přejděte na Úvod

Srpen

4. srpen

Severní Korea propustila dvě americké novinářky, které byly odsouzeny za údajný ilegální vstup do země na dvanáct let nucených prací v pracovním táboře. O jejich propuštění přijel do KLDR jednat bývalý americký prezident Bill Clinton. “Kim Čong-il vydal příkaz... udělující zvláštní milost pro dvě americké novinářky, které byly odsouzeny k těžkým pracím,“ informovala o propuštění žen severokorejská agentura KCNA. Zpráva přišla v den, kdy Clinton do KLDR nečekaně přijel. Americké úřady prezentovaly misi jako soukromou. Exprezident se nicméně osobně sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem. (více na Novinkách) Novinářky pracující pro televizi bývalého amerického viceprezidenta Ala Gorea Current TV byly letos v březnu zadrženy na hranicích Severní Koreje a Číny. Američanka korejského původu Euna Leeová a její kolegyně Laura Lingová, Američanka čínského původu, v době zadržení připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. Trest za nelegální přechod hranic jim soud vyměřil v červnu. (více na Novinkách)



5. srpen

Miliónům vyznavačům telefonních hovorů přes internet zatrnulo po zveřejnění informace, že komunikační služba Skype možná přestane fungovat. (více na Novinkách) Její vlastník, společnost eBay, se dostala do soudního sporu s jeho zakladateli, firmou Joltid. Ta sice prodala službu Skype, ovšem nikoliv technologii, na které program běží. Pokud by eBay spor prohrála, musela by provoz Skypu ukončit. Ebay o měsíc později raději své vlastnictví prodala. (více na Novinkách)

Výbuch ve slovenském dole zabil dvacet horníků

Slovensko oplakává všech 20 horníků
10. srpen

V dole ve slovenském městě Handlová vybuchl plyn. Na místě zemřelo dvacet horníků. Do nemocnice záchranáři odvezli dalších devět lehce zraněných horníků. Úřady od začátku uváděly, že naděje pohřešovaných na přežití je mizivá.

K likvidaci požáru byli přivoláni záchranáři z Prievidze. Podle generálního ředitele hornonitranských dolů Petra Čičmance došlo k výbuchu v hloubce asi 330 metrů.

Zraněné zasáhla tlaková vlna výbuchu v jiné části dolu, asi 150 až 200 metrů od epicentra exploze. „Většinou mají lehká zranění hrudníku, hlavy a končetin, která si nevyžádala hospitalizaci,“ uvedl ke zraněným náměstek ředitele bojnické nemocnice Ján Belanský.

Teplota v podzemí, kde se horníci nacházeli, se pohybovala kolem šedesáti až sedmdesáti stupňů. V místě navíc hořelo opakovaně. (více na Novinkách)

Den po tragédii doly upřesnily, že se záchranářům podařilo najít první těla. Shrnuly, že muži zemřeli už při výbuchu. (více na Novinkách).

Spolupracovníci zesnulých následně potvrdili, že se v podzemí nedodržovaly bezpečnostní předpisy a oddalovala hlášení o případných potížích. Zaměstnanci totiž byli placení od metrů. „Proto jsme oddalovali poplach,“ řekl horník Vlado Horváth, který v Handlové pracoval třináct let. (více na Novinkách).

Slovenská vláda následně oznámila, že pozůstalé po obětech odškodní. Za každý zmařený život vyplatila třicet tři tisíc eur (přes 850 tis. Kč). Nárok na finanční příspěvek získalo jednačtyřicet osob: 17 manželek, dvě družky a 22 nezaopatřených dětí. Kromě odškodnění od vlády získaly rodiny jednorázový finanční příspěvek ve výši osm set eur (přes 20 tis. Kč) od ministerstva práce. (více na Novinkách)

Týden po neštěstí se začalo v dole opět těžit uhlí. (více na Novinkách)
11. srpen

V čečenské metropoli Groznyj našli těla představitelky ruské nevládní organizace Zachraňme generace Zaremy Sadulajevové a jejího manžela. Den před tím byli oba uneseni. Sadulajevová se dlouhodobě zabývala ochranou lidských práv v Čečensku. Mrtví byli nalezeni v kufru svého automobilu blízko rehabilitačního střediska v obci Černorečje a na jejich tělech byly stopy po kulkách. Šlo přitom o další útok na odpůrce čečenského režimu Ramzana Kadyrova. (více na Novinkách) Zločin se totiž odehrál necelý měsíc po únosu prominentní čečenské ochránkyně lidských práv Natalji Estěmirovové. Ta byla unesena 15. července, rovněž v Grozném, a její tělo nesoucí stopy násilí bylo objeveno několik hodin poté v sousedním Ingušsku. (více na Novinkách)

V Praze vystoupila hudební ikona Madonna

Madonna opět ohromila své fanoušky
13. srpen

Praha se stala cílem desítek tisíc hudebních fanoušků. Přijeli na vystoupení americké zpěvačky Madonny. Ta vystoupila v chodovském amfiteátru.

Do republiky přiletěla padesátiletá hvězda s rodinou o den dříve, bezprostředně po kodaňském koncertu. Ubytovala se v luxusním hotelu Mandarin Oriental na Malé Straně. (více na Novinkách) Do Prahy zavítala už podruhé. I tentokrát přivezla velkolepou show. V rámci prodlouženého turné Sticky & Sweet propagovala své loňské album Hard Candy. (více na Novinkách)

Vstup fanoušků do amfiteátru, kde se akce konala, provázely problémy. Brány areálu se otevřely v 16:30. Pořadatelé tak začali fanoušky pouštět s více než hodinovým zpožděním. Před dvěma branami se v tu dobu tlačily tisíce netrpělivých lidí. Ke zpoždění došlo podle oficiálních zpráv kvůli tomu, že se protáhla odpolední zvuková zkouška, které se zúčastnila i Madonna. (více na Novinkách).

Nebývalý zájem o její koncert potvrdily i letecké snímky, které zachytily čekající davy. (více na Novinkách) Své ikony se nakonec dočkaly.

Královna popu začala pražské vystoupení kolem jednadvacáté hodiny ve velkém stylu, s velkým trůnem na pódiu, desítkou tanečníků, mamutí projekcí a světelným parkem a dobrým zvukem živé kapely. Koncert skončil v jedenáct hodin večer.

Vystoupení americké legendy doprovázela řada bezpečnostních a dopravních opatření. Zkracovaly se intervaly metra, vytvářely dopravní uzávěrky a omezoval příjezd automobilů. Proti koncertu protestovali ovšem měsíce předem někteří obyvatelé z okolí, báli se nepořádku a hluku. (více na Novinkách) To se potvrdilo. Pořadatel nakonec dostal v září za velkou hlučnost koncertu od hygieniků pokutu ve výši dvě stě tisíc korun. (více na Novinkách)

Pád letadla do Otavy nepřežili manželé výletníci a pilot

Manželé nepřežili pád letadla, jejich dcera bojuje o život
16. srpen

Pilot a manželský pár zemřeli v troskách letadla Cessna ve Strakonicích Podskalí. Desetiletá dcera utrpěla velmi vážná zranění a záchranáři ji přepravili vrtulníkem nejprve do českobudějovické nemocnice a potom do pražského Motola.

Letadlo havarovalo na břehu řeky Otavy před desátou hodinou ranní, když se vracelo z vyhlídkového letu nad městem, který zahájilo po sedmé ranní.
„Zřítilo se u tenisových kurtů ve Strakonicích Podskalí před desátou hodinou přímo do řeky Otavy. Tři osoby na palubě zemřely a malé dítě bylo zraněné,“ potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. (více na Novinkách)

Desetileté děvče svůj boj o život nakonec vyhrálo. Při nehodě utrpělo vážné poranění plic a mimo jiné i četné zlomeniny po celém těle. Stav holčičky se ale poměrně rychle zlepšil. Za ztrátu obou rodičů by jí mohlo náležet v ČR závratně vysoké odškodnění. A to až ve výši dvaceti miliónů korun. (více na Novinkách)

Česko vyhostilo ruské diplomaty za špionáž


Ředitel kontrarozvědky Jiří Lang
17. srpen

Atmosféru Studené války připomnělo napětí mezi Českem a Ruskem. Kvůli podezření ze špionáže ve prospěch Moskvy vyhostila Praha dva zaměstnance ruského velvyslanectví. Právu to potvrdil zdroj z tajných služeb.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov krok ČR záhy označil za „další provokaci“. Naši politici zprvu zvolili k incidentu odlišnou taktiku, mlčení. Český premiér Jan Fischer odmítl k události cokoli sdělit. (více na Novinkách)

Informaci o špionáži mělo přitom získat vojenské zpravodajství. Nežádoucím ruským diplomatem byl údajně zástupce vojenského přidělence. Druhému blíže neurčenému diplomatovi bylo pak podle nejmenovaného zdroje z rozvědky pouze doporučeno, ať se už nevrací z dovolené.

Rozhodnutí o vyhoštění mužů přijala podle všeho už vláda Mirka Topolánka (ODS). Z taktických důvodů se ovšem čekalo, až skončí české předsednictví Evropské unii. (více na Novinkách) Po zveřejnění kauzy se spekulovalo o tom, že krok ČR následoval v souvislosti se zvažovanou výstavbou amerického radaru v Brdech. (více na Novinkách)

Objevila se také obvinění, že by mohli Rusové přímo řídit odpor protiraketových aktivistů u nás. Ti to ostře odmítli. „Už Tomáš Klvaňa (pozn. někdejší vládní mluvčí pro radar) přišel s tím, že všichni jsme placení z Ruska. A já stále říkám: nikdo z Rusů mi nic nedal, ani rubl, ani kopějku. Nikdo z nich mě nikdy nekontaktoval. Proti radaru jsem bojoval skoro tři roky, zcela zdarma, z vlastního přesvědčení a za vlastní peníze,“ shrnul starosta obce Trokavec Jan Neoral, zakladatel Ligy starostů proti radaru. (více na Novinkách)

Nebývalou aktivitu ruských špiónů v ČR koncem srpna potvrdila i BIS ve své zprávě za rok 2008. „Formy a metody, které pro svou činnost ruské zpravodajské služby využívají, jsou do značné míry inspirované formami a metodami, které v 80. letech 20. stol. sovětská špionáž úspěšně uplatňovala při ovlivňování mírových hnutí v západní Evropě,“ píše se v dokumentu s tím, že účinnost tehdejší a dnešní propagandy je srovnatelná. (více na Novinkách)
20. srpen

V centru Prahy řádili bělehradští fanoušci. „Připravovali“ se tak na utkání jejich klubu Crvené Zvezdy Bělehrad se Slavií Praha. Za sebou zanechali zdemolované restaurace, vymlácené výlohy a vyděšené turisty. Policie během protiakcí předvedla 98 fanoušků, v drtivé většině srbských. Zasahovala proti nim v samém centru metropole, mimo jiné na Staroměstském náměstí a v dolní části Václavského náměstí (více na Novinkách)

Topolánek dostal na předvolebním mítinku kamenem do hlavy

Neznámí útočníci trefili Topolánka kamenem do hlavy
21. srpen

Čtveřice mladíků zaútočila na koupališti v Hustopečích u Brna na předsedu ODS Mirka Topolánka. Jeden z nich ho trefil kamenem do hlavy. Expremiéra zranil nad pravým okem. Po incidentu mladíci nastoupili do vozu s pražskou poznávací značkou a odjeli.

„Byli nápadní svým vzezřením i hlučností, hodně pokřikovali. Směrem k Topolánkovi házeli chvíli různé předměty, až ho kamenem zasáhli těsně nad oko,“ popsal incident Novinkám Topolánkův spolupracovník Pavel Zbožínek. Zranění naštěstí nezasáhlo oko přímo, nicméně zdravotníci museli napadeného ošetřit a vydesinfikovat mu natrženou kůži.

Incident potvrdil Právu samotný Topolánek. „Nabouchaní chlapci s pražskou značkou. Jezdili za námi nejméně druhý den. Nejvíce ohrozili a trefili normální návštěvníky. Vejce a kameny. Konec legrace. Kámen není vejce,“ napsal v SMS.

ODS následně podala na obvodním oddělení trestní oznámení na neznámého pachatele. Politici incident ostře odsoudili. (více na Novinkách) Během vyšetřování se ukázalo, že byl předem připravený a dokonce objednaný. Uvedla to sama policie s tím, že útočníky zná a pátrá po nich. (více na Novinkách)

Pachatelé se nakonec sami přihlásili o tři dny později na policii a k rozruchu se přiznali. (více na Novinkách) Hájili se ovšem tím, že nikomu neublížili. Navíc naznačili, že si akci mohl objednat kdosi z ODS. Kdo za útokem skutečně stál, se dosud nevyjasnilo. Jasné naopak je, že jeden z mladíků se živil jako člen ochranky. Byl mimo jiné na pohřbu Václava Kočky mladšího zastřeleného po křtu knihy Jiřího Paroubka. (více na Novinkách) Topolánek událost ironicky okomentoval: „Vzpomeňte si na mě, až se to začne rozehrávat. Ti lidé, kterým nic fakticky nehrozí, budou říkat, že si útok u nich objednali nějací Dalíci, nebo lidi v tričku Léto s Topolem.“ (více na Novinkách) Sám později na krátkém videu o incidentu zažertoval, když se nechal natočit jako „muž s maskou“. „I muži mají mít svou ochranu,“ dodal s nadsázkou skrytý za maskou imitující hokejovou helmu Znojma. (více na Novinkách)

24. srpen

Kubánská televize odvysílala záběry kubánského vůdce Fidela Castra. Ten se na veřejnosti objevil po více než roce. Snímky byly pořízené na jeho sobotním setkání se studenty z Venezuely. Třiaosmdesátiletý ideový vůdce se na veřejnosti neukázal od vážného onemocnění zažívacího traktu v roce 2006. Od té doby prodělal několik operací. Loni v únoru kvůli špatnému zdravotnímu stavu předal vedení státu mladšímu bratru Raúlovi. (více na Novinkách)



26. srpen

Nezařazený poslanec Miloš Melčák podal ústavní stížnost proti zákonu o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny ČR a proti rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb. (více na Novinkách) Nelíbilo se mu květnové schválení ústavního zákona, kterým si poslanci zkrátili funkční období, a to v i přesto, že odporoval Ústavě ČR. Podle ní může Sněmovnu rozpustit prezident za určitých podmínek, ani jedna z nich ale nebyla splněna. Sněmovna se rozpustila sama ústavním zákonem, Senát souhlasil. Prezident ústavní zákon vetovat nemůže. Melčák ve stížnosti argumentoval tím, že tímto způsobem by si Sněmovna mohla funkční období libovolně měnit, například i prodloužit.



28. srpen

Spojené státy se rozloučily s legendou demokratické strany sedmasedmdesátiletým Edwardem Kennedym. Poslední sbohem mu přišli mimo jiné dát americký prezident Barack Obama s chotí Michelle, exprezidenti Jimmy Carter, Bill Clinton a George W. Bush, členové amerického Kongresu i desítky příslušníků slavného klanu Kennedyů. Zádušní mše proběhla v Bostonu. Po půlnoci SELČ byly jeho ostatky uloženy na vojenském hřbitově v Arlingtonu. (více na Novinkách)



Vítěz soutěže Muž roku si těžce poranil páteř


Muž roku 2009 Martin Zach
29. srpen

Jen den po triumfu v soutěži Muž roku se těžce zranil 24letý Martin Zach. U Vrchlabí se zúčastnil akce ve skocích na lyžích do vody, špatně dopadl a těžce se zranil. Do Královéhradecké fakultní nemocnice ho transportoval vrtulník. (více na Novinkách)

Lékaři Zacha ihned operovali. Zpevnili mu zlomený krční obratel, který poškodil míchu. Jeho stav označili za vážný. Mladík sedm hodin bojoval o život. Selhávaly mu základní životní funkce. Už tehdy bylo zřejmé, že nikdy nebude chodit. Šance na úplné uzdravení v tu dobu byla pouze 1:99. (více na Novinkách) Správnost diagnózy se potvrdila v říjnu po jedné z dalších operací míchy, tentokrát v pražském Motole. (více na Novinkách)

Lékaři byli naopak optimističtější u pohyblivosti horních končetin. Pacientovi tak dali naději, že bude hýbat alespoň rukama. Před tím ale musí podstoupit dlouhodobou léčbu, upozornili ho. (více na Novinkách) I v tomto případě se trefili. Jejich svěřenec je ovšem překvapil vervou a nasazením, s níž se do nezbytné rehabilitace pustil. Od konce října už rukama hýbe. (více na Novinkách)

Zach zvítězil v soutěži o nejkrásnějšího muže ČR jen pár hodin před osudovým skokem. Bývalý vrcholový sportovec, běhal závodně na lyžích, viděl vlastní budoucnost jako model. Chtěl také podnikat. (více na Novinkách)

31. srpen

Premiér Jan Fischer oznámil, že jeho vláda chce do plánovaných říjnových voleb předložit Poslanecké sněmovně ČR návrhy legislativních změn, které mají zajistit nižší schodek státního rozpočtu. Tehdy činil podle odhadů 230 miliard korun. „Nevím, jestli seženeme dostatečnou podporu, cítím ale povinnost přijít s takovým návrhem, za který se tato vláda nebude muset profesionálně stydět,“ řekl Fischer. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz