novinky.cz
Krimi

Manželé Stodolovi: nejhorší sérioví vrazi u nás

Ne příliš úspěšným byl rok 2003 pro českou policii, co se týče poklesu důvěry občanů v její práci. Přispěl k tomu i případ manželů Dany a Jaroslava Stolových, kteří se díky selhání kriminalistů a povrchní práce lékařů při konstatování příčin smrti stali největší vícenásobní vrazi v českých dějinách.

Vražedná série 37letého Stodoly a jeho o čtyři roky mladší choti začala v roce 2001. Manželé si vybírali oběti mezi důchodci převážně ve východních a středních Čechách. Například hned tři vraždy spáchali v malé obci Slavošov. Vytipované oběti trýznili, aby z nich dostali peníze, poté je zavraždili. Násilnou smrt pak zamaskovali tak, aby vypadala jako sebevražda, nešťastná náhoda či náhlé úmrtí. Kriminalisté se pak během formálního vyšetřování nechali zmást zmanipulovanými stopami. Jedním z posledních činů Stodolových se stalo napadení dvou starších sester v Brněnci na Svitavsku v prosinci 2002. Dvaadevadesátiletá matka zavražděných sester útok manželů přežila, byla ale nalezena v kritickém stavu a trpí ztrátou paměti. Kriminalisté manžele dopadli ve středních Čechách v momentě, kdy okradli staršího muže.

Pod tíhou důkazů se přiznali k osmi vraždám a jednomu pokusu o vraždu. Policie je ovšem podezírá i z dosud neobjasněných loupežných vražd Václava Vlčka z Prahy 7-Troje ze srpna 2001 a 75leté majitelky pohostinství Miluše Jankovské ve Zdislavicích u Vlasimi v červnu 2000.
Hrozí jim výjimečný trest 15 až 25 let odnětí svobody, respektive i doživotní vězení. (více na Novinkách)

Rezignovala pětice policistů
Kvůli chybám ve vyšetřování rezignoval ředitel kutnohorského okresního policejního ředitelství Věroslav Matoušek a další čtyři kutnohorští policejní důstojníci. (více na Novinkách) Policejní prezident Jiří Kolář následně nařídil prověřit všechny sebevraždy, záhadná úmrtí či nálezy mrtvých těl za první pololetí roku 2003 a za stejné období roku 2002. (více na Novinkách)

Vyvraždění rodiny objasněno po 13 letech
Policie objasnila také brutální trojnásobnou vraždu v Klučově na Kolínsku z dubna 1990. Tehdy neznámý pachatel vnikl do rodinného domu a ubodal 45letou Ivanu Kudláčkovu a její dvě dcery, Ivanku (22) a Miroslavu (18). Mrtvé ženy nakonec sexuálně zneužil. Třináct let bylo pátrání neúspěšné. Až díky moderním metodám policie zadržela dnes 35letého recidivistu, kterého z masakru usvědčuje analýza DNA. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.