přejděte na Úvod

Duben

1. duben

Boje se somálskými piráty u afrických břehů pokračují přes nejrůznější mezinárodní zásahy už roky. V dubnu měly tragikomický nádech. Lupiči v touze získat další výkupné za unesený tanker zaútočili na zásobovací tanker německého válečného námořnictva třídy Rhön FGS Spessart. Ten na palbu pirátů z malého člunu odpověděl a jal se je pronásledovat za podpory válečných lodí dalších zemí. Piráti byli dopadeni. (více na Novinkách)

Do Česka přiletěl americký prezident Barack Obama

Celý projev Baracka Obamy v Praze
4. duben

Pražské ruzyňské letiště přivítalo vpodvečer dalšího amerického prezidenta. Přistál na něm speciál Air Force One, na jeho palubě byl Barack Obama s manželkou Michelle. Jejich cílem byl summit EU-USA. Šlo o další bod jejich prvního evropského turné, které zahájili v Londýně.

Prezident USA si k nám přivezl nejmodernější techniku, obrněnou limuzínu a legendami opředený jaderný kufřík. (více na Novinkách)

Přípravy zajišťující jeho návštěvu změnily Prahu v nedobytnou pevnost. (více na Novinkách) Mimořádná bezpečnostní opatření omezila dopravu a část Pražanů raději opustila město. (více na Novinkách)

Obamovi strávili první hodiny po svém příletu do ČR v soukromí hotelu Hilton. (více na Novinkách) Tam v klidu povečeřeli. Už dříve jejich doprovod avizoval, že jsou po sérii jednání z Londýna, Štrasburku a v Baden-Badenu unavení.

Zklamali tak zástupy novinářů i svých fanoušků, kteří se těšili na jejich procházku Prahou a hodinu před jejich příletem na ně u Hiltonu čekali. Veřejnosti se ukázali až v neděli ráno, kdy navštívili na Hradě první český pár Livii a Václava Klausovy a pozdravili se rovněž s odstupujícím premiérem Mirkem Topolánkem (ODS). Kolem půl desáté dopoledne vystoupil Obama se svým projevem o světu bez jaderných zbraní na Hradčanském náměstí. (více na Novinkách) Chválil v něm Prahu, vzpomněl T. G. Masaryka (více na Novinkách), ovšem největší prostor věnoval mezinárodním bezpečnostním otázkám a návrhům na jejich řešení. „Chci svět bez jaderných zbraní,“ řekl mimo jiné. (více na Novinkách)

Obamovým vizím naslouchaly desetitisíce diváků. Po jejich přednesu se prezident USA přemístil do kongresového paláce na summit EU-USA. (více na Novinkách)

Tam spojence mimo jiné vyzval, aby přijali vězně z uzavírané americké věznice na Kubě Guantánamo. Odstupující český ministr vnitra Ivan Langer (ODS) tuto možnost za ČR záhy v Lucemburku odmítl. (více na Novinkách) Nejmocnější muž světa si po setkání s unijními státníky našel čas i na soukromou schůzku s českým exprezidentem Václavem Havlem. Ten ho varoval před očekáváními, které v lidech vzbuzuje a která není snadné naplnit. Zavzpomínal přitom na vlastní život. (více na Novinkách)

Obamova manželka Michelle chotě na summit nedoprovodila. Místo toho si prohlédla část Židovského města. I v Praze přitom potvrdila pověst módní ikony současnosti. Z ČR odletěla domů dříve než její muž. (více na Novinkách) Air Force One s Obamou nabral naopak krátce po osmé večer směr Turecko.

Čtenáři Novinek.cz mohli celý nedělní pobyt Obamových sledovat v on-line reportáži. (více na Novinkách)

5. duben

Parlamentní strany, s výjimkou KSČM, se shodly na jméně nového premiéra, který měl vést zemi do předčasných voleb. Stal se jím Jan Fischer. (více na Novinkách) Šéf Českého statistického úřadu (ČSÚ) nominaci přijal. Vybral ho dosavadní předseda vlády v demisi Mirek Topolánek (ODS), jenž ho také záhy navrhl jako kandidáta na funkci prezidentu Václavu Klausovi. Ten ohlásil, že se mu návrh líbí a podpoří jej. (více na Novinkách)

Při zemětřesení v Itálii zemřelo téměř tři sta lidí, včetně dvou Čechů

Silné zemětřesení zabíjelo v Itálii, desítky mrtvých
6. duben

Střední Itálii zasáhlo silné zemětřesení, které si vyžádalo téměř tři stovky mrtvých. Největší škody byly hlášeny z kraje Abruzzi, kde se v historickém centru města Aquila zřítilo množství budov. V troskách zahynuli i dva Češi.

„Třásla se celá budova. Všichni se snažili dostat ven co nejrychleji. Všude panoval strašný zmatek,“ řekl stanici CNN jeden ze svědků. Podle dalšího pocítili otřesy v celé střední Itálii, včetně Říma. Zemětřesení udeřilo v půl čtvrté ráno, což s sebou přineslo vysoký počet obětí na životech. Epicentrum bylo v hloubce 10 000 metrů asi 85 kilometrů severovýchodně od italské metropole.

Úřady z bezpečnostních důvodů po nich evakuovaly dalších sto tisíc osob. V oblasti byl vyhlášen nouzový stav. (více na Novinkách) Záchranáři hledali zavalené lidi v troskách další dlouhé dny. Konečný tragický účet obětí se zastavil na 289. (více na Novinkách) Byli mezi nimi i dva Češi. Chlapec a dívka pobývali v Aquile na studijní stáži. Zemřeli ve Studentském domě, kde byli ubytovaní. (více na Novinkách)

Jan Fischer se stal českým premiérem

Klaus jmenoval nového premiéra Fischera
9. duben

Prezident Václav Klaus jmenoval do funkce premiéra Jana Fischera. Schválil tak nominaci koaličních stran, kterou podpořila také ČSSD. Nový předseda vlády měl zemi dovést do předčasných říjnových parlamentních voleb.

„V současné ekonomické a mezinárodní situaci bylo nutné jednat rychle. Oceňuji proto, že dvě rozhodující politické strany mému naléhání porozuměly a dokázaly se rychle dohodnout,“ řekl prezident ke jmenování Fischera.

Tehdejší šéf Českého statistického úřadu posléze oznámil, že po Velikonocích začne sestavovat úřednickou vládu. Do té doby nastala v ČR paradoxní situace, kdy měla země dva premiéry. Odstupující Mirek Topolánek nástupci popřál: „Pevné nervy, trpělivost, nezávislost a zdraví!“ (více na Novinkách)

Ďuričko dostal za vraždu Václava Kočky 12,5 roku

Soud potvrdil Ďuričkovi 12,5 roku vězení
10. duben

Městský soud v Praze poslal na 12,5 roku do vězení hoteliéra Bohumíra Ďurička. Trest dostal za vraždu Václava Kočky ml. v restauraci Monarch. Na vyhlášení rozsudku se přišly podívat desítky známých rodiny Kočkových.

Ďuričko se na místě odvolal proti vině i výši trestu, případ tak putoval k vrchnímu soudu. Ten v červnu rozsudek potvrdil. (více na Novinkách)

Podle něj si měl odsouzený trest odpykat v nejpřísnějším vězení se zvýšenou ostrahou. Rodičům, dětem a sourozencům zemřelého měl navíc zaplatit celkem 1,55 miliónu korun. „Trest jsem očekávala, otec se bude muset naučit žít s tím, co udělal,“ řekla Právu jedna z Ďuričkových dcer záhy po prvním rozsudku. (více na Novinkách)

Ďuričkův případ byl ostře sledovaný. Ke střelbě totiž došlo loni v říjnu po křtu knihy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. Jak pachatel, tak oběť patřili k jeho blízkým známým. Podle obžaloby Ďuričko po předchozí slovní rozepři vytáhl pistoli a nejméně třikrát vystřelil na Kočku mladšího. Střely zasáhly plíce a srdce. Postřeleného muže by podle obžaloby nezachránila ani rychlá pomoc lékaře. (více na Novinkách)
15. duben

Na veřejnost se dostala informace o smrti zpěváka Arnošta Pátka. Někdejší hvězda české pop-music osmdesátých let zemřela ve věku 54 let. Úspěch zaznamenala s hity Poslední prázdniny, Sny o tygří lady, Boxer, Julie nebo Zvonky v hlavě. Tělo nalezla ve zpěvákově bytě jeho sestra. (více na Novinkách)



15. duben

Světový show business objevil další hvězdu. Stala se jí nepolíbená sedmačtyřicetiletá pomocnice z kostela Susan Boylová ze Skotska. Nejdříve šokovala svým zpěvem porotu britské televizní pěvecké soutěže Britain's Got Talent (Británie má talent), obdoba české superstar. (více na Novinkách) Poté, co se její vystoupení dostala na internet, vypukla celosvětová boylománie. (více na Novinkách) Přes nesporný talent a zájem veřejnosti ovšem nakonec soutěž nevyhrála. Skončila „až“ druhá. Nervové vypětí odnesla hospitalizací v nemocnici. (více na Novinkách)

Útočníci zapálili dům ve Vítkově, malá Natálka málem uhořela


Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.
19. duben

Útočníci vhodili v noci na neděli do domu ve Vítkově na Opavsku tři zápalné lahve. Popálily tři lidi, včetně dvouleté holčičky Natálky. Ta bojovala měsíce o život. Její utrpení se stalo mementem rasistických výpadů vůči romské populaci v Česku.

Natálka utrpěla popáleniny na více než 80 procentech těla. Její 27letá matka Anna Siváková a 33letý otec Pavol Kudrik museli přihlížet, jak se k nim hořící plazí po zemi. Máma posléze dovlekla dítě do místní léčebny dlouhodobě nemocných, jejíž personál zalarmoval těsně před půlnocí hasiče i záchranku. Oba rodiče byli při požáru rovněž zraněni. Policie později uvedla, že rodinu už dříve kdosi napadl.

Dům při útoku shořel a jeho ruiny posléze nechal vítkovský úřad zbourat. (více na Novinkách)

Jeho oprávnění majitelé, němečtí dědici, totiž spáleniště odmítli. (více na Novinkách)

Oběti útoku našly dočasný azyl v provizorní ubytovně. Měsíce hledaly nový domov. Aby si jej mohly pořídit, vznikla na jejich podporu sbírka. Šlo totiž o nemajetné občany, kteří navíc původní dům obývali nelegálně. Nakonec se vybralo přes půl miliónu korun. (více na Novinkách)

Prezident Václav Klaus v rámci solidarity přerušil roční trest vězení otci rodiny, k němuž byl už dříve pravomocně odsouzen, ale k jehož výkonu nikdy nenastoupil. Nakonec dostal od Klause milost. (více na Novinkách) Kudrik mu vzápětí vzkázal: „Jsem moc rád a chtěl bych panu prezidentovi strašně poděkovat za to, že můžu být zase se svojí ženou a dcerkou. Vůbec nevíme, jak dcera dopadne, teď má před sebou operaci. Věřím, že bude žít.“ (více na Novinkách)

Policie po pachatelích pátrala dlouhé měsíce. Úspěch oznámila v srpnu, kdy zadržela dvanáct lidí. (více na Novinkách) Ministr vnitra Martin Pecina už dříve avizoval, že mohou být napojení na ultrapravici. Vzápětí přišlo obvinění z kontaktů žhářů na Dělnickou stranu. (více na Novinkách) V srpnu přišla i dobrá zpráva z nemocnice. Natálka vyhrála svůj boj o život. (více na Novinkách) Do konce života ale bude odkázaná na lékařskou péči. Čekají ji mimo jiné další transplantace kůže. (více na Novinkách)

Policisté zatkli v Praze bývalého šéfa Ku Klux Klanu

Zatčení Davida Duka
24. duben

Policisté zatkli v pražské restauraci Černý orel na Kampě bývalého šéfa Ku Klux Klanu Davida Duka. Odvezli ho k výslechu kvůli podezření, že popíral nebo schvaloval nacistické zločiny, za což mu v ČR hrozily až tři roky vězení.
„Pan Duke byl zadržen po předchozím souhlasu státního zástupce pro podezření ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ řekl Novinkám mluvčí pražských policistů Ján Mikulovský.

Policie Američana zatkla těsně poté, co s ním redaktorka Práva udělala rozhovor. (více na Novinkách)

Na místě zasahovalo asi třicet mužů zákona, kteří Duka odvedli. „Zatčení se nebojím, zatím se mi to v žádné evropské zemi nestalo,“ řekl Američan Právu asi patnáct minut předtím, než jej policie zadržela. (více na Novinkách)

Duke nakonec musel opustit ČR. Nedostalo se tak na jeho přednášky, kvůli nimž k nám oficiálně dorazil. (více na Novinkách) Měl tu také představit svou knihu Moje probuzení.

Koncem září česká policie jeho stíhání zastavila.

24. duben

Do ošemetné situace se dostala kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Alena Borůvková. Strana s ní počítala do role „nové Petry Buzkové“. (více na Novinkách) Burůvková ale nezvládla hned svou nominaci. Jako první politik popřela nahrávku vlastních slov z telefonického rozhovoru s novinářem. Označila vše za falzum. (více na Novinkách) Výroky, které popřela, zveřejnil deník Právo a Novinky.cz o dva dny dříve. (více na Novinkách) Nominaci Borůvkové na místopředsedkyni soc. dem. doporučila mezi jinými Petra Paroubková, manželka předsedy strany. (více na Novinkách) ČSSD dosud místopředsedkyni nemá, ač snahu mít ženu ve vedení opakovaně deklarovala. (více na Novinkách)



29. duben

Lékařům se v Mexiku podařilo najít prvního člověka, který se nakazil nově zmutovaným virem prasečí chřipky a infekci přežil. Je jím ani ne pětiletý Edgar Hernandez z městečka La Gloria ležící u přístavu Veracruz, kde bylo zjištěno ohnisko nákazy druhého dubna. Chlapec se zotavil a následně se bavil návštěvami reportérů. Když za ním přišla skupina novinářů, tak demonstrativně kašlal a chrchlal. Na otázku, jak se cítí, řekl: „Špatně, moc špatně.“ (více na Novinkách) Nákaza se začala šířit do světa během dubna, sedmadvacátého dorazila také do Evropy. Konkrétně do Španělska. (více na Novinkách) Nemoc se stala mezinárodní hrozbou. Zrodila se pandemie. (více na Novinkách)

Útok na nizozemskou královskou rodinu si vyžádal sedm mrtvých

Auto vjelo do davu, těsně minulo nizozemskou královnu
24. duben

Řidič černého vozu Suzuki Swift se pokusil najet do kolony vozidel nizozemské královny Beatrix. Stalo se tak při slavnosti v rámci Dne královny v Apeldoornu, devadesát kilometrů východně od Amsterdamu.

Pachatelovo vozidlo prorazilo ve velké rychlosti policejní zátarasy, vjelo do davu a skončilo ve sloupu. Autokar královské rodiny minulo jen těsně. Mezi diváky však rozsévalo smrt. Na místě zemřeli čtyři lidé a třináct dalších bylo zraněno. Dvě sražené osoby později zemřely v nemocnici. Všechny královské oslavy byly následně zrušeny. (více na Novinkách)

Osmačtyřicetiletý útočník Karst Tates čin přežil. Při nehodě byl ovšem těžce zraněn. Policie ho na místě zadržela. Poté, co se na chvíli probral z bezvědomí, se k záměru zabíjet v královských řadách přiznal. Jen několik hodin nato v nemocnic zemřel. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz