novinky.cz
Krimi

Srbův proces: senzace pro českého diváka se nekoná

Už druhým rokem se u české justice táhne kauza bývalého generálního sekretáře ministra zahraničí Karla Srby, který jako hlavní aktér figuruje hned ve dvou závažných případech. Zatímco v přípravě nájemné vraždy novinářky Sabiny Slonkové už byl spolu s dalšími pravomocně odsouzen a potrestán osmi lety vězení, spletitá korupční aféra ještě není ani došetřena.

Srbův proces mohl být navždy zapsán v novodobé historii České republiky jako první, který přenášely televizní kamery v přímém přenosu. Rozhodnutí druhoinstančního soudu vyvolalo vzrušení mezi příznivci, kteří je hájili jako službu veřejnosti, i odpůrci, mezi něž se zařadil mj. i prezident Václav Havel a premiér Vladimír Špidla.

> Proces se uskutečnil za zvýšených bezpečnostních opatření. Foto PRÁVO/Lukáš Táborský

Ti varovali před porušením práva na spravedlivý proces. Obavy se nakonec ukázaly jako liché, neboť předseda odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze Jiří Lněnička se hned v úvodu přímého přenosu otázal přítomných obžalovaných, zda se snímáním celého jednání souhlasí. Stačily negativní odpovědi dvou obžalovaných, Michala Novotného a Jiřího Slavíka, a senzace pro českého diváka se nekonala.

Dohra u Nejvyššího soudu?
Listopadový pravomocný verdikt se nakonec takřka nelišil od červnového rozhodnutí českobudějovického soudu. Ten uznal Karla Srbu vinným z přípravy nájemné vraždy novinářky, za což mu udělil osmiletý nepodmíněný trest. Jeho dalším spoluobžalovaným rozdal nižší tresty. Rodinná přítelkyně Eva Tomšovicová, během soudu označovaná za psychicky labilní a se sklony k vymýšlení, která měla na "špinavou práci" někoho najmout, dostala 6 let, stejně jako Michal Novotný. Další z podnikatelů Petr Volf byl potrestán 4 roky. Pouze obžalovanému Jiřímu Slavíkovi, který měl prodat semtex na provedení vraždy, soud změnil trest podmíněného vězení a uložil mu pokutu 25 tisíc korun.
Srbovi obhájci Miroslav Kříženecký a Vít Široký se nechali slyšet, že podají dovolání k Nejvyššímu soudu, který jako jediný ještě může do sporu zasáhnout. Odsouzení jejich mandanta za to, že si objednal likvidaci nepohodlné novinářky za půl miliónu korun, totiž považují za justiční omyl a jsou přesvědčeni, že soud rozhodoval v důkazní nouzi. (více na Novinkách)



(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.