přejděte na Úvod

Červen

Pád letadla z Ria de Janeira do Paříže nepřežilo 228 lidí

BEZ KOMENTÁŘE: Letoun Air France se ztratil nad Atlantikem
1. června

Airbus A330 letecké společnosti Air France letící z Ria de Janeira do Paříže s 216 cestujícími a 12 členy posádky zmizel z radarů při letu nad Atlantikem. Na letišti Charlese de Gaulla nepřistál v plánovanou dobu.

Airbus odstartoval v sedm večer místního času (o půlnoci SELČ). Na palubě bylo 216 cestujících a dvanáct členů posádky. Podle plánu měl přistát v 11:10 v Paříži. Nestalo se tak. (více na Novinkách)

Kontakt s letadlem byl přerušen po necelých čtyřech hodinách letu. Zmizel i z obrazovek brazilských vojenských radarů, a to okolo 3:20 SELČ ráno. Podle agentury Reuters ale ještě ve 4:14 piloti informovali o elektrickém zkratu, který nastal po silné turbulenci. V té době už airbus letěl nad Atlantikem poblíž brazilského pobřeží.

O pár hodin později oznámily francouzské úřady, že se letadlo zřítilo a nehodu nikdo nepřežil. (více na Novinkách) Mezi oběťmi nebyl žádný Čech. Naopak tři mrtvé oznámilo Slovensko. (více na Novinkách)

Záchranáři začali pátrat po troskách stroje. Den po neštěstí ohlásili, že je lokalizovali. (více na Novinkách) Jak se ovšem ukázalo, šlo o falešnou stopu. (více na Novinkách) . První oběti našlo brazilské letectvo až šestého června. (více na Novinkách)

Vyšetřovatelé už během pátrání oznámili, že příčina pádu airbusu může zůstat nevyjasněná. Pohyboval se mimo dosah radarů, v oblasti zuřily navíc bouřky. Nevyslal nouzový signál a černé skříňky se nemusí podařit najít, potažmo vylovit, shrnuli. (více na Novinkách)

Air France čelila kritice, že se nepostarala dostatečně o pozůstalé. V polovině měsíce proto začala vyplácet odškodnění příbuzným pasažérů, kteří na palubě stroje zahynuli. Cenu zmařeného života vyúčtovala v přepočtu na půl milión korun. (více na Novinkách) Pátrání po troskách letadla pokračovalo až do konce měsíce. (více na Novinkách)

ODS převálcovala ČSSD ve volbách do europarlamentu

ODS vyhrála volby do europarlamentu, ČSSD uznala porážku
7. červen

Volby do Evropského parlamentu v České republice vyhrála ODS. Po sečtení všech hlasů jich získala 31,4 procenta. Za ní následovala ČSSD s 22,4 procenty. Mezi dvaadvacet europoslanců, které ČR má, vyslali voliči do EP ještě zástupce komunistů a lidovců.

„Je evidentní, že jsme tyto volby vyhráli,“ řekl po sečtení většiny hlasů předseda ODS Mirek Topolánek. Doplnil, že strana je opět rovnocenným soupeřem pro ČSSD. Podle něj po neúspěchu v krajských a senátních volbách potřebovala přesvědčit voliče, že se vyplatí jí dát hlas. (více na Novinkách)

V přepočtu na mandáty získala ODS v EP devět zástupců, ČSSD sedm, komunisté čtyři a lidovci dva. Ve srovnání s minulými volbami si nicméně soc.dem. i přes utrpěnou prohru letos v červnu výrazně polepšila. Obhajovala totiž pouze dva euposlance. Komunisté si naopak o dvě křesla pohoršili, lidovci zůstali tzv. na svém.

Nejúspěšnějším kandidátem eurovoleb se stal bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS), který dostal nejvíce preferenčních hlasů. Podle údajů Českého statistického úřadu jich bylo téměř 105 000. (více na Novinkách)

Křeslo naopak uteklo Janě Bobošíkové kandidující za stranu Suverenita. Oblíbená bývalá novinářka přitom bodovala před hlasováním v průzkumech popularity. Partaj nakonec získala 4,26 procenta hlasů, čímž se ovšem výrazně přiblížila požadované pětiprocentní hranici. (více na Novinkách)

A jak volby dopadly řečí přesných statistik? Po sečtení všech hlasů ukazovaly výsledky volební účast 28,22 procenta. V počtu odevzdaných platných hlasů výrazně zvítězila ODS s 31,45 procenta, ČSSD následovala s 22,38 procenta. Komunisté získali 14,18 procenta hlasů. Pětiprocentní hranici překročili ještě lidovci s 7,64 procenta. (více na Novinkách) . Naopak zelení zcela vyhořeli, obdrželi jen 2,06 procenta. Jejich šéf Martin Bursík poté oznámil, že nabídne po fiasku předsednické křeslo. (více na Novinkách) Sčítání hlasů mohli čtenáři Novinek.cz sledovat v on-line zpravodajství. (více na Novinkách)

Francouzský premiér tvrdě kritizoval české předsednictví EU


Francouzský premiér François Fillon
10. červen

Francie se opět pustila do Česka kvůli jeho předsednictví. Její premiér François Fillon vytkl Praze, že její postup mohl mít souvislost s nízkou účasti Evropanů ve volbách do Evropského parlamentu.

„Musí se přiznat, že v posledních měsících se Evropská unie vrátila k klasičtějšímu postupu, poznamenanému pomalým hledáním minimálního konsensu. Vzhledem k mimořádné krizi, kterou procházíme, a vzhledem k velkým výzvám, kterým musíme čelit, tato Evropa malých kroků a kompromisů je zcela nepřijatelná,“ prohlásil Fillon k českému předsednictví v projevu ve francouzském parlamentu. (více na Novinkách)

Nepřímo tím uvedl, že právě politika ČR způsobila, že se voleb do Evropského parlamentu zúčastnil rekordně malý počet voličů. Mirek Topolánek (ODS), který EU vedl do osmého května, podobný výklad odmítl: „Obdivuji velké myšlenky velkých mužů. Tahle k nim opravdu nepatří.“

Fillon naopak vyzvedl francouzské předsednictví Unii. Navázal tak na samochválu francouzského prezidenta Nicolase Sazkozyho, který se do úvah, že ČR na předsednictví nestačí, pouštěl ještě před tím, než Praha převzala od Paříže otěže vládnutí.
11. červen

Kriminalisté oznámili, že vyšetřují úmrtí novorozence na Českolipsku. Měla ho zabít jeho čtyřicetiletá matka. Těhotenství po celou dobu tajila. Tělo dítěte pak zahrabala na zahradě u domu. (více na Novinkách) Policie shrnula, že podobný případ řeší i v Brně. Dvojice mužů tam objevila v neděli ostatky dítěte v bývalé betonové vodní nádrži. Ve vodě bylo několik týdnů či měsíců. Pohlaví se podařilo určit až na základě genetického rozboru. (více na Novinkách)

Brožová vzdala kandidaturu do Sněmovny


Herečka a zpěvačka Kateřina Brožová
před zahájením okresní konference ČSSD v Teplicích
12. červen

Herečka Kateřina Brožová oznámila, že se vzdala kandidatury do Poslanecké sněmovny ČR za ČSSD. Zdůvodnila to nemožností sloučit případnou novou práci se svými profesionálními závazky v divadle a jinde.

K rozhodnutí dospěla po dlouhém zvažování, uvedla s tím, že si váží nabídky, kterou jí ČSSD před časem učinila. Důvody k odmítnutí shrnula v prohlášení. (více na Novinkách)

Nominaci Brožové přes výhrady některých spolustraníků prosazoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten po jejím odchodu reagoval: „Je to její osobní rozhodnutí, ...jsem pochopitelně zklamán, že nebude kandidovat.“ Tlak médií na Brožovou byl podle něj někdy neslýchaný, ba hysterický. „Média a část politické scény chtějí ČSSD prezentovat jako stranu, která není otevřená úspěšným lidem,“ poznamenal. (více na Novinkách)

Okresní jedničkou na Teplicku zvolili Brožovou místní sociální demokraté tři dny před její rezignací. Dvojkou měl být hokejista Jiří Šlégr, který se nyní stal lídrem kandidátky. (více na Novinkách)

Ne všem členům teplické ČSSD se nominace líbila. Oponenti Brožové a Šlégra vyjadřovali nespokojenost hlavně s tím, že ani jeden není členem ČSSD a v teplickém okrese nežijí. Brožová kandidaturou odsunula na nižší místo na kandidátce třeba předsedu teplické ČSSD a současného poslance Vlastimila Aubrechta.
15. červen

Skokem pod metro v pražské stanici Anděl chtěla ukončit svůj život a život vlastních dvou dětí - tři roky a dva měsíce - třicetiletá žena. Pražští policisté po ní v tu dobu už několik desítek hodin pátrali. Matka podle všeho trpěla psychickými problémy. Při nehodě utrpěla poranění hrudníku, břicha a hlavy. Holčičky měly jen drobné oděrky. Všechny tři se zotavily. (více na Novinkách)

Havárie českého autobusu v Rakousku si vyžádala tři desítky zraněných


Autobus se slovenskými školáky
sjel v Rakousku ze silnice a otočil se na bok.
21. červen

Ve Štýrsku v Rakousku havaroval český autobus s českými řidiči, který převážel mladé lidi ze Slovenska. Při nehodě utrpělo zranění přes třicet lidí.

Nehoda se stala asi v šest hodin ráno na dálnici A2 mezi Mooskirchenem a Liebochem ve směru na Štýrský Hradec. Školáci z města Senica se v pronajatém autobuse vraceli z výletu do Itálie.

Vozidlo podle policie vyjelo z neznámých příčin z vozovky a napravo od dálnice se převrátilo. Vyšetřovatelé hned zpočátku odmítli, že by za neštěstím mohla být únava šoférů z nepřiměřeně dlouhé jízdy. Kontrola tachografu ukázala, že řidiči dodržovali předepsané časy a přestávky. U řízení se měli navíc vystřídat na odpočívadle vzdáleném pouhé čtyři kilometry od místa neštěstí. (více na Novinkách)

Při nočních povodních umírali lidé

Povodeň na Novojičínsku
24. červen

Českou republiku zasáhly noční povodně. Umírali při nich lidé, kteří v době řádění živlů spali. Na Novojičínsku byl dokonce záhy po prvních přívalech vody vyhlášen stav nebezpečí. Na to, že přijdou, upozorňovali předem meteorologové.

Silné průtrže mračen nejdříve zkomplikovaly život obyvatelům východních a jižních Čech. Tam zaplavily také první domy. (více na Novinkách)

Smrtelný úder ale přišel v noci, a to na Moravě. Voda tam odnášela auta ze silnic, hasiči evakuovali ze zatopených domů stovky lidí, dostávali se k nim na člunech. Povodňová vlna se mnohde zvedla nečekaně, nastala po prudkém přívalovém dešti, zastihla obyvatele většinou nepřipravené.

Mezi nejpostiženější místa patřila novojičínská městská část Žilina. Tragický rozsah škod odhalily letecké snímky. (více na Novinkách) Povodně zasáhly ale i jiné části republiky, mimo jiné Jeseníky. Voda poškodila na Moravě hlavní železniční tahy, včetně těch klíčových v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Dráhy vyzvaly cestující, aby do oblastí nejezdili. (více na Novinkách)

Svědci popisovali, že na některých místech byla situace horší než při tragických povodních z roku 1997. „Bylo to o sto procent horší než v roce 1997,“ řekla starostka Ženklavy Karla Mlčáková s tím, že silnice v obci jsou podemleté a spousta domů vyplavených. „No hrozné,“ povzdychla si. Obdobně zhodnotil současný stav i starosta sousedního Mořkova Jiří Rýc. (více na Novinkách)

Vypjatou situaci řešila vláda premiéra Jana Fischera. Ten svolal bezpečnostní radu státu. Den po úderu povodní hlásila ČR osm obětí na životech. Situaci v zasažených oblastech řešila také armáda. (více na Novinkách)

Přívaly deště trápily zemi ještě v červenci. Pojišťovny záhy po prvních úderech své škody odhadly na desítky miliónů korun. (více na Novinkách) Účet ale raketově narůstal.

Řádění živlů si v postižených regiónech celkem vyžádalo patnáct obětí. Ministr životního prostředí Ladislav Miko v souvislosti s neštěstím upozornil, že podobné jevy se budou v ČR opakovat i v budoucnu. Označil je za důsledky klimatických změn. (více na Novinkách) Vláda na likvidaci následků povodní vyčlenila v srpnu miliardy korun. (více na Novinkách) Celkové škody po řádění povodní vystoupaly na osm a půl miliardy korun.

Popový král Michael Jackson zemřel

Michael Jackson: génius, který se změnil v přízrak
25. červen

Michael Jackson, popová megastar osmdesátých a devadesátých let a zřejmě jeden z nejznámějších hudebníků druhé poloviny 20. století, zemřel ve svém domě v Holmby Hills v Los Angeles. Selhalo mu srdce.

Zdravotníci přijeli do zpěvákovy vily na základě telefonátu na tísňovou linku. Jackson byl záhy převezen na kliniku UCLA v Los Angeles. Lékaři ovšem už v době transportu u něj nebyli schopni nahmatat puls a veškeré oživovací pokusy, které trvaly déle než hodinu, byly neúspěšné. Po dvou hodinách od nahlášení události konstatovali smrt. (více na Novinkách) Později se ukázalo, že příčinou skonu popové legendy bylo předávkování léky. (více na Novinkách)

Úmrtí jako jeden z prvních komentoval hudební producent Quincy Jones, který stál u vzniku Jacksonova mimořádně úspěšného alba Thriller: „Že Michael odešel tak brzy, v tak nízkém věku, pro to se mi nedostává slov. Byl to dokonalý umělec a jeho přínos a odkaz bude pociťovat celý svět navěky. Dnes jsem ztratil svého mladšího bratra a spolu s ním i část své duše.“
Jackson zesnul jen pár týdnů před avizovaným comebackem. Problémy se zdravím trpěl dlouhodobě. Přispěly k nim dlouhodobý stres i finanční nesnáze. Pohřben byl v Los Angeles první červencový týden. (více na Novinkách)

Novinky.cz jeho úmrtí i život shrnuly ve svém speciálu. (více na Novinkách)

Pád airbusu u Komorských ostrovů přežilo dítě


Jediná přeživší Bahia Bakari
30. červen

Týmům pátrajícím po pasažérech jemenského letadla, které se v noci z pondělí na úterý zřítilo do Indického oceánu u Komorských ostrovů, se podařilo zachránit jednoho z cestujících. Neštěstí přežilo čtrnáctileté dítě. Později se ukázalo, že dívka neuměla ani plavat.

Na palubě zříceného Airbusu A310-300 jemenských aerolinií cestovalo z jemenské metropole Sanaá na Komory 153 lidí. (více na Novinkách)

Airbus odstartoval v pondělí 21:26 místního času. Let 626 měl trvat čtyři a půl hodiny. „Letadlo se 142 pasažéry a 11 členy posádky havarovalo v ranních hodinách několik námořních mil od Komorských ostrovů,“ řekl mluvčí letecké společnosti Yemenia Air. Většinu cestujících tvořili Francouzi nebo obyvatelé Komor.

Pro Airbus je to již druhá tragédie v krátké době po sobě: 1. června se zřítil Airbus A330 letecké společnosti Air France na lince z brazilského Ria de Janeira do Paříže s 228 lidmi na palubě. (více na Novinkách)
SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz