přejděte na Úvod

Červenec

Místopředseda ČSSD přiznal zaplacení bytu z poslaneckých náhrad


Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka
1. července

Místopředseda ČSSD, šéf jejích poslanců a předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka odkryl, jak zaplatil byt v Praze za sedm miliónů korun. Přiznal, že použil rovněž poslanecké náhrady. Hájil se tím, že zákon neporušil. Podle něj poslanci plat a náhrady nerozlišují.

Sobotka uvedl, že byt stál 7 073 395 korun. Na menší část si vzal hypotéku a úvěr, což byly téměř dva milióny, a zbytek, 5,1 miliónu, zaplatil z rodinných úspor. (více na Novinkách)

Podle Sobotky pro něj a manželku nebylo problém spořit, neboť od roku 2003 do roku 2009 se jeho měsíční příjem pohyboval od 71 tisíc korun (poslanec) do 110 tisíc korun (ministr).

Sobotkovi bydleli v pronajatém bytě v Praze, odkud se přestěhovali letos 1. května. „Do roku 2003 jsem byl svobodný a měl jsem jen minimální výdaje,“ řekl Právu Sobotka, který byl do Sněmovny zvolen v roce 1996. Od té doby, neboli za 12 let, podle svých slov naspořil tři milióny. Vychází to na 21 tisíc korun, které si musel on a později s manželkou, měsíčně ukládat.

V posledních dvou letech chodilo Sobotkovi na účet 99 tisíc korun jako plat včetně náhrad. Nařčení, že by poslanecké náhrady zneužíval, se bránil. A to i když rodina bydlela v Praze. On sám měl ovšem trvalý pobyt ve Slavkově u Brna a jako jihomoravskému poslanci mu třeba náleželo nezdaněných 28 500 korun. „Chci si tam trvalé bydliště ponechat, protože bych se musel vzdát mandátu městského zastupitele a slíbil jsem kolegům ve straně, že je v tom nenechám,“ uvedl Sobotka s tím, že v novém bytě má trvalé bydliště manželka a děti.

Další zájem médií ukázal, že podobný přístup je typický pro většinu zákonodárců. (více na Novinkách)
1. červenec

Prezident Václav Klaus vypsal termín předčasných parlamentních voleb na devátého a desátého října. Následně předložil rozhodnutí k podpisu předsedovi vlády Janu Fischerovi. Termín přivítali předsedové všech parlamentních stran. (více na Novinkách)



2. červenec

Česko zaznamenalo další zvýšení HIV pozitivních pacientů, uvedl Státní zdravotní ústav. Od ledna do konce května jich přibylo 68. Největší nárůst oznámila Praha. „Praha na tom byla vždycky nejhůř. Nejvíc obyvatel, největší kriminalita,“ řekl tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. (více na Novinkách) Loni za celý rok přibylo v ČR 147 nově HIV pozitivních, což zdravotníci označili za největší meziroční nárůst od poloviny osmdesátých let, kdy se začal virus HIV u nás testovat.x



3. červenec

Předsednictvo ČSSD potvrdilo, že bývalá poslankyně Strany zelených Olga Zubová má v říjnových sněmovních volbách kandidovat za soc.dem. Na pražské kandidátce dostala pátou pozici místo Petra Ibla. Změnu navrhl šéf pražské soc. dem. Petr Hulinský. (více na Novinkách) Její nominace vyvolala ve straně pochybnosti. Třeba Bohuslav Sobotka ji označil za „personálně nesmyslnou“. (více na Novinkách) . Škodný nezůstal ovšem ani Ibl. Podle zdrojů Práva získá za rezignaci z pražské kandidátky lukrativní místo. (více na Novinkách)

Povodně si vyžádaly patnáct mrtvých

V Děčíně našli 15. oběť bleskových povodní
4. července

Na tragickém čísle patnáct se zastavil účet za povodně, které na přelomu června a července ničily Česko. Poslední obětí se stala žena z Benešova nad Ploučnicí. Zmizela čtvrtého července.

Řeka se ve městě vylila z koryta už v sobotu odpoledne. Během několika málo minut se změnila v dravý proud, který ničil vše, co mu přišlo do cesty. Voda vystoupala do výše až půldruhého metru a vnikla do několika domů. S sebou brala vše. Přes ničivý průběh se ale původně předpokládalo, že nikdo nebyl při řádění živlu ani zraněn. Zmizení čtyřicetileté ženy totiž nahlásila až o den později její dcera. (více na Novinkách) Ani tehdy ovšem záchranáři nedávali případ do souvislosti s povodní. Pátrání trvalo zhruba tři týdny. Tělo pohřešované našli koncem července v Děčíně. Stala se tak poslední, patnáctou obětí povodní v ČR. (více na Novinkách)

Podle svědectví žena zemřela, když se snažila pomoci handicapované sousedce uniknout před povodní. Masa vody ji strhla s sebou.

Při výbuchu v pražské restauraci byli zranění čtyři lidé


Pražskou restaurací U Českého lva v Sokolovské ulici
na Florenci otřásl výbuch, který si vyžádal čtyři zraněné.
8. července

Restaurací U Českého lva v Praze na Florenci večer otřásl výbuch. Exploze zranila čtyři lidi, jednoho těžce. „Zřejmě vybuchlo zavazadlo jednoho z hostů,“ uvedla záhy po incidentu mluvčí pražské policie Jolana Číhová.

Výbuch byl podle Číhové ohlášen policii ve 22:32, v době exploze bylo v restauraci asi 30 lidí. V restauračním zařízení v Sokolovské ulici zasahovali specialisté na pyrotechniku a výbušniny. (více na Novinkách)

„Na místě byli čtyři zranění. Muže, ročník 1946, záchranáři převezli do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Měl těžké poranění nohy. Zranění dalších tří lidí byla lehká, ty ošetřili v Nemocnici Na Františku,“ upřesnila mluvčí pražské záchranné služby Klára Fikejzová.

Výčepní restaurace Petr Vacek řekl, že vybuchlo zavazadlo staršího, česky hovořícího hosta, který se prý choval „divně“. „Pán přišel na pivo, dal si gulášek, měl druhé pivo a najednou přišla rána,“ řekl výčepní.

V září se ukázalo, že pachatel, který se k odpálení granátu v restauraci doznal, byl v minulosti odsouzený k trestu smrti. A to za vraždu spoluvězně v sedmdesátých letech. Na vykonání rozsudku čekal čtyři roky, než mu byl za tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka trest zmírněn. (více na Novinkách)

Kanada opět zavedla pro Čechy víza


Kanadský velvyslanec v ČR Michael Calcott
14. července

Od šesté hodiny ranní SELČ se musejí čeští občané pro vstup do Kanady prokazovat vízy. Důvodem opětovného zavedení vízového styku bylo znepokojivé zvýšení počtu žadatelů o vstup do Kanada ze strany občanů ČR, vysvětlily o den dříve kanadské úřady.

Prvních 48 hodin mohli Češi víza získat při příjezdu do země, poté pro ně museli zamířit na ambasádu do Vídně. (více na Novinkách)

Kanada víza zrušila na podzim 2007. Svůj krok přehodnotila letos na jaře, když do země začali masově odcházet především čeští Romové. Kanadské ministerstvo pro imigraci v létě uvedlo, že z České republiky do země přijíždí druhý nejvyšší počet žadatelů o azyl.

Příliv začal letos v lednu, vyvrcholil v květnu. Objevily se i informace, že emigrace je organizovaná a Romové přijíždějí do Severní Ameriky s nerealistickými představami. (více na Novinkách)

Oznámení kanadské strany o zavedení víz nicméně vyvolalo ostrou reakci české strany. Podle ministra zahraničí Jana Kohouta byl krok bezprecedentní. „Takto se mezi partnerskými a aliančními zeměmi nejedná,“ řekl v České televizi. Premiér Jan Fischer ovšem připustil, že něco podobného očekával. Další informace ukázaly, že Kanada informovala o svém kroku české politiky už v červnu. (více na Novinkách)

Krok nicméně zkomplikoval život tisícům českých turistů. Kanada totiž už před časem uzavřela konzulární oddělení v Praze a nejbližší ambasáda, která je oprávněná víza vydávat, se nachází až ve Vídni. Že by se procedura mohla přesunout do české metropole, kanadské úřady odmítly. Hájily se tím, že by vše bylo drahé. (více na Novinkách)

Češi si na postup Kanady stěžovali u partnerů v Evropské unii. Ti nás sice koncem měsíce v protestu podpořili, ale na uvalení případných kolektivních sankcí vůči Kanadě si nechali na rozmyšlenou další měsíce. (více na Novinkách)

Zkrachovala CK Tomi Tour

Lidé kvůli krachu Tomi Tour nikam neodcestovali.
18. července

Cestovní kancelář Tomi Tour vyhlásila krach. Patřila mezi deset největších tuzemských cestovních kanceláří. Loni jejích služeb využilo asi padesát tisíc lidí.

Firmu vlastnil ze dvou třetin sedmačtyřicetiletý podnikatel Lubomír Popelář, třetinu berlínská TOMI TOUR, Gmb. Reklamní tváří CK byl známý podnikatel v cestovním ruchu a bývalý senátor Václav Fischer. Ještě pár dnů před bankrotem ujišťoval veřejnost, že se nemusí ničeho obávat a že informace o zadluženosti společnosti jsou nepravdivé. Ve skutečnosti se prý s problémy potýkala déle než rok.

Aktivity firmy záhy po bankrotu začala vyšetřovat policie. (více na Novinkách) Objevily se totiž mimo jiné informace, že cestovka zacházela nepatřičně s klienty, kteří zůstali po jejím krachu v zahraničí. Její delegáti měli navíc turisty vydírat. (více na Novinkách) O jejich návrat domů se postarala pojišťovna. CK byla totiž řádně pojištěná před krachem.

Koncem července vyšetřovatelé oznámili, že se mohli majitelé firmy rovněž dopustit podvodu. (více na Novinkách) Od klientů i obchodních partnerů vybírali peníze za zájezdy i v době, kdy jim už muselo být údajně jasné, že se tyto zájezdy neuskuteční. Fischer přesto jakékoli selhání odmítl: „Naše zájezdy byly skvělé. Já si myslím, že klienti na ně budou dlouho vzpomínat.“ Podle něj úpadek společnosti vyvolalo mediální očerňování. (více na Novinkách)

Tragický účet festivalu v Trenčíně: dva mrtví a padesát zraněných

Bouřka shodila stan na festivalu Pohoda,
jeden člověk zemřel, tři bojují o život.
18. července

Na hudebním festivalu Pohoda v Trenčíně shodil prudký poryv větru stan, v němž bylo několik desítek lidí. Neštěstí si na místě vyžádalo jeden lidský život a stovku zraněných. Největší letní festival na Slovensku byl poté zrušen.

Ministr vnitra Robert Kaliňák záhy po tragédii potvrdil jednu oběť, kterou byl mladý chlapec. (více na Novinkách)

V nemocnicích v Prievidzi, v Piešťanech, Považské Bystrici a Bojnicích skončili padesát dva lidé. Tři z nich bojovali následně o život. Jejich zdravotní stav byl kritický. Mladá žena pak zemřela v nemocnici v říjnu. Padesátku hostů festivalu navíc ošetřili lékaři přímo na místě. (více na Novinkách)

Na hudební akci dorazilo celkem přes třicet tisíc návštěvníků. Neštěstí se odehrálo kolem půl čtvrté odpoledne. Organizátoři krátce předtím návštěvníkům oznámili, že kvůli přicházející bouřce na tři hodiny festival přerušují. Diváci se pak před deštěm schovali i do velkého stanu. Bezpečný úkryt ovšem nenašli. Podle svědků se do jeho konstrukce opřel vítr, načež se plachta s tyčemi zřítila na lidi uvnitř přístřešku. Scéna hrůzy prý trvala pouhých dvacet sekund.

K odpovědnosti za neštěstí se nakonec přiznala německá firma Bossert Zelte, které poškozený stan patřil. (více na Novinkách)

20. červenec

Včelí medvídci se kvůli podezření z rasismu ocitli u soudu. Jednu z písní, které zaznívají ve stále populárním večerníčku Příběhy včelích medvídků, posuzoval soudní znalec. Objevila se totiž jako bonus na kompilaci, jejíž závadnost zkoumal soud v souvislosti s případem pravicového radikála Tomáše Plisky. Čtvrt století starý text písničky napsal Zdeněk Svěrák a zazněl v ní obdiv k „bílé barvě“. Mimo jiné šlo o verše: Bílá, bílá, bílá, bílá, komu by se nelíbila. Bílá vrána, bílá noc, bílé není nikdy moc. (více na Novinkách) Pliska byl v minulosti odsouzen kvůli organizaci prvomájového pochodu Národního odporu v Brně v roce 2007. Za propagaci nacismu dostal loni v listopadu dva roky vězení. (více na Novinkách)

Romský "princ" zemřel v Praze

Olašský princ zemřel
21. červenec

Sedmnáctiletý Rumun se málem utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Patřil ke skupině Romů, kteří přes ČR mířili do Německa. Mladík byl v kritickém stavu převezen do Vinohradské nemocnice v Praze.

V areálu zdravotního zařízení se následně sešly desítky jeho příbuzných, kteří ho po celou dobu boje o život podporovali. (více na Novinkách) Jejich putování po Praze a jejím okolí sledovala veřejnost prostřednictvím médií se zájmem. Odmítali si totiž platit řádné ubytování, nocovali pod širým nebem. (více na Novinkách)

Republikou se navíc začala šířit zvěst o romském princi, jímž měl údajně mladík být. Začalo se rovněž spekulovat o tom, zda má vůbec řádné zdravotní pojištění v Rumunsku a kdo jeho pražskou hospitalizaci zaplatí. (více na Novinkách).

Jeho příbuzní se nakonec po několikeré změně pobytu usídlili za Prahou. (více na Novinkách).

Ion Miclescu, označovaný médii za prince, zemřel v pražské nemocnici na Vinohradech. Přímo v jejím areálu s ním do poslední chvíle bojovalo na dálku o život asi pět desítek Romů. (více na Novinkách)

Bouřky ukončily v Česku rekordní vedra a zabíjely

V parku v Hrádku nad Nisou zahynula při bouřce žena
23. červenec

Česko opět zasáhly rozmary počasí. Po rekordních vedrech dorazily na naše území bouřky. Při jedné z nich zahynula v parku v Hrádku nad Nisou na Liberecku seniorka. Další bouřky skončily zraněním několika osob.

Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové objevili lidé usmrcenou ženu zhruba ve věku 75 let pod větvemi, které ulámala vichřice. Prudké bouřky jinak bičovaly západ republiky od odpoledne. Později se přesunuly také do středních Čech a nad Prahu, večer pokračovaly na východ Čech, na Moravu a do Slezska. Provázel je silný vítr lámající stromy. (více na Novinkách)

V Bratkovicích na Kladensku zasáhl blesk autobusovou zastávku, ve které stáli dva chlapci. Třináctiletý byl převezen s popáleninami hrudníku do Vinohradské nemocnice. U dětského tábora v Malém Boru na Českolipsku spadl na patnáctiletého vedoucího strom, když běžel po hrázi. Zraněný mladík musel být letecky převezen s těžkým zraněním do nemocnice.

Průtrže mračen zaměstnaly především hasiče, kteří odstraňovali popadané stromy. Tisíce cestujících strávily kvůli zablokovaným tratím velkou část noci v nádražních halách a stojících vlacích.

Meteorologové příchod bouřek označili za naprosto normální. Vystřídaly dlouhodobá vedra, při nichž padaly letité rekordy. V pražském Klementinu se rtuť teploměru vyšplhala na 34,1 stupně Celsia, v Českých Budějovicích dokonce na 35,7 stupně Celsia. (více na Novinkách) Meteorologové zároveň předpověděli vysoké teploty i na měsíc srpen. (více na Novinkách)
29. červenec

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková oznámila, že stát má dostatek antivirotik pro polovinu národa v případě vypuknutí pandemie prasečí chřipky. Reagovala tak na výrazný nárůst nemoci v populaci. Potvrdila zvažovaný nákup vakcín. (více na Novinkách)

Politici si užívali s lobbyisty v Toskánsku


Premiér Mirek Topolánek s Lucií Talmanovou ve Sněmovně
30. červenec

Politici začali čelit skandálu, který vypukl po zveřejnění fotografií z jejich červencové dovolené v Toskánsku. Slunili se tam třeba Mirek Topolánek (ODS), Aleš Řebíček (ODS) a Milan Urban (ČSSD). Společnost jim dělali vlivní lobbyisté či šéf ČEZu Martin Roman.

Šéf ODS kauzu označil za neoestébáctví, která ohrožuje samu podstatu demokracie. (více na Novinkách) Reagoval tak na informaci, že snímky měl šířit bývalý šéf rozvědky Karel Randák a záběry byly navíc pořízené na něčí objednávku. Topolánek aféru záhy přičetl na vrub provokace ČSSD. Ta to ovšem odmítla.

Randák označil slunící se dovolenkáře za „bratrstvo kočičí pracky“. Nijak přitom nezakrýval, že je na snímky pyšný. „Neříkám, že mne celá ta kauza netěší, ale neblázněte,“ odpověděl na přímou otázku, zda stál za sledováním českých politiků, lobbistů a byznysmenů.

V Itálii z vlivných lidí v ČR pobýval jak Topolánek, tak jeho přítel Marek Dalík, exministr dopravy Aleš Řebíček, místopředseda ČSSD Milan Urban, lobbyista Vladimír Johanes a šéf ČEZu Martin Roman. Stalo se tak mimo jiné jen pár dnů poté, co Parlament ČR odhlasoval ČEZu emisní povolenky zdarma za desítky miliard korun. Exministr životního prostředí Martin Bursík to tehdy komentoval slovy, že šlo o loupež za bílého dne. (více na Novinkách)

Jediný, kdo se za dovolenou v Toskánsku omluvil, byl po nátlaku soc. dem. nakonec Urban. „Ve dnech 16. 7. 2009 až 26. 7. 2009 jsem pobýval na dovolené v Itálii v oblasti Monte Argentario. Pobyt jsem si objednal přes cestovní agenturu M&C Immobiliare s.n.c. do apartmánu s kuchyňkou. Cestu jsem absolvoval svým vlastním automobilem a za ubytování jsem zaplatil účet ve výši 1344 eur,“ uvedl místopředseda ČSSD. To, že se setkal s vlivným Johanesem, který pracuje pro ČEZ, nepopřel. Podle něj ale šlo jen o pár hodin. (více na Novinkách)

Roman ke kauze doplnil, že nikomu nic neplatil, nic neorganizoval a v Toskánsku byl jako soukromá osoba na dovolené. Setkání s politiky označil za náhodu a neviděl na něm nic neetického. (více na Novinkách) Lucie Talmanová, Topolánkova přítelkyně, dokonce později Randákovi za snímky z dovolené ironicky poděkovala. (více na Novinkách)
SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz