přejděte na Úvod

Prosinec

Obama chce silou uspíšit odchod z Afghánistánu


Američtí vojáci v Afghánistánu
2. prosinec

Americký prezident Barack Obama se rozhodl pro rozhodnou akci v Afghánistánu. V první prosincový den oznámil vyslání 30 000 posil s cílem uspíšit výcvik afghánských sil, aby se USA mohly ze země začít stahovat v červenci 2011. (více na Novinkách)

Obama už americký kontingent o více než 20 tisíc navýšil na jaře. Část jednotek se sem stáhla z Iráku, odkud má poslední Američan odejít také v roce 2011. Nepomohlo to. Povstalecké hnutí Tálibán posílilo, válka se prodražuje a počet amerických obětí se přiblížil tisícovce.

Situaci komplikuje korupce a neorganizovanost místní správy. Prokázaly to prezidentské volby provázené rozsáhlými podvody. Nakonec v nich  kontroverzním způsobem křeslo obhájil Hámid Karzáí, na něhož USA kdysi sázely. (více na Novinkách)

Obama narozdíl od Iráku trestnou výpravu proti islamistům po 11. září 2001 schvaloval. Rozehrané karty nicméně zdědil a nemá moc manévrovacího prostoru, nechce-li vyklidit pole al-Kajdě a Tálibánu. Navýšením počtu vojáků na 100 000 opakuje úspěšnou taktiku jeho předchůdce George Bushe v Iráku. U veřejnosti i ve vlastní straně ale ztrácí podporu.

2. prosinec

Dcera nejbohatší Evropanky, Liliane Bettencourtové, požádala o soudní dohled nad financemi své matky. Udělala to poté, co 87letá dědička kosmetického impéria L’Oreal vyplatila v průběhu několika let jednomu ze svých přátel - 62letému fotografovi Francois-Marie Banierovi – celkem miliardu eur (zhruba 26 miliard korun). Její 56letá dcera Francoise Bettencourt-Meyersová tvrdí, že její matka už není při smyslech. Liliane Bettencourtová, která je podle žebříčku časopisu Forbes 21. nejbohatším člověkem světa a její majetek se odhaduje na 13 miliard euro, komentovala vzniklou situaci slovy: „Má dcera si musí uvědomit, že jsem svobodná žena.“ (více na Novinkách)

Popálená Natálka po více než osmi měsících opustila nemocnici

Natálka nasedá do auta Práva
2. prosinec

S plyšákem v ruce opouštěla tříletá Natálka nemocnici v Ostravě. Tam byla v dubnu převezena po žhářském útoku na dům ve Vítkově. Popáleniny měla na 80 procentech těla a lékaři hovoří o zázraku, že vůbec taková zranění přežila.

Redakce Práva zajistila převoz Natálky s matkou Annou Sivákovou do domu v Budišově, kde rodina nově bydlí. (více na Novinkách)

Natálka ponese následky popálenin do konce života. Nadále bude dojíždět do nemocnice, jejímu růstu totiž bude třeba stále přizpůsobovat umělou kůži, která pokrývá 60 procent těla. (více na Novinkách)

Slovenská siamská dvojčata krátce po porodu zemřela


Inkubátor, v němž byla umístěna narozená siamská dvojčata.
3. prosinec

Na Slovensku se narodila dvojčata Šimon a Juraj, kteří k sobě byli srostlí přední částí těla. (více na Novinkách)

Jejich zdravotní stav byl po porodu císařských řezem vážný a hned druhé den museli lékaři přistoupit k operaci, protože se stav jednoho z chlapečků ještě zhoršil. Při zákroku lékaři chtěli siamská dvojčata oddělit. Lékaři bojovali o život dětí na sále šest hodin, ale marně. (více na Novinkách)
5. prosinec

Přes 100 obětí si vyžádal požár, který vypukl v nočním klubu v ruském městě Perm. Vysoký počet mrtvých je dáván do souvislosti s tím, že klub měl pouze jediný východ. Na parketu propukla panika, prostor zaplnil hustý dým a někteří lidé byli ušlapáni. Mezi zhruba 300 návštěvníky převažovala mládež. (více na Novinkách)

Vláda stanovila, co je „větší než malé množství“


Kaktus s meskalinem
7. prosinec

Kabinet premiéra Jana Fischera rozhodl, které rostliny budou ze zákona považovány za omamné a v jakém množství bude možné je vlastnit. Mezi omamné látky se zapíše například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo houby lysohlávky.

Lidé budou moci pěstovat pouze pět takových rostlin bez obav z vězení. I tak se ale dopustí přestupku.  Držet budou moci například 40 hub s halucinogenními účinky nebo méně než 15 gramů sušené marihuany. V tabulkách pro potřeby soudců, státních zástupců a policistů, které jsou celkově mírnější než dosud,  se zároveň objevily i některé nové látky - například takzvaný khat, což je přírodní stimulant, který se žvýká jako listí.
(více na Novinkách)

O týden později se vláda k drogové problematice vrátila. Tentokrát určila limity pro držení syntetických drog. Trestné tak nebude například držení méně než 1,5 gramu heroinu, jednoho gramu kokainu nebo dvou gramů pervitinu. U extáze budou povolenou hranicí čtyři tablety nebo kapsle. (více na Novinkách)

Boj o rozpočet vyhrála levice

Rozpočet na rok 2010 podepsal prezident Klaus v přímém přenosu
9. prosinec

Poslanci po celodenním dohadování schválili v půl deváté večer státní rozpočet na rok 2010. Přes nesouhlas vlády přidali miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům, jak navrhovala levice. Podle premiéra Jana Fischera rozbořily ČSSD a KSČM svými pozměňovacími návrhy celý úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Premiér dodal, že výsledkem pozměňovacích návrhů je dodatečných více než 12 miliard korun, které bude muset stát v příštím roce zaplatit.

Při závěrečném hlasování pak rozpočet podpořilo 81 poslanců, a to sociálních demokratů, k nimž se přidalo pět lidovců, čtyři zelení a čtyři nezařazení. Poslanci ODS vytáhli karty z hlasovacího zařízení, což mělo stejný význam, jako kdyby odešli ze sálu. Snížili tím potřebný počet hlasů pro prosazení rozpočtu na 58. Poslanci hlásící se k TOP 09 hlasovali proti.

„Musím se přiznat, že nevím, kdy naposled jsem měl tolik smíšené pocity,“ řekl Jan Fischer. Změny v žádném případě neuvítal, ale byl rád, že do roku 2010 nevstoupí Česká republika s rozpočtovým provizoriem.

"Jsem zklamán. Trošku mám pocit marnosti," řekl ministr financí Eduard Janota. Předpokládá, že rozpočet způsobí velké problémy budoucí vládě na podzim příštího roku.  Šéf ODS Mirek Topolánek, který byl v době schvalování rozpočtu na návštěvě v USA,  prohlásil: „Rozpočet je děsivý. Levice ztratila veškeré zábrany.“

Naopak předseda ČSSD byl se změnami v rozpočtu spokojen a přivítal, že ODS umožnila jeho odhlasování. (více na Novinkách)

O dva dny později zkritizoval schválenou podobu rozpočtu i prezident Václav Klaus. Mimo jiné řekl: "Považuji ten deficit za zoufale špatný, ale nevidím dobré řešení." 27.prosince v přímém televizním přenosu TV Prima však zákon o státním rozpočtu na rok 2010 přesto podepsal. (více na Novinkách)

10. prosinec

Velkého úspěchu dosáhli čeští vědci. Výzkumný tým tří ústavů Akademie věd ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a univerzitou v Heidelbergu vytvořily unikátní sloučeninu, která zamezuje množení viru HIV. Objev znamená výrazný pokrok v celosvětovém boji proti smrtelné nemoci AIDS. (více na Novinkách)



12. prosinec

Novou Miss World se v jihoafrickém Johannesburgu stala třiadvacetiletá dívka z Gibraltaru Kaiane Aldorinová. Zvítězila v konkurenci 112 kandidátek. "Díky, Jižní Afriko, je to nejnádhernější okamžik mého života," pronesla vítězka v slzách poté, co byl oznámen výsledek soutěže. Druhé místo obsadila reprezentantka Mexika, třetí byla kráska z domácí JAR. Česká zástupkyně Aneta Vignerová se do finálové šestnáctky nedostala. (více na Novinkách)



13. prosinec

Ve věku 94 let zemřel v USA jeden z klíčových ekonomů 20. století a nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Samuelson. Stál u základů moderní ekonomie a proslul především díky metodám aplikace přesných matematických analýz na rovnováhu mezi cenami, nabídkou a poptávkou. Vědcova známá tisícistránková publikace sice nese název Ekonomie (v originále "Economics: An Introductory Analysis"), většina studentů ji ale zná právě jen jako "Samuelsona". (více na Novinkách)

Berlusconiho vážně zranil útočník

Berlusconi byl napaden po nedělním mítinku v Miláně.
13. prosinec

Nepředpokládaným předvánočním hitem zavilých odpůrců vlády se v Itálii stal model milánského domu, kterým ve městě po mítinku napadl 42letý muž premiéra Silvia Berlusconiho. Zlomil mu jím nos, přerazil dva zuby a rozrazil ret. (více na Novinkách)

Otřesený 73letý ministerský předseda pak musel v tamní nemocnici strávit čtyři dny, kvůli čemuž se nemohl zúčastnit ani závěru konference OSN o klimatu v Kodani.

Útočník, Massimo Tartaglia, se za svůj čin na druhý den omluvil. Za úmyslné těžké ublížení na těle mu hrozilo nejméně pět let vězení. Muž se prý léta léčí s psychickými potížemi a jeho právníci žádali, aby dostal psychiatrickou pomoc. Jeho otec požádal premiéra, aby mu odpustil. Bojí se, že syn za mřížemi spáchá sebevraždu. Berlusconi mu den před Vánocemi odpustil. (více na Novinkách)

Boeing poslal na oblohu revoluční Dreamliner

Nový Boeing 787 Dreamliner se vznesl k prvnímu letu.
15. prosinec

Krátce před půl osmou středoevropského času se v Everettu u amerického Seattlu vznesl ke svému prvnímu zkušebnímu letu dlouho očekávaný nový typu letadla Boeing 787 Dreamliner. První nový model firmy Boeing od roku 1995 a zároveň první komerční letoun na světě vyrobený z uhlíkových vláken místo hliníku, v pořádku přistál po zhruba třech hodinách.

"Domníváme se, že to bude velmi úsporné letadlo, které změní způsob, jakým se lidé dosud přepravují," řekl ředitel a viceprezident společnosti Boeing  Jim Albaugh.

Dreamliner by měl pojmout 210 až 330 cestujících. Jeho další předností má být dlouhý dolet a možnost přistání i na menších letištích včetně pražské Ruzyně.

Jeho vývoj však nabral více něž dvouleté zpoždění. První let se měl původně uskutečnit už v létě 2007. Pokud budou nynější testy ve vzduchu úspěšné, plánuje Boeing první dodávky na poslední čtvrtinu příštího roku. V současnosti už má na Dreamliner 865 objednávek, díky čemuž by se tento typ mohl stát jeho nejúspěšnějším letadlem.

Jeden stroj má objednaný také česká společnost Travel Service. (více na Novinkách)

Policejní vyjednavač přelstil bankovního lupiče

Zásahová jednotka vysvobodila
druhou rukojmí z banky a zadržela lupiče
16. prosinec

Jednapadesátiletý maskovaný muž ze Strakonicka přepadl s pistolí v ruce pobočku Komerční banky v Praze 4 a vzal si dvě pracovnice jako rukojmí. Jako výkupné požadoval několik milionů korun.

V poledne dal ultimátum, že peníze chce dostat do druhé hodiny odpoledne. Po hodině jednu z rukojmích propustil, ale druhou držel dál a hrozil, že pokud nebudou splněny jeho požadavky, ženu zastřelí.

Policie celé okolí banky uzavřela. Na místě byla zásahová jednotka, policejní vyjednavači a celou situaci monitoroval ze vzduchu vrtulník. Celkem bylo v akci na 70 policistů.

Vyjednavačům se nejdříve podařilo prodloužit termín ultimáta, které jim lupič dal.  Krátce po druhé hodině zahájili policisté ze zásahové jednotky záchrannou akci. Při ní použili lest, kterou odlákali pachatelovu pozornost od místa, kudy do banky vnikli.

"Provedli zásah, při kterém použili zásahovou výbušku. Impulzem byla práce vyjednavače, kterému se podařilo dostat pachatele na místo, kde byl zásah možný," řekl mluvčí policie Tomáš Hulan.

Kolem čtvrt na tři vyvedli policisté z banky druhou rukojmí, o deset minut později i samotného lupiče. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Podle svědectví, která se později podařilo shromáždit, byl muž v bance už o den dříve a žádal o podnikatelský úvěr. Ve středu dopoledne se vrátil a jednal v kanceláři s jednou pracovnicí a ředitelkou pobočky. Právě ony se pak staly jeho rukojmími. (více na Novinkách) (více na Novinkách) (více na Novinkách)

Druhý den byl muž obviněn z trestného činu loupeže a o další den později ho poslal soud do vazby. Hrozí mu až 15 let vězení. (více na Novinkách)

Pod kanálem La Manche zůstaly dva tisíce lidí


Takto byli evakuování cestující.
19. prosinec

V tunelu pod kanálem La Manche se v noci kvůli mrazivému počasí porouchaly čtyři vlaky společnosti Eurostar s více než 2000 pasažéry. Vlaky zablokovaly oba tunely a doprava se zcela zastavila.

Mluvčí společnosti přiznal, že některé vlaky v tunelu spojujícím Francii s Velkou Británií zůstaly bez světla a tepla. Poruchy, které podle něj nemají obdoby, způsobil velký teplotní rozdíl uvnitř a vně tunelu.

Do sobotního oběda byly evakuovány tři čtvrtiny cestujících a vlaky byly dieselovými lokomotivami postupně odtaženy na britskou stranu. Eurotunel ale zůstal po celý víkend uzavřen a další vlaky, které tam mířily z Paříže a Bruselu, byly poslány zpátky. (více na Novinkách)

O den později přinesly britské listy zprávu, že v jednom z uvízlých vlaků cestovala i topmodelka Claudia Schifferová. Podle svědectví cestujících se jí dostalo přednostního zacházení, zatímco tisíce dalších pasažérů – včetně těhotných žen a lidí na invalidních vozíčcích – musely čekat dlouhé hodiny v zimě, bez jídla a vody, a také bez informací, co bude dál.

Ředitel Eurostaru Richard Brown tyto informace odmítl potvrdit. Zdůvodnil to tím, že Schifferová prý vlaky jeho společnosti cestuje anonymně. (více na Novinkách)

Česko sevřely arktické mrazy


Ledovka pokryla mnoho komunikací
19. prosinec

Českou republiku naplno zasáhla vlna arktických mrazů. Na některých místech  klesla teplota pod minus 20 stupňů Celsia. Na severu Čech – v Liberci a Jizerských horách – dokonce padly letité teplotní rekordy. (více na Novinkách)

O den později mrazy dokonce ještě zesílily. V Horské Kvildě na Šumavě naměřili ráno teplotu minus 26,5 stupně Celsia. (více na Novinkách)

Za oba dva arktické dny zabily mrazy v Česku devět lidí, především bezdomovců z Prahy a Ostravy. Mnoho obětí mrazů bylo ale po celé Evropě. Tam zahynuly desítky lidí. Potíže hlásily prakticky všechny země počínaje Británií a Francií a konče Balkánem a Tureckem.

Nejvíc obětí na životech bylo v Polsku – za jediný den a noc tam kvůli mrazům zemřelo 20 lidí. Další čtyři zahynuli při požárech, z nichž mnohé zavinilo vadné topení.

Vůbec největší zima byla zaznamenána v Německu - v noci na 20. prosince naměřili v Albstadtu-Degerfeldu na jihozápadě země minus 30,3 stupně. (více na Novinkách)
19. prosinec

Čtyři lidé včetně dvou malých dětí zahynuli při požáru bytu v Brně-Zábrdovicích. Dvacetiletého muže, rok a půl starou holčičku a starší ženu, zřejmě babičku, udusil kouř z kamen. Šestiletý chlapec prohrál svůj boj o život odpoledne v brněnské nemocnici. Požár zřejmě vznikl tak, že si obyvatelé bytu v mrazivé noci přitápěli neodborně zapojenými kamny na tuhá paliva. (více na Novinkách)

Největší konference o klimatu skončila krachem


Francouzský delegát spí během pauzy při nočním jednání.
19. prosinec

O den později, než bylo plánováno, skončila jedna z největších konferencí v dějinách. Zástupci 193 zemí světa se v Kodani do poslední chvíle snažili o dohodu, která by stanovila míru budoucího snížení produkce skleníkových plynů tak, aby se povrch planety Země v příštích dekádách neoteplil na takovou míru, která by přinesla tvrdé a nezvratné ekologické, ekonomické a sociální změny.

Mezivládní panel OSN pro klimatické změny (IPCC) a další vědecká uskupení stanovily hranici budoucího oteplování o maximálně dva stupně Celsia.

Po dvou týdnech jednání k žádné ambiciózní dohodě, která by nahradila tzv. kjótský protokol, nedošlo. Po posledních celonočních rozhovorech byla přijata pouze nezávazná politická deklarace. (více na Novinkách)

Mark Lynas, komentátor britského listu The Guardian, jenž měl během summitu často blízko ke zdrojům z delegací hostitelského Dánska a Evropské unie, uvedl, že jakýkoliv kompromis opakovaně blokovala Čína, jejíhož premiéra ve finální fázi jako jediného často reprezentoval jeho zástupce. Německá kancléřka Angela Merkelová rezignovaně rozhazovala rukama, australský premiér Kevin Rudd údajně zlostně bouchal do mikrofonu, když čínský zástupce opakovaně odsoudil iniciativu EU zavázat nejbohatší státy ke snížení emisí o 80 procent do poloviny století oproti stavu z roku 1990.

OSN usilovaly o závazek omezit množství vypouštěných plynů o 25 až 40 procent oproti stavu z počátku 90. let, ale ani ten nejmenší závazek se nedostavil. Nepomohly ani slibované finanční injekce rozvojovému světu. USA slíbily fond, který by chudým zemím do roku 2020 každoročně poskytl 100 miliard dolarů, přičemž do roku 2012, kdy doběhne kjótský protokol, by v něm už bylo 10 miliard. Rozvojovým státům navíc pro roky 2010 až 2012 přislíbila 7,2 miliardy eur (zhruba 187 miliard Kč) Evropská unie, z toho ČR 300 miliónů korun. (více na Novinkách)

Zemřela herečka Milena Dvorská

Slavná role Mileny Dvorské v pohádce Byl jednou jeden král
23. prosinec

Ve svém bytě v Praze zemřela herečka Milena Dvorská. Bylo jí 71 let. K herectví jí pomohl Jan Werich, když jí v jejích patnácti letech doporučil Bořivoji Zemanovi pro roli princezny Marušky v pohádce Byl jednou jeden král.

Dvorská vystudovala DAMU, hrála v divadle E. F. Buriana a později na Fidlovačce. Nejvíce ji ale samozřejmě proslavily filmy jako Anděl na horách, Vražda v hotelu Excelsior, Vesničko má středisková či Marečku podejte mi pero, ale i seriály jako například Pan Tau, 30 případů majora Zemana, Malý pitaval z velkého města, Rodáci, Chlapci a chlapi, Detektiv Martin Tomsa a Ulice. Role princezny Marušky se však překvapivě stala její nejslavnější úlohou.

V soukromém životě Dvorskou trápil vztah s dcerou Lucií, která od ní odešla se sektářem Janem Dvorským, jenž si nechá říkat Parsifal Imanuel a prohlásil se za spasitele světa. Dvorská dceru neviděla 18 let, ani se nikdy nesetkala se svými pěti vnučkami. Rodina se skrývá, podle médií žije v belgickém Ostende. S manželem Josefem Krausem se tak Dvorská mohla těšit jen z rodiny a dcery svého syna Jakuba. (více na Novinkách)

Žena na půlnoční strhla papeže k zemi


Papež při mši
24. prosinec

Mimořádně dramatický průběh měla půlnoční mše, kterou v bazilice svatého Petra v Římě sloužil papež Benedikt XVI. V úvodu bohoslužby, která byla kvůli papežově vyčerpání přesunuta netradičně už na desátou hodinu večer, přeskočila jedna z přítomných bariéry oddělující Svatého otce od věřících a srazila ho, když kráčel k oltáři.

Dvaaosmdesátiletý papež přišel při pádu o mitru - obřadní pokrývku hlavy vysokých církevních hodnostářů - a další doplňky. Na zemi ležel několik vteřin, než se za přispění svých pomocníků postavil opět na nohy. Vyvázl ovšem nezraněn a podle plánu zahájil mši.

Při incidentu však utrpěl zlomeninu stehenní kosti francouzský kardinál Roger Etchegaray.. Příčiny jeho zranění nejsou příliš jasné, protože v okamžiku, kdy se žena na papeže vrhla, stál o několik metrů dál.

"Možná, že se rychle obrátil," řekl k tomu vatikánský mluvčí.

Ženu okamžitě zadržela policie, poté byla předána do péče lékařů. Podle policistů je zřejmě psychicky nemocná. (více na Novinkách)

Druhý den večer zveřejnil Vatikán ženinu totožnost. Jedná se o pětadvacetiletou Susannu Maiolovou, která se vrhla na papeže už loni. Tehdy ho ale ochránila jeho Švýcarská garda.

Důvod ženina opakovaného činu není zatím znám. (více na Novinkách)

Nigerijec se v letadle nad Detroitem pokusil odpálit bombu


Airbus společnosti Northwest Airlines, do kterého Nigerijec
pronesl 80 gramů vysoce výbušné látky PETN.
25. prosinec

Šťastně skončil pro téměř tři sta lidí na palubě Airbusu A330 společnosti Northwest Airlines let na první Boží hod z Amsterdamu do Detroitu. Před přistáním se 23letý Nigerijec na palubě pokusil odpálit výbušninu, kterou měl ukrytou ve spodním prádle. Selhala mu ale roznětka. (více na Novinkách)

Omar Farúk Abdul Mutalláb pocházel z rodiny prominentního nigerijského bankéře a svědkové ho popisovali jako plachého a tichého. Do Amsterdamu přiletěl z Lagosu. Podle právníka Kurta Haskella neměl u sebe pas, když nastupoval v letadle do Detroitu. Haskell s manželkou tvrdili, že se na letišti vydával za uprchlíka ze Súdánu a elegantně oblečený starší Ind mu u přepážky pomáhal přesvědčit zaměstnance na odbavení, aby ho na palubu pustili. Vyšetřovatelé tuto verzi nepotvrdili, ačkoliv jak v Nizozemsku, tak v Británii, kde Mutalláb studoval, pátrali po jeho případných komplicích.

Později bylo uvedeno, že Mutalláb studoval i v Dubaji, navštívil seminář o islámu v USA a dvakrát pobýval v Jemenu, který by se podle USA mohl stát novou baštou al-Káidy. Jeho rodina měla v listopadu před synovými nekompromisními názory varovat americké úřady. Mutalláb už byl na seznamu podezřelých osob ve Velké Británii.

Výbušninu se pokusil odpálit před přistáním. Nejprve strávil dvacet minut na toaletě a když se vrátil na své místo, stěžoval si na bolest břicha. Pak si přes hlavu přetáhl deku a s pomocí tekutiny ve stříkačce se pokusil aktivovat 80 gramů vysoce výbušného prášku PETN, který měl v kondomu připevněn ke spodnímu prádlu. Shořela jen část materiálu. Cestující zburcovaly praskavé zvuky a plameny a Mutallába i oheň zneškodnili. (více na Novinkách)

Zemřel herec Jaroslav Moučka

Zemřel herec Jaroslav Moučka
28. prosinec

Divadlo na Vinohradech oznámilo, že 26.prosince zemřel ve věku 86 let herec Jaroslav Moučka. Za svůj život vytvořil role v desítkách filmů a seriálů. Přes 40 let také působil právě v Divadle na Vinohradech.

Jaroslav Moučka se narodil ve Studené u Telče v roce 1923. Začínal mezi ochotníky a postupně se dostal do Národního divadla a do Divadla na Vinohradech.  Od padesátých let odehrál v divadle neuvěřitelné množství rolí - uvádí se kolem 150. Hrál mimo jiné v Janu Husovi či Revizorovi.

Stejně tak ztvárnil desítky rolí ve filmech. Nejslavnější je asi čert Trepifajksl z filmu Dalskabáty, hříšná ves. Hrál také ve filmech Ucho, Atentát, Markéta Lazarová nebo v  komedii  Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Často se objevoval i v detektivkách.

Velmi známé jsou jeho seriálové role například v Nemocnici na kraji města, Třiceti případech majora Zemana nebo v Okrese na severu.

V posledních době trpěl Jaroslav Moučka parkinsonovou chorobou a rakovinou tlustého střeva. Poslední rozloučení bylo naplánováno pouze do rodinného kruhu na palouček, kde bude rozptýlen hercův popel. (více na Novinkách)

Putin volá po nových útočných zbraních


Ruský premiér Vladimir Putin
29. prosinec

Ruský premiér Vladimir Putin ve Vladivostoku řekl, že jeho země by měla začít vyvíjet nové útočné zbraně. Podle něj totiž americký protijaderný štít narušil rovnováhu sil mezi Spojenými státy a Ruskem.  (více na Novinkách)

"Abychom udrželi rovnováhu, potřebujeme vyvinout útočné zbrojní systémy," řekl podle agentury Reuters Putin. Doplnil, že Rusko bude chtít o americkém obranném deštníku podrobnější informace, a tento požadavek spojil s novou jadernou dohodou mezi oběma státy. Ta má být nástupkyní smlouvy START-1, jejíž platnost vypršela počátkem měsíce.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv předtím na Štědrý den oznámil, že smlouva je téměř hotová a mohla by být po Novém roce podepsána. Už on ale naznačil, že Rusko se jaderných zbraní nevzdá a bude dál svůj arzenál rozvíjet. (více na Novinkách)
SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz