přejděte na Úvod

Leden

Česko začalo předsedat Evropské unii


Premiér Mirek Topolánek
1. leden

Prvního ledna se Česká republika ujala předsednictví Evropské unie. Stala se tak teprve druhou z nových členských zemí EU, na kterou se v koloběhu půlročních etap šéfování sedmadvacetičlennému společenství dostalo.

Kabinet Mirka Topolánka (ODS) musel hned z počátku řešit řadu nesnadných úkolů. Navíc žezlo přebíral od ambiciózní Francie, která už týdny ČR označovala za slabou a neschopnou cokoli vyjednat. (více na Novinkách)

Diplomaté říkali, že tak těžký start nečekal na předsednický stát snad nikdy v posledních letech. Česká vláda si musela poradit s vyostřenou situací mezi Izraelem a palestinským Hamásem, dále se spory Ruska a Ukrajiny o ceny a dodávky plynu či pokračující celosvětovou ekonomickou krizí. Úspěchy a neúspěchy naší diplomacie se střídaly. Zatímco na Blízkém východě v jednání propadla, a to i díky označení izraelské vojenské akce v Gaze za více obranou než útočnou (více na Novinkách), v boji o dodávky plynu pro Evropu uspěla. Už během ledna se ale začala objevovat kritika vůdčí role ČR v EU. Zazněla například v německém tisku. Ten vše označil za „břídilství a švejkiádu“. (více na Novinkách)

5. leden

Česká hudební scéna přišla o další legendu. Zemřel Jiří Šindelář, baskytarista známé české kapely Katapult. Podlehl závažným zdravotním problémům, trpěl chronickým plicním onemocněním. Naposledy skončil v nemocnici koncem roku 2008. Právě kvůli tomu bylo přerušeno i turné, které si Katapult naplánoval na rozloučenou se svými fanoušky. (více na Novinkách)

Do ČR přestal proudit ruský plyn dodávaný přes Ukrajinu

Fico se ostře pustil do Tymošenkové, kvůli plynu
7. leden

V noci na sedmého ledna se vyostřil spor mezi Ruskem a Ukrajinou o dodávky ruského plynu do Evropy. Přes Česko přestal proudit úplně. Dopad na naše hospodářství ale závažný nebyl. Podařilo se totiž dojednat mimořádné zvýšení dodávek z tzv. Severní cesty.

To, že zastavení dodávek by nemělo mít dopad na české odběratele (více na Novinkách), potvrdil tehdy Novinkám mluvčí firmy RWE Transgas Martin Chalupský. Plyn ze severu opravdu ČR zachránil a řadoví odběratelé spor mezi Ukrajinou a Ruskem na vlastní kůži nepocítili.

Naopak velká část Evropy už v té době mrzla. Zcela bez dodávek, nebo na mizivých číslech se ocitl Balkán, například Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Makedonie a Srbsko. Slovensko dokonce už šestého ledna vyhlásilo nouzový stav. (více na Novinkách) Jeho premiér Robert Fico se za pár dnů na Ukrajině ostře pustil do tamní premiérky Julie Tymošenkové: „Nás vaše vztahy s Ruskou federací nezajímají, nás zajímá transport plynu na Slovensko.“ (více na Novinkách)

12. leden

Exprezident Václav Havel byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Byl tam přijat k operačnímu zákroku kvůli zánětlivému onemocnění. Podle informací Práva šlo o akutní zákrok v oblasti hrudníku a krku. Mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová označila jeho stav za „stabilizovaný, nicméně vážný“. Podle Havlovy manželky Dagmar se operace zdařila a její manžel se po ní cítí lépe. (více na Novinkách)

Jiří Čunek odešel z vlády

Jiří Čunek odchází z vlády
12. leden

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek rezignoval na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Funkci předsedy lidovců si tehdy ještě ponechal. (více na Novinkách)

„Z diskuse jsem pochopil, že Jiří Čunek může vyhrát, ale strana může prohrát v dlouhých diskusích a rozepřích, které by nás provázely dál,“ řekl novinářům. Premiér Mirek Topolánek (ODS) jeho rozhodnutí uvítal. Rezignací na vládní posty mu totiž Čunek usnadnil pozici v tehdejší vládnoucí koalici. Na odstoupení šéfa lidovců dlouhodobě tlačili zelení vedení Martinem Bursíkem. Reagovali tak na nevyjasněný původ Čunkových rodinných financí. Nejednotnou podporu měl rovněž uvnitř samotné KDU-ČSL. Odchod Čunka z kabinetu přivítali jeho spolustraníci Miroslav Kalousek a Cyril Svoboda. Druhý jmenovaný ještě koncem ledna začal jako jeho nástupce na ministerstvu s revizí některých Čunkových rozhodnutí, včetně rušení tendrů. (více na Novinkách)

Sám tehdejší předseda lidovců ovšem tvrdil, že vládní funkce opouští se ctí a částečně znechucený silou mocných lobbyistů, kteří mají podle něj výrazný vliv na chod země. Působení v Topolánkově kabinetu shrnul: „Netušil jsem, jak pitoreskně může být řízen tento stát.“ (více na Novinkách)

13. leden

Ostrý protest Bulharska vyvolala výzdoba českého předsednictví v Radě EU v Bruselu. V díle výtvarníka Davida Černého Entropa, které znázorňovalo stereotypy panující o jednotlivých zemích, Bulhary zastupoval turecký záchod. (více na Novinkách) Plastika jinak vzbudila nevídaný zájem. Skandály pokračovaly, když vyšlo najevo, že není kolektivním dílem autorů z EU, jak Černý nejdříve tvrdil, ale jde pouze o práci českých umělců. Kontroverzní výtvarník pak přiznal, že si ze všech udělal legraci. (více na Novinkách) Jeho dlouholetý přítel, tehdejší ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra ho po neskrývaném prvotním šoku nakonec podpořil. Kritikům Enrtopy vzkázal, že jde prostě o umění. (více na Novinkách)

Zemřel architekt Jan Kaplický

Pavel Bobek: Kaplický mi volal těsně před smrtí
14. leden

Ve věku 71 let zemřel přímo na ulici v Praze architekt Jan Kaplický. Zesnul jen pár hodin poté, co mu jeho žena Eliška porodila dceru Johanku. Kaplický zkolaboval nedaleko Vítězného náměstí v Praze. Kolemjdoucí přivolal záchrannou službu v půl deváté večer, lékařům se ho ale přes více než třicetiminutovou snahu nepodařilo oživit.

Architektovi přátelé jeho smrt později označili za přebytek štěstí, ale i důsledek bojů s politiky, úřady a s českou malostí. (více na Novinkách)

Kaplický, který žil od emigrace v roce 1968 ve Velké Británii, vešel do povědomí české veřejnosti v souvislosti s návrhem nové budovy Národní knihovny ČR. Přestože stavba zvítězila v mezinárodní soutěži a měla stát původně už v roce 2011, na pražské Letné nevyroste. Proti se postavili vlivní politici, včetně primátora Pavla Béma (ODS) a prezidenta Václava Klause. (více na Novinkách)

„To, co se dělo s jeho vítězným návrhem pro národní knihovnu, jak to bylo zatraceno a zpochybněno, že toto mu ubralo na životě. Hanba těm, kteří na něj kydali hnůj. A já se nebojím říct, že to byl i pan prezident. Myslím si, že i nejvyšší představitel naší země se zachoval trapně,“ prohlásil Kaplického dlouholetý přítel, zpěvák a rovněž architekt Pavel Bobek pro ČTK.

Následující měsíce se rozpoutala diskuse, kde by kromě Letné mohl tzv. blob stát. Padaly návrhy přemístit jej na některý z pražských okrajů či do zcela jiného města. Za prosazení stavby se opakovaně postavil šéf ČSSD Jiří Paroubek. (více na Novinkách)

15. leden

Dopravní letadlo nouzově přistálo v New Yorku, a to na řece Hudson hned vedle ostrova Manhattan. Na palubě bylo 150 cestujících a pět členů posádky. Asi šest minut po vzlétnutí pilot Chesley B. Sullenberger informoval řídící letecké středisko, že mu do motoru vletěl pták nebo hejno, a vyhlásil nouzi. Pokusil se vrátit na letiště, ale nakonec byl nucen přistát na řece. Spoj letěl z New Yorku do Charlotte v Severní Karolíně. Všichni cestující nehodu přežili. (více na Novinkách) Pilot se stal americkým národním hrdinou. (více na Novinkách)

Tragický pád stromu na děti ve Zlíně

Chlapec podlehl následkům zranění po pádu stromu na zastávku
22. leden

Smrtí a těžkým zraněním skončila tragická nehoda ve Zlíně. Na dva dvanáctileté chlapce se tam přímo v centru města zřítil vzrostlý strom. Jeden z nich zemřel pár hodin poté v nemocnici. Druhý bojoval o život.

Vzrostlý strom se zřítil krátce po třinácté hodině do prostoru autobusové a trolejbusové zastávky. Kromě dvou těžce zraněných bylo na místě dalších pět lehce zraněných lidí. Děti při nehodě utrpěly zranění hlavy a krční páteře. (více na Novinkách)

Případ vyšetřovala policie s podezřením, zda nedošlo k veřejnému ohrožení. Ukázalo se totiž, že dvacet metrů vysoký strom s průměrem kmenu kolem metru měl porušené kořeny. (více na Novinkách)

Zlínský magistrát v této souvislosti uvedl, že vada nebyla na první pohled viditelná.

23. leden

Jesle v Termonde (vlámsky Dendermonde) severozápadně od Bruselu napadl brutální útočník. Policie ho záhy zadržela. Čin se odehrál kolem 10:00. Pachatel Kim De Gelder si před ním nalíčil obličej. K jeslím přijel na kole. Poté, co jej zaměstnanci vpustili dovnitř, vytáhl nůž. Po prvním útoku se přesunul do patra, kde se v tu chvíli nacházelo celkem 18 dětí ve věku kolem tří let a šest dospělých. Dva kojence a pečovatelku ubodal. (více na Novinkách)



27. leden

Policisté v americkém městečku Wilmington u Los Angeles našli v jednom z domů mrtvoly pěti dětí a dvou dospělých. Pachatelem byl podle všeho otec rodiny, který nejprve revolverem zastřelil své děti i ženu a poté spáchal sebevraždu. Motivem jeho činu měla být podle policie ztráta zaměstnání a související finanční problémy. Šlo tak o jeden z nejkrutějších dopadů hospodářské krize v USA. (více na Novinkách)



27. leden

Šest děvčátek a dva chlapci se narodili v noci Američance v Los Angeles. Na svět děti přišly císařským řezem. Šlo teprve o druhý případ, kdy se v USA narodila živá osmerčata. Děti vážily mezi 820 gramy a půldruhým kilogramem. Jak se později zjistilo, jejich matka Nadya Sulemanová (33) měla v době rekordního porodu doma už šest dětí. Všechny přišly na svět po umělém oplodnění. Případ vzbudil diskusi o etice reprodukční medicíny. (více na Novinkách)

Rodiny zaměněných dětí dostaly 3,3 miliónu korun

Rodiny zaměněných dětí dostanou 3,3 miliónu korun
22. leden

Rodiny holčiček zaměněných v třebíčské porodnici dostaly za omyl zdravotníků odškodnění v celkové výši 3,3 miliónu korun. Původně ovšem požadovaly čtyřikrát více.

Nemocnice nejdřív nabízela tři sta tisíc korun každé poškozené rodině, při soudním líčení ale návrh stáhla. Její právník totiž tvrdil, že rodiče jsou za svá traumata částečně zodpovědní sami, protože případ medializovali, a výplata jakéhokoli bolestného tedy není na místě.

Soud při vyměřování odškodnění nakonec přihlédl nejen k pochybení zdravotníků, kteří nebrali vážně námitky matek záhy po porodu, ale i zásahy do dokumentace, jež měly sloužit k „urovnání“ záměny. (více na Novinkách)

Při stanovení výše vyplacených peněz soud přihlédl k tomu, jak se rodiny v aféře zachovaly. Rodina Čermákových získala 2,1 miliónu korun: manželka Jaroslava milión a otec Jan 800 000 korun, dcera Veronika 300 000 korun. Partneři Jaroslava Trojanová a Libor Broža, díky nimž se na výměnu přišlo, dostali 1,2 miliónu korun: Broža 350 000 korun, Trojanová 700 000 korun, dcera Nikola 150 000 korun. (více na Novinkách)

SPECIÁL: ROK 2009
další speciály na Novinky.cz