novinky.cz
Krimi

Povolání: vyděrač státu

Nikdy v minulosti český stát nevydíralo tolik lidí, jako v roce 2003. Většina se inspirovala anonymem, který na jaře děsil výbuchy Olomoucko. Přestože mu bylo vyhověno a z vrtulníku shozeno požadovaných 10 miliónů, peníze si nevyzvedl a už se neozval. Na rozdíl od něj policie většinu jeho následovníků chytila a české soudy je potrestaly.

Mezi nejzávažnější se řadí případ Petra Hirjáka (31) a Patrika Jirsy (29), které pražský městský soud poslal v listopadu na 8 a 7 let za mříže. Podle nepravomocného rozsudku Hirják vymyslel, že pohrozí pražským nemocnicím otrávením jídla kyanidem, pokud jim nebude vyplaceno 300 miliónů korun. Jirsa pak na podložení vážnosti výhrůžek umístil ampuli s jedem do závodní kuchyně v nemocnici u Apolináře a do telefonního automatu na náměstí Míru. (více na Novinkách)
Ve stejnou dobu byl odsouzen k sedmiletému vězení i 19letý učeň Vojtěch Skřínský z Ostravy. Kuchařský učeň z domácího počítače poslal taktéž v květnu výhrůžné e-maily na ministerstvo vnitra a následně do televize Nova, neboť byl zklamán, když o něm média neinformovala. Chtěl 50 miliónů, jinak odpálí bomby v Praze a Brně a "zarovná republiku". (více na Novinkách) Ke kyanidovému vydírání se v červenci uchýlil i pětašedesátiletý důchodce František Jíra z Mostecka. Napsal ručně dopis pražskému primátorovi. Představoval si to tak, že na určených místech si převezme dvě plechovky napěchované dvoutisícovými bankovkami, jinak otráví pitnou vodu. Vzhledem k nepříznivým událostem v jeho osobním životě jej soud potrestal pouze podmínkou. (více na Novinkách)
Mezi dopadené patří i 38letý důchodce, který začátkem listopadu tvrdil, že má připravenou sanitku Škoda 1203 napěchovanou výbušninami a je připraven odpálit je v neupřesněné moravskoslezské nemocnici, pokud nedostane 10 miliónů. (více na Novinkách)
V rukou policie skončil také vyděrač z pražského Černého Mostu, jeho vlakový kolega či trojice mladíků, kteří vyhrožovali otrávením vody v severních Čechách. (více na Novinkách)

Kariéra vyděrače státu je krátká
Naopak stále neznámý zůstává člověk, který napsal v květnu ministru vnitra Stanislavu Grossovi dopis, v němž požadoval 200 miliónů korun. Stále na svobodě je pak olomoucký vyděrač, který vlastně celou vlnu odstartoval. (více na Novinkách) Jak vidno, policie se paradoxně díky tomu, že se s vyděrači roztrhl pytel, naučila rychle a účinně proti nim bojovat. Většinu případů záhy objasnila, což si zřejmě začali uvědomovat i případní další anonymové a případů vydírání státu začalo koncem roku opět ubývat.

CHRONOLOGIE ANONYMŮ
13. 3. - Olomoucký anonym hrozí výbuchy, pokud nedostane 10 miliónů korun. Policie mu požadované peníze shodila na různá místa, jak si přál, ale pachatel si je nevyzvedl.
13. 5. - Vyděrač vyhrožuje, že otráví jídlo v nemocnicích kyanidem a požaduje výkupné 200 miliónů korun. Znovu se neozývá.
22. 5. - Anonym posílá e-mail do TV Nova, na pražskou policii a ministerstvo vnitra, že chce do soboty odpoledne 50 miliónů.
23.5. - Neznámý člověk píše dopis ministru vnitra Stanislavu Grossovi a žádá 200 miliónů. Svůj požadavek časově neohraničuje.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.