přejděte na Úvod

Březen

1. březen

Rybář objevil odpoledne v řece Nežárce u obce Val na Táborsku mrtvé tělo ženy. Policisté zjistili, že se jedná o Soňu Illeovou, která se v prosinci ztratila z podnikového večírku. Totožnost potvrdila pitva. Policie případ řeší jako násilný trestný čin. (více na Novinkách) Illeová zmizela v noci na sobotu 20. prosince 2008 po podnikovém večírku v Paradis Clubu v centru Jindřichova Hradce. Odešla sama kolem 1:30 a od té doby byla nezvěstná. (více na Novinkách)

Zelení zahájili vylučování rebelek


Rebelka strany Dana Kuchtová
1. březen

Ústřední revizní komise Strany zelených navrhla stranickým rebelům Olze Zubové, Věře Jakubkové, Daně Kuchtové a Martinu Čáslavkovi vyloučení ze strany. Při jednání o tomto kroku byly použity i záznamy z mobilů.

Podle mluvčího partaje Miroslava Rokose jednali straníci, tehdy členové frakce Demokratická výzva, v rozporu se stanovami a škodili jí navíc mediálně. Zubové pak přitížila její neúčast při prezidentské volbě, v níž v únoru 2008 zvítězil Václav Klaus. (více na Novinkách)

„Jestli návrh na jejich vyloučení je adekvátní, tak to je na posouzení republikové rady, která o tom bude rozhodovat,“ dodal k návrhu na vyloučení rebelek Rokos. Členové frakce záhy poté oznámili, že věří v to, že republiková rada návrh revizní komise na svém zasedání o dva dny později nevyslyší. (více na Novinkách)

Ta jejich naděje ovšem zklamala. Vyhověla tak přání tehdejšího šéfa zelených Martina Bursíka, který o vyloučení protivníků dlouhodobě usiloval. (více na Novinkách)

Nestabilita uvnitř SZ vyvolala nakonec pád Topolánkovy vlády. Jak Jakoubková, tak Zubová se při hlasování o důvěře kabinetu připojily na stranu opozice. (více na Novinkách)

Mladík postřílel v německé škole 15 lidí

Masakr v německé škole, nejméně 15 mrtvých
11. březen

Německo zažilo další vraždění na školní půdě. Sedmnáctiletý Tim Kretschmer postřílel ve Winnendenu patnáct lidí. Mezi jeho oběťmi převažovaly ženy, studentky mezi šestnácti a osmnácti roky.

Mladík v černém vojenském oděvu vtrhl do budovy Albertvillské reálné školy zhruba kolem půl desáté ráno. Okamžitě začal v jedné ze tříd střílet, pak vnikl do druhé třídy. Celkem usmrtil devět studentů. Na škole, kde zabíjel, sám kdysi studoval.

Útočník následně při útěku zavraždil i tři pedagogy a tři náhodné chodce. (více na Novinkách)

Smrtící zbraň - pistoli Beretta, si přinesl z rodiny. Ta měla doma rozsáhlý palebný arzenál. Policie pachatele dostihla čtyřicet kilometrů od místa činu. Postřelila jej na noze. Mladík se následně zastřelil.

Záběry z jeho sebevraždy se objevily ve světových médiích. (více na Novinkách)

Během vyšetřování vyšlo najevo, že Kretschmer na plánovaný útok upozorňoval v diskusním fóru na webu. „Mám toho dost. Mám po krk tohoto hrozného života. Nikdo neví, čeho jsem schopen. Zítra půjdu do školy na řežbu. Možná mi to projde. Zítra o mně uslyšíte. Poznamenejte si jméno místa: Winnenden,“ napsal. (více na Novinkách)
12. březen

S netradiční výzvou přišla Motocyklová asociace České republiky. Nabádala motorkáře, aby nezastavovali novým policejním passatům. Podle ní nejsou dostatečně označené a řidiči si tak nemohou být jistí, zda auto zastavují skutečným policistům, nebo zločincům. Policie záhy výzvu označila za nabádání k dopravnímu přestupku. (více na Novinkách) Policejní passaty začaly brázdit české silnice počátkem roku. Záměrně nejsou nijak výrazně označené, aby řidiče předem nevarovaly. (více na Novinkách) Nahánějí motoristy, kteří především nerespektují maximální povolenou rychlost v daných úsecích komunikací, zejména na dálnicích. Muži zákona si jejich služby vysoce cení. V květnu šéf dopravní policie Leoš Tržil oznámil, že odhalily už devět tisíc hříšníků, z čehož 6200 z nich překročilo povolenou rychlost. (více na Novinkách)

Fritzl dostal doživotí a musí se léčit


Fritzl dostal doživotí a musí se léčit
19. březen

Na zbytek života za mřížemi a k povinné léčbě jednomyslně odsoudila porota v rakouském Sankt  Pöltenu Josefa Fritzla za čtvrt století věznění jeho dcery a dětí, které s ní zplodil. (více na Novinkách)

Fritzl do zahájení ostře sledovaného procesu odmítal obvinění z vraždy a zotročování, jejichž prostřednictvím žalobci usilovali o maximální exemplární trest. Třetí den ale obrátil a přiznal vinu ve všech šesti bodech obžaloby. Stalo se tak po shlédnutí 11hodinové výpovědi týrané dcery Elisabeth, která ho emočně zlomila. Elisabeth, kterou otec v minulosti 3000krát znásilnil, se nakonec k soudu v utajení také dostavila.

Josef Fritzl vylákal dceru do sklepení domu, v němž žil s manželkou a jenž zčásti pronajímal, když jí bylo osmnáct let. Zmizení Elisabeth odůvodňoval, že odešla k sektě. Za 24 let s ní měl sedm dětí. Jedno zemřelo po porodu a on jeho tělo spálil. Obžaloba argumentovala, že se tak nemuselo stát, kdyby dítěti zajistil lékařskou péči, a na základě toho vystavěla diskutabilní obvinění z vraždy.

Tři ze zbylých dětí se Fritzlovi podařilo legálně adoptovat a mohl je ze sklepení vyvést. Trojici vychovával společně se ženou, ostatní děti nikdy nespatřily denní světlo. Na týrání se přišlo, až když nejstarší dcera Kerstin vážně onemocněla a musela do nemocnice, kde byla několik týdnů v komatu. Z toho se nakonec dostala a vrátila se k rodině.

Fritzl skončil ve věznici Stein v dolnorakouském Kremsu, kam ho převezli v červnu. Elisabeth s rodinou žije na utajovaném místě pod novým jménem. (více na Novinkách)

Všechny články o případu najdete zde

Topolánkova vláda padla


Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve Sněmovně
24. březen

Překvapením skončilo hlasování o důvěře koaliční vládě Mirka Topolánka (ODS). Opozici se na pátý pokus podařilo ji sesadit. Stalo se tak v polovině českého předsednictví Evropské unii.

Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny získaly opoziční ČSSD a KSČM dostatečný počet hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě díky rebelujícím poslancům ODS Vlastimilovi Tlustému a Janu Schwippelovi, dále pak bývalým poslankyním Strany zelených Věře Jakubkové a Olze Zubové. Hlasování nakonec skončilo poměrem 101 ku 96 v neprospěch premiéra. (více na Novinkách)

Pro mnohé byl výsledek překvapením. Do poslední chvíle se totiž spíše předpokládalo, že opozice dostatečný počet hlasů, podobně jako v minulosti, nesežene. Její snaha se ale zdařila.

Topolánek se tak stal historicky prvním premiérem od vzniku České republiky, jemuž Sněmovna vyslovila nedůvěru. Záhy po pádu kabinetu se rozpoutala debata, kdo bude ČR vést, aby byl zachován hladký průběh předsednictví Unii, a zda, případně kdy budou předčasné volby. ODS také, jen pár hodin po hlasování ve Sněmovně, vyloučila Tlustého ze svého klubu. (více na Novinkách)

Paroubek dva dny po svém úspěchu oznámil, že nechce být premiérem a dává přednost vytvoření úřednické vlády. (více na Novinkách)

Novinky připravily k pádu vlády speciál. (více na Novinkách)

ODS vylučovala Tlustého a Schwippela ze strany


Poslanci Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel (vpravo).
25. březen

Regionální rada ODS ve středních Čechách vyzvala poslance Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela, aby se ihned vzdali členství v ODS a složili poslanecký mandát. Reagovala tak na jejich hlasování, kdy se oba poslanci vyslovili pro nedůvěru kabinetu Mirka Topolánka. Rada také vyzvala sdružení v Rakovníku a Zadní Třebani, aby Tlustého a Schwippela vyloučily z ODS, pokud sami neodejdou. Pro odchod vzpurných poslanců se vyslovil před tím poslanecký klub. (více na Novinkách)

Organizace v Zadní Třebani záhy oznámila, že Schwippela nevyloučí. Zachoval se podle ní podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Za prohlášením stála šéfka tamního sdružení, poslancova matka Kateřina Schwippelová. (více na Novinkách)

Vedení ODS uvedlo, že když nebude Schwippel vyloučen, zruší celou organizaci v Třebáni. Schwippel se proto nakonec rozhodl ukončit členství ve straně dobrovolně třetího dubna. (více na Novinkách)

Rakovnické sdružení s Tlustým otálelo o něco déle. O jeho osudu přitom už jednou rozhodovalo. Loni na podzim se za něj postavilo, ovšem s podmínkou, že by měl vládu Mirka Topolánka podporovat. Rakovnická ODS nakonec zrušila Tlustému členství devátého dubna. (více na Novinkách). Tlustý se proti verdiktu záhy odvolal. (více na Novinkách)

Od konce března přitom vstoupil do služeb jiného politického subjektu. Stal se lídrem Libertas.cz. (více na Novinkách)
27. březen

Česko zaznamenalo v pořadí 29. případ bovinní spongiformní encefalopatie (BSE). Nemoc šílených krav stihla dojnici Zemědělského družstva z Roprachtic na Semilsku. „Nemoc šílených krav se vyskytla znovu po dvou letech. Pozornost, jakou od roku 2001 této chorobě věnujeme, proto nelze omezit. Ospravedlňuje to skoro čtyři tisíce kvůli BSE prozatím utracených krav, které přišly s nakaženými kusy do styku,“ konstatoval mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. (více na Novinkách)



27. březen

Velkým zklamáním skončily testy DNA pro třináctiletého Angličana Alfieho Pattena. Ukázaly, že není biologickým otcem dítěte, které porodila patnáctiletá školačka Chantelle Steadmanová. (více na Novinkách) Ta ho přitom za tátu označila a on za práva na výchovu potomka tvrdě bojoval. Patten ho měl podle svého přesvědčení zplodit ve dvanácti letech. (více na Novinkách)

Závodní auto na Valašské rallye zabilo tři lidi

Při nehodě na Valašské rallye zemřel muž a dvě děti
28. březen

Průběh Valašské rallye poznamenala smrtelná tragédie. Jeden z vozů vylétl u obce Rybí na Novojíčínsku z trati a vrazil přímo do diváků. Na místě byl usmrcen osmatřicetiletý otec se třináctiletým synem z Kopřivnice. Třetí obětí se stal čtrnáctiletý chlapec.

Náraz diváky odhodil až do třicetimetrové vzdálenosti. Řidič vozu Mitsubishi Lancer EVO IX se při něm zranil na hlavě a skončil v nemocnici v Novém Jičíně. Jeho spolujezdce lékař ošetřil na místě neštěstí. Diváci stáli podle svědků v místě, které pořadatelé předem nevymezili. Soutěž byla následně zrušena. (více na Novinkách)

Zemřel populární herec a dabér Miroslav Moravec

Zemřel populární herec a dabér Miroslav Moravec
29. březen

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v sedmdesáti letech v Praze populární herec a dabér Miroslav Moravec. Skonal v půl šesté ráno na pneumologické klinice FN Motol.

Oblíbený bavič pobýval v nemocnici od ledna kvůli vážnému nádorovému onemocnění. (více na Novinkách)

Během života ztvárnil desítky filmových rolí, objevil se i v legendárním seriálu Nemocnice na kraji města. Mezi jeho nejznámější filmy z posledních let patřily mimo jiné Byl jednou jeden polda, Brak, Kameňák 3 nebo Playgirls.

Herec byl mnohokrát oceněn rovněž za dabing. Svůj charismatický hlas propůjčil v českém znění například J. P. Belmondovi ve snímku Policajt nebo rošťák či Gérardu Depardieuovi ve filmu Otec a otec.

31. březen

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová nastoupila večer do ženské věznice ve Světlé na Sázavou. Odpyká si tam šestiletý trest vězení za podíl na justiční vraždě Milady Horákové. Lékaři ji před umístěným na speciální oddělení pro starobní a invalidní vězně vyšetřili a dospěli k závěru, že může k výkonu trestu nastoupit. (více na Novinkách)



31. březen

Americký prezident Barack Obama přiletěl jako nejmocnější muž světa poprvé do Evropy. Jeho letecký speciál přistál v Londýně, kde se o den později zúčastnil schůzky zástupců dvacítky nejvýznamnějších ekonomik světa G20. Obama po přistání v Londýně přestoupil těsně po deváté večer z prezidentského Boeingu 747 zvaného Air Force One do vlastního vrtulníku, který ho přepravil do rezidence amerického velvyslance v Regent Parku. (více na Novinkách) Během pobytu v Londýně se setkal i s britským protějškem Gordonem Brownem. Jednali spolu o krizi a terorismu. (více na Novinkách) . Obama se spolu s dalšími státníky setkal také s britskou královnou Alžbětou II. Ona mu nabídla drink, on jí věnoval iPod. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz