přejděte na Úvod

Květen

V Praze po 54 letech skončilo analogové vysílání


Žižkovská televizní věž
1. května

O půlnoci ze čtvrtka na pátek začala v České republice jedna z největších revolucí od dob zahájení vysílání Československé televize v první polovině padesátých let. Česká metropole přešla na digitální vysílání.
Celoplošné TV stanice začaly vypínat analogový signál z pražského žižkovského vysílače v noci na pátek. Analogová tma nastala ve většině Prahy minutu před půlnocí. Diváci, kteří chtěli pořady sledovat, se museli předem vybavit set top boxy, zakoupit si televizi s digitálním tunerem nebo přijímat signál přes kabel či satelit.

Praha se stala první velkou oblastí v ČR, kde bylo analogové vysílání vypnuto. (více na Novinkách)
1. květen

Léky na chřipku a nachlazení s pseudoefedrinem se začaly prodávat na průkaz pojištěnce. Omezení prodeje Modafenu, Paralenu plus, Aspirinu Complex, Daleronu, Nurofenu Stopgrip a Panadolu Plus Grip mělo zabránit zneužívání těchto léků k produkci drog. Až osmdesát procent prodaných balení se totiž podle úřadů zneužívalo k výrobě pervitinu. (více na Novinkách) Lékárny musely nově kupující uložit do speciálního registru. Ten ovšem hned první den po zavedení změny zkolaboval. (více na Novinkách) Státní ústav pro kontrolu léčiv následně povinné předkládání průkazů a s ním spojený registr dočasně zrušil. (více na Novinkách)

Neonacisté zaútočili na romskou demonstraci proti rasismu


Autonomní nacionalisté křičí rasistická hesla na Romy
demonstrující proti nárůstu extremismu v ČR.
3. květen

Asi osmdesát neonacistů z organizace Autonomní nacionalisté zaútočilo odpoledne na demonstraci Romů proti extremismu na náměstí 1. Máje v Chomutově. Pokřikovali hesla „Čechy Čechům“ nebo „Nic než národ“ a mezi demonstrující hodili světlici.

Obě skupiny v Chomutově v první fázi oddělovalo pouze zhruba deset policistů. Situaci poněkud zklidnily až přivolané posily. Organizátoři ale raději shromáždění rozpustili. Šest minut poté, co náměstí opustil poslední Rom, dorazili na místo těžkooděnci z policejní zásahové jednotky. Několik neonacistů, kteří u sebe měli znaky organizace Autonomní nacionalisté a Dělnické strany, prý policisté prohledali, ale žádné zbraně nebo nebezpečné předměty u nich nenašli. Romská akce v Chomutově byla součástí řetězce vystoupení proti neonacismu a na podporu romských obětí žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku. (více na Novinkách)

5. květen

Brit Ben Southall získal nejlepší práci světa. Zvítězil v soutěži o místo hlídače ostrova Hamilton u břehu severní části australského Queenslandu. Porazil 15 dalších finalistů. Na počátku výběrového řízení mělo o práci zájem 34 tisíc lidí. Hlavní náplní Southallova úvazku bylo potápění a šnorchlování a krmení ryb. Za šest měsíců, po které jeho pracovní smlouva potrvá, si vydělá v přepočtu přes dva milióny korun. (více na Novinkách)



5. květen

Šéfreportér Jiří Dlabaja dostal výpověď z TV Nova. Rozhodlo o tom vedení televize. Novu musel opustit „kvůli závažnému porušení povinností vyplývajících z právních předpisů, vztahujících se k vykonávané práci.“ Výpověď následovala po zveřejnění videa, na němž on a šest jeho kolegů a kolegyň chrochtá na znamení toho, že mají prasečí chřipku. Vtipkovali tak o náplni své tehdejší práce. (více na Novinkách)

Prezident jmenoval Fischerovu vládu

Klaus jmenoval úřednickou vládu Jana Fischera
8. května

Prezident Václav Klaus jmenoval úřednickou vládu Jana Fischera. Nahradila koaliční vládu Mirka Topolánka (ODS). Členy nového kabinetu nominovaly ODS, ČSSD a Strana zelených.

Jmenovací dekrety si z rukou prezidenta převzalo šestnáct ministrů. Složili slib a stvrdili jej podpisem. Někteří z nich už začali večer úřadovat. Z Topolánkovy vlády uhájil své křeslo ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Výrazně mu k tomu pomohla podpora šéfa zelených Martina Bursíka.

„První zasedání máme dnes. Není to gesto, je to symbolické. Tato vláda se nerozkoukává, to není vláda, která nastupuje z chodu, ta nastupuje téměř z běhu,“ řekl Fischer po jmenování s tím, že je zapotřebí dokončit některé projekty. Dodal, že je připraven požádat o důvěru Sněmovnu a nepochyboval, že ji díky široké podpoře partají získá. (více na Novinkách) Poslanci mu také následně podporu vyslovili.
18. květen

Pavel Zuna skončil jako šéfredaktor zpravodajství a publicistiky i jako moderátor zpráv v televizi Prima. Pracoval tam od roku 2007. Vedení soukromé stanice jeho odchod odůvodnilo finančními škrty a zvýšením efektivity v době ekonomické krize. Zuna sám uvedl, že nedokázal šetřit tak, jak si to jeho nadřízení představovali: „Bylo mně však vedením televize řečeno, že kvalita není důležitá, důležitější jsou úspory. Přitom jsem již srazil ekonomický rozpočet ze 160 miliónů korun na nějakých 128 miliónů korun. Dál by to opravdu bylo na úkor kvality.“ (více na Novinkách)

ČT stáhla z vysílání klip Národní strany s "konečným řešením"

Národní straně hrozí trestní oznámení
20. květen

Česká televize stáhla z předvolebního vysílání klip Národní strany s „konečným řešením“. Partaj v něm urážela Romy, mluvila o jejich parazitování či o černém rasismu.

Vedení ČT sklidilo za to, že vůbec klip pustilo do vysílání, ostrou kritiku. Její ředitel Jiří Janeček následně rozhodl o jeho stažení. To, že ho stanice nasadila, vysvětlil povinností veřejnoprávní instituce odvysílat předvolební spoty v podobě, v jaké je strany dodají.

Podle premiéra Jana Fischera a ministra pro lidská práva Michaela Kocába byl nicméně klip protizákonný. Aktivitami strany se následně zabýval rovněž ministr vnitra Martin Pecina. (více na Novinkách)

Xenofobií a rasistický příspěvek NS doprovázela hudba finské skupiny Apocalyptica. Ta se proti jejímu zneužití ostře ohradila. (více na Novinkách) Vydavatelství Universal oznámilo, že bude nacionalisty žalovat. (více na Novinkách)

Český rozhlas se zachoval jinak než ČT. Spoty NS a Dělnické strany odmítl rovnou odvysílat. Na jejich vedení místo toho podal trestní oznámení. (více na Novinkách)

Do Česka dorazila prasečí chřipka

První případ prasečí chřipky v ČR
25. květen

Česká republika zaznamenala první případ prasečí chřipky. Uvedl to odpoledne hlavní hygienik ČR Michael Vít. Onemocněl jí pilot Českých aerolinií z Prahy, který se krátce před tím vrátil z New Yorku.

Vít oznámil, že nemoc byla u pacienta potvrzena několik dnů před zveřejněním informace o výskytu choroby v ČR. Následně skončil v domácí karanténě stejně jako devět dalších lidí, kteří s ním cestovali. Lékaři ho začali sledovat. „Netrpěl žádnými příznaky onemocnění, pouze se zadýchával a s tím přišel i k lékaři,“ popsal potíže prvního prokazatelně nakaženého Čecha Vít. Čas léčení vypočítal „tak na týden“. (více na Novinkách)
Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že připravuje návrh, kterým by vládu pověřilo nákupem vakcín proti prasečí chřipce. Tehdejší zásoba antivirotik by stačila pouze 20 procentům obyvatel. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje zásoby nejméně pro 30 procent populace daného státu.

Svět vyděsila Severní Korea, odpálila jadernou bombu

Japonsko ostře reagovalo na jaderný test KLDR
25. květen

Severní Korea naplnila hrozby a provedla jadernou zkoušku. Vše označila za opatření k uchránění národní suverenity. Výbuch byl silnější než v roce 2006.
„Na základě požadavku našich a vědců a techniků provedla 25. května Korejská lidově demokratická republika další podzemní jadernou zkoušku jako součást opatření na posílení své nukleární síly na sebeobranu. Test se uskutečnil na vyšší technologické úrovni, výbuch byl mohutnější a zkouška pomohla uspokojivě vyřešit vědecké a technologické problémy v souvislosti s posilováním jaderných zbraní a postupným vývojem nukleárních technologií,“ uvedla KLDR.

Otřesy půdy potvrdil i jihokorejský Soul. Ten rovněž oznámil, že KLDR zároveň odpálila tři rakety krátkého doletu. (více na Novinkách) Svět jaderný pokus KLDR ostře odsoudil. „Severní Korea přímo a bezohledně konfrontuje mezinárodní společenství. Její chování zvyšuje napětí a podkopává stabilitu v severozápadní Asii,“ řekl americký prezident Barack Obama. Kvůli testu se mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN. (více na Novinkách)

KLDR pokračovala ve zkouškách raket i v dalších květnových dnech, bez ohledu na mezinárodní odsouzení. (více na Novinkách)

Vajíčkový protest vygradoval v Praze, Paroubka jich zasypaly stovky

Lídry ČSSD zasáhly na mítinku stovky vajec
27. květen

Stovky vajec zasypaly odpoledne na pražském Andělu nejvyšší představitele ČSSD v čele s předsedou Jiřím Paroubkem. Stalo se tak během předvolebního mítinku. Vyvrcholil tím netradiční protest proti Paroubkovi a soc. dem, kdy odpůrci strany chodili na její setkání s občany s vejci v rukách.
Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek následně přisoudil morální odpovědnost za vajíčkovou sprchu ODS. Obvinil i Policejní prezídium ČR, že situaci nezvládlo tak, jak mohlo. (více na Novinkách)

Podle odhadů pořadatelské agentury způsobil vajíčkový útok škodu půl miliónu korun. Poškozena byla zvuková aparatura i další zařízení. Incident na pražském Andělu završil protesty, které spustil čtrnáctého května mladík Matěj Forst v Kolíně. Právě tam se vejce objevila na mítinku Jiřího Paroubka poprvé. Myšlenka se ale rychle šířila, zejména díky sociální síti Facebook. Její autor následně vyzval sympatizanty, aby protesty ukončili. (více na Novinkách) Symbolicky pak složil spolu s kamarády v Kolíně své „zbraně“. (více na Novinkách)

Odlišně se k incidentům postavili politici. Zatímco šéf ODS Mirek Topolánek vše označil za „provokaci Lidového domu“ (více na Novinkách), prezident Václav Klaus je ostře odsoudil (více na Novinkách)

Přidal se k němu i ministr vnitra Martin Pecina, jenž vajíčkové napadání mítinků označil za „nacistické způsoby“. (více na Novinkách)

Netradiční předvolební atmosféry v ČR si všímala rovněž zahraniční média. Nutno říci, že se bavila. (více na Novinkách)

28. května

Miroslav Kalousek oznámil, že opustí KDU-ČSL. V diskusi na stranickém webu se rozloučil s „bratry a sestrami“, kteří jej podle jeho vyjádření více než rok na stránkách k odchodu vyzývali. „Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl vám vyhovět, jsou výrazy, kterými tyto apely zhusta doprovázíte. Namátkou cituji: „Nakopeme Kalouska do zadku“, ... „Kripl“, ... „Ksindl“, ... „Pryč s prašivým Kalouskem,“ napsal exministr financí. Nad citovanými výrazy se pozastavil s tím, že jsou patrně vlastní „opravdovému křesťanskému proudu“ ve straně. (více na Novinkách)

Zemřel zpěvák Waldemar Matuška

Waldemar Matuška - Tereza
30. květen

Na Floridě zemřel český zpěvák Waldemar Matuška. Příčinou úmrtí byly podle oznámení rodiny zápal plic a selhání srdce.
Matuška měl těžké astma. Od roku 1986 žil v USA, kam emigroval. Do ČR se ale po sametové revoluci pravidelně vracel. Rodina oznámila, že poslední rozloučení s jedním z nejoblíbenějších českých zpěváků šedesátých a osmdesátých let se uskuteční v Praze. „Říkal ze srandy, že na Floridě pohřbený být nechce, protože je tam v zemi voda,“ zavzpomínala Olga Blechová.
Jeho přání vyslyšela. Po komplikacích s převozem těla byla rakev se zpěvákovým tělem uložena na hřbitově na pražském Vyšehradě v polovině června. Rozloučit se přišly stovky slavných osobností a blízkých přátel rodiny. (více na Novinkách) Veřejnost dala poslední sbohem legendě o den dříve na pražském Žofíně. Dorazilo tam kolem patnácti tisíc lidí.

Matuška byl interpretem písní, které zlidověly, například Tereza, Jó třešně zrály, Ach, ta láska nebeská, Růže z Texasu, Slavíci z Madridu. (více na Novinkách)
30. května

Staronovým šéfem lidovců se stal Cyril Svoboda. KDU-ČSL přitom vedl už v letech 2001 až 2003. Ve druhém kole volby porazil Jana Březinu, získal 157 hlasů ze 151 potřebných. Březina získal 127 hlasů. Uchazeči o křeslo byli původně čtyři, ale Michaela Šojdrová ani Jiří Čunek, který stranu vedl od roku 2006, se nedostali do druhého kola hlasování. Odcházejícímu Čunkovi lidovci tleskali ve stoje. Za práci pro stranu mu poděkoval i Svoboda. (více na Novinkách) Šojdrová se na sjezdu stala první místopředsedkyní strany.

Nahý Topolánek na fotkách z večírků v Berlusconiho vile?


Deník El Pais
31. květen

Italský premiér Silvio Berlusconi (72) začal řešit pikantní problém. Proslulý lovec žen se dostal do potíží po zveřejnění fotografií z večírků v luxusní vile u Porta Rotonda na Sardinii. Jedním z hostů byl i šéf ODS Mirek Topolánek.

Informaci s bulvárními detaily přinesl deník La Stampa. Ten Topolánka přímo jmenoval. Berlusconiho lidé vzápětí potvrdili, že mezi snímky je i ten s českým premiérem. Měl být na nich nahý. Tehdejší český premiér přijal pozvání svého italského protějšku i s rodinou loni v květnu.

Berlusconi záhy zaslal italským úřadům požadavek na ochranu soukromí pro případ zveřejnění asi 700 snímků, které v jeho vile pořídil od května 2008 do letošního ledna fotograf Antonello Zappaddu. (více na Novinkách)

Berlusconiho manželka reagovala opačně. O pravosti záběrů nepochybovala. Už počátkem května oznámila, že zažádá kvůli neustálým mužovým milostným aférám o rozvod. (více na Novinkách)

Ožehavé snímky z vily nakonec vydal španělský deník El País počátkem června. Údajný Topolánek má na pikantní fotografii rozmazaný obličej. Je zachycen v momentě, kdy stojí nad polonahou ženou. Situace muže viditelně vzrušuje. Šéf ODS vše označil za brutální zásah do soukromí a situaci okomentoval: „Není vidět hlava, nezdá se, že by to bylo mé tělo. A to dole je evidentně fotomontáž.“ (více na Novinkách)
SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz