odešel. Objevily se i názory, že ho žáci schválně k činu vyprovokovali, aby mohli jeho reakci natočit na mobilní telefon a dále šířit. Sám Pacholík se za své počínání omluvil jak napadenému, tak jeho rodičům. Uvedl, že reagoval ve zkratu. Když totiž upozornil školáka na nepořádek u lavice, chlapec reagoval výrokem: „Seber si to sám, šmejde.“

Zemřela Dana Vávrová - Leontýnka z filmu Ať žijí duchové

Dana Vávrová ve filmu Ať žijí duchové!
5. únor

V Německu zemřela česká herečka a režisérka Dana Vávrová. Pro tuzemské diváky zůstává spojená s rolí Leontýnky, dcery rytíře Viléma Brtníka z Brtníku, kterou si zahrála v oblíbeném filmu Ať žijí duchové.

Vávrová se nicméně zapsala také do dějin německé kinematografie, a to jako úspěšná herečka i režisérka. Do zahraničí odešla v osmdesátých letech. Při své tvorbě spolupracovala s manželem, rovněž režisérem Josephem Vilsmaierem. Do filmů, které vznikly pod její režijní taktovkou v Německu, často obsazovala i české či slovenské herce. V Posledním vlaku z roku 2006 si tak třeba zahráli Juraj Kukura či Nina Divíšková. Vávrová zemřela v 41 letech, podlehla rakovině. (více na Novinkách)





11. únor

Další únorovou ztrátou pro českou kulturu se stala smrt zpěváka, skladatele, textaře a spisovatele Pavla Nováka. Zemřel v 64 letech v přerovské nemocnici na rakovinu. S nemocí bojoval už od roku 2000. Do dějin vešly především jeho hudební hity Chodím, Vyznání nebo Pihovatá dívka. (více na Novinkách)

Sněmovna zrušila poplatky pro děti

Děti u lékaře platit nebudou, prosadila koalice
11. únor

Poslanci schválili senátní návrh na omezení zdravotnických poplatků. Pro hlasovalo 99 poslanců.

Senátní návrh počítal s osvobozením poplatků za návštěvu lékaře pro děti do 18 let. Této skupině by se spolu s důchodci nad 65 měl také snížit ochranný limit ze stávajících pěti tisíc korun na dva a půl tisíce. Změny navrhla sama vládnoucí koalice, která tak reagovala na snahu opozice zrušit zcela všechny poplatky.

Děti podle Sněmovnou v únoru přijatého návrhu ztratily povinnost platit u praktických lékařů a ambulantních specialistů, zůstala jim však povinnost platby za recept, pobyt v nemocnici a návštěvu pohotovosti. (více na Novinkách)

Prezident Václav Klaus o týden později novelu posvětil. (více na Novinkách)

Klaus podepsal náhubkový zákon


Prezident Václav Klaus
13. únor

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o trestním řízení soudním (trestní řád), který mimo jiné zakazuje zveřejňování odposlechů, proti čemuž vystupují média. Poslanci zákon schválili o týden dříve. (více na Novinkách)

Tzv. náhubkový zákon výrazně omezil možnost médií publikovat jakékoli materiály, které se týkají vyšetřování trestných činů, včetně odposlechů. Sněmovna změny přijala i přes veto Senátu. (více na Novinkách). Pro novelu překvapivě hlasovali i poslanci Strany zelených.

Kateřina Jacques se záhy za stisknutí tlačítka ANO omluvila slovy: „To je věc, která nás skutečně mrzí. Přirovnala bych to k bouračce, která se stane profesionálnímu řidiči, jenž 30 let jezdí bez nehody a jednoho dne je přetažený a stane se. Nebyla v tom zlá vůle ani žádný taktický záměr.“(více na Novinkách)
15. únor

Národní ekonomická rada vlády (NERV) posvětila většinu návrhů v plánu na řešení krize. Souhlasila například se snížením sociálního pojištění, s rychlejším odpisem majetku pro firmy nebo se zvýšením podpory při zateplování veřejných budov a panelových domů. Vláda velkou část návrhů NERV následně schválila. (více na Novinkách)



16. únor

Zraněním čtyřiceti dvou osob skončila srážka dvou osobních vlaků mezi Paskovem a Vratimovem na Frýdecko-Místecku. K nehodě došlo kolem deváté hodiny ranní. Na místě zasahovaly dva vrtulníky. Provoz na trati byl obnoven až po šesté večer. (více na Novinkách)

„Strojvedoucí jednoho z vlaků s největší pravděpodobností přehlédl při vyjíždění ze stanice červenou a vjel na jednokolejný úsek, kde pak došlo k nehodě,“ popsala událost mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.



16. únor

Ve Velké Británii náhle zemřel jednapadesátiletý český velvyslanec Jan Winkler. Podle neoficiálních informací byl příčinou úmrtí infarkt. Česká diplomacie tak podle ministerstva zahraničí ztratila jednoho z nejvýznamnějších a nejváženějších diplomatů. (více na Novinkách)

Majitelé domů nebudou zodpovídat za přilehlé chodníky


Odklízení sněhu z chodníků v Praze
18. únor

Sněmovna schválila senátní novelu, podle níž by majitelé domů neměli být odpovědní za škody způsobené stavem přilehlých chodníků, pokud zároveň nejsou jejich vlastníky. Města, obce a kraje ovšem záhy oznámily, že na údržbu svého majetku nebudou mít peníze. (více na Novinkách)

Novela počítá s tím, že chodníky a hlavně jejich úklid v zimě budou udržovat jejich skuteční vlastníci. Model nahradil letitou praxi, kdy za ně odpovídal majitel domu, a to i v případě, kdy mu komunikace nepatřila, a třeba se na ní stal úraz. O změnu usiloval dlouhodobě senátor Jaroslav Kubera (ODS). Podobnou odpovědnost považoval za absurdní.

Senát novelu schválil v březnu. (více na Novinkách)

Jak bude fungovat v praxi, se ukáže poprvé v následujících chladných měsících. Některé obce a města již oznámily, že na údržbu nemají peníze ani lidské kapacity.

Klausův projev v Evropském parlamentu vyvolal velké emoce

Vystoupení Václava Klause v Evropském parlamentu
19. únor

Český prezident Václav Klaus opět vyvolal rozruch v Evropské unii. Tentokrát projevem v Evropském parlamentu. V Bruselu jím vyvolal bouřlivé emoce. Během pasáže, kdy kritizoval stále hlubší integraci EU, mnoho europoslanců opustilo sál, jiní mu tleskali.

V úvodu projevu Klaus označil EU za revoluční experiment. Popřel také, že by Češi hledali alternativu členství v jiné formě integrace. „Získali jsme trpkou zkušenost, kde není opozice, ztrácí se svoboda, politické alternativy proto existovat musí,“ řekl ovšem mimo jiné ve své řeči.

(více na Novinkách)

21. únor

U lyžařského střediska Polomka v okrese Brezno na středním Slovensku se srazil vlak se zájezdovým autobusem. Nehoda si vyžádala 12 mrtvých, jak uvedl tamní ministr vnitra Robert Kaliňák. Původně se hovořilo až o třinácti obětech. Řidič na nechráněném železničním přejezdu označeném jen značkou zřejmě přeřazoval rychlostní stupeň a nestihl odjet. (více na Novinkách)

Fiasko fotbalového opatření, v Brně krotila fanoušky policie

BEZ KOMENTÁŘE: Ostravští fanoušci v Brně vtrhli na hřiště
22. únor

První fotbalové utkání, které se podle nových pravidel mělo obejít bez přímé přítomnosti policie na stadiónu, ukázalo, že ochranka klubu na rozvášněné fanoušky nestačí. Stalo se tak pří utkání mezi 1. FC Brno s Baníkem Ostrava.
Policie musela na brněnský stadión vstoupit kvůli řádění chuligánů už před začátkem utkání. Přímo v hledišti zasahovala stovka mužů zákona. Zraněn byl jeden městský policista, po kterém někdo hodil ledovou tříšť, a deset fanoušků Baníku. Předvedeno bylo celkem pět osob, z toho jedna polské národnosti. Začátek zápasu se zpozdil o půl hodiny. (více na Novinkách)

Utkání mělo být přitom prvním, které se konalo podle nových pravidel dohodnutých mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS). Klid na stadiónech měli zajišťovat pouze pořadatelé. Policisté zakročují jen, když ochranka selže. Tehdejší ministr vnitra Ivan Langer sklidil za změnu rozsáhlou kritiku. Odmítl ovšem, že by opatření selhala, brněnskému klubu oznámil, že policejní zásah na stadiónu zaplatí. (více na Novinkách). Policie následně svou práci vyúčtovala na osmdesát tisíc korun. (více na Novinkách)

23. únor

Radek John skončil po dohodě s vedením na Nově. Respektovaný novinář odešel po patnácti letech z publicistického pořadu Na vlastní oči. Johnův odchod souvisel podle zákulisních informací s jeho činností ve společnosti Ora print, blízké pražskému podnikateli Romanu Janouškovi. John v ní od roku 2002 působí jako předseda představenstva. (více na Novinkách) V průběhu roku se John dal na politickou dráhu, když se stal předsedou strany Věci veřejné.



25. únor

Evropa začala naléhavě řešit problém, co s novými automobily, které se nedařilo kvůli ekonomické krizi prodat. Výrobci si nevěděli rady, kam zboží zaparkovat. Nejkurióznější řešení musela přijmout japonská Toyota, která si ve švédském přístavu Malmö pronajala za tímto účelem velkou nákladní loď. (více na Novinkách)



26. únor

Energetický gigant ČEZ překvapil oznámením o výrazném zlevnění elektřiny. Ceny mají o patnáct procent klesnout od příštího ledna. ČEZ zároveň oznámil, že úpravy se budou týkat jen zákazníků, kteří si budou ochotni cenu zafixovat a nejméně rok ji využívat. Svůj krok firma vysvětlila nízkými cenami elektřiny na energetické burze. (více na Novinkách)

Českou Miss se stala blondýna

Novou Českou Miss se stala blondýna
28. únor

Nejkrásnější dívkou pro rok 2009 byla v soutěži krásy Česká Miss zvolena blondýnka Iveta Lutovská. Na druhém místě skončila a titul I. České Vicemiss získala Tereza Budková, titul II. České Vicemiss si pak odnesla Zina Šťovíčková.

Vítězka obdržela finanční kontrakt v hodnotě miliónu korun, osobní automobil VW Golf, pronájem luxusního bytu a další hodnotné ceny. (více na Novinkách) Zvolili si ji sami televizní diváci. Bodovala ovšem i u poroty.

Lutovská posléze v srpnu uspěla na mezinárodním poli. Na Miss Universe se dostala mezi deset nejkrásnějších dívek světa. (více na Novinkách)
SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz