novinky.cz
Krimi

Karlovarskou policii stíhala aféra za aférou

Karlovarskou policií v roce 2003 otřásala jedna aféra za druhou. Nejvážnější z nich ale začala nenápadnou loupeží na sídlištní poště. Pět vysokých policejních důstojníků poté bylo obviněno a postaveno mimo službu, neboť měli zmařit její řádné vyšetření. Z loupeže byl totiž obžalován syn druhého nejvyššího muže karlovarské policie, rovněž policista.

Kriminalista Jan Budík měl přepadnout poštu na karlovarském sídlišti Růžový Vrch v prosinci 2002. Úřednice ho poznaly, když tři dny po přepadení přišel zaplatit složenku. Budíkovi kolegové tehdy přesvědčovali ženy za přepážkou, že poštu nemohl vyloupit policista. Pochybili také v tom, že Budíka ženám neukázali mezi jinými figuranty, aby ho mohly opět identifikovat.
Karlovarský okresní soud jej nakonec musel v červenci zprostil obžaloby, právě kvůli špatnému vyšetření loupeže. (více na Novinkách) Rozsudek ale není pravomocný. Krajský soud v Plzni následně verdikt zrušil a celý případ vrátil nižší instanci k novému projednání. (více na Novinkách)

Karlovarská policie bez vedení
Podivné praktiky, které panovaly ve vedení místní policie, se podařilo odhalit plzeňskému státnímu zástupci Liboru Řeřichovi ve spolupráci s detektivy z Inspekce ministra vnitra. Ten obvinil z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Budíkova otce a zástupce policejního šéfa Vladimíra Budíka, velitele Služby kriminální policie a vyšetřování Miroslava Roušala, vedoucího prvního oddělení kriminální policie Jaroslava Hladíka, jeho zástupce Petra Fojta a kriminalistu Jiřího Kožíška. Všem hrozí tři roky vězení. (více na Novinkách) Jako provokace tak vyzní čin obviněného Vladimíra Budíka, který se koncem roku přihlásil do konkurzu o místo ředitele karlovarské policie, které se uvolnilo po Vlastislavu Slížovi. Ten v reakci na aféru rezignoval. (více na Novinkách) Skandál však postihl i karlovarské státní zastupitelství. Do vyšetřování totiž neoprávněně zasahovala i státní zástupkyně Zuzana Blažková, která, jak se později ukázalo, byla přítelkyní Budíkovy rodiny. (více na Novinkách)

Od Černáka po vražednou zbraň
Karlovarská policie však toho má v zásobě mnohem víc. Například zbraň, kterou v květnu v Lužné na Rakovnicku zloděj nafty zastřelil otce tříleté holčičky, patřila 27letému policistovi, který ji vrahovi obstaral. (více na Novinkách) Veřejnost byla rovněž zděšena zjištěním, že hledaný šéf slovenského podsvětí Mikuláš Černák byl na území ČR zadržen v soukromém vozidle policejního důstojníka. (více na Novinkách) Posledním skandálem bylo odhalení opilého policisty, který havaroval s vozidlem opatřeným falešnými espézetkami.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.