novinky.cz
Krimi

Železniční sabotér uniká už čtvrtým rokem

Nebezpečný fantom už čtvrtým rokem umisťuje nálože a nařezává koleje na českých železnicích. Policie po něm zatím bezvýsledně pátrá. Přisuzuje mu ovšem také listopadový výbuch u památníku obětem komunismu v Praze pod Petřínem.

Útoky na koleje začaly v roce 1999. Pachatel či pachatelé kladou pod trať podomácku vyrobený nástražný systém sestavený buď z ocelových desek, nebo plastikových lahví s výbušninou. V některých případech koleje také přeřezal nebo nařízl. Je spíše šťastnou náhodou, že dosud nikdo nebyl během sabotáží zraněn.
Policie přiznává, že se jedná o inteligentního pachatele, který útočí nečekaně a bez jakýchkoliv vyděračských požadavků.
Během roku 2003 se odehrály dva takové útoky. První dvě plně funkční bomby někdo nastražil v létě na trati mezi Pardubicemi a Chocní. Naštěstí vyhořela jen rozbuška, ale případný výbuch by projíždějící vlak vykolejil.
Na podzim pak nařízl koleje mezi Radotínem a Dobřichovicemi jen pár kilometrů od Prahy. Útoky si pokaždé vyžádaly několikahodinové uzavření trati a nasazení pyrotechniků a policejních psovodů. (více na Novinkách)

Odpálil nálož v centru Prahy
Železniční sabotér zřejmě nepoškozuje pouze koleje. Podle policie během jednoho listopadového víkendu také odpálil nálož v centru Prahy. Terčem se stala jedna ze soch památníku obětem komunismu. Dílo sochaře Olbrama Zoubka přitom stojí na úpatí Petřína u frekventované křižovatky. (více na Novinkách) Ani tentokrát výbuch nikoho nezranil. Pachatel si nejspíš léčí nějaké křivdy z minulosti, míní policejní prezident Jiří Kolář


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.