novinky.cz
Krimi

Úmrtnost na silnicích, aneb kde ČR hraje prim

Na zájezd smrti by dala překřtít nejtragičtější autobusová nehoda u nás, při níž v březnu 2003 zemřelo u Nažidel na Českokrumlovsku 19 lidí a dalších 34 bylo v různé míře zraněno. O osm měsíců později za ni českokrumlovský okresní soud poslal na osm let za mříže řidiče neoplanu Pavla Krbce. (více na Novinkách)

> Řidič Pavel Krbec, na pozadí březnová tragédie. Koláž Novinky s použitím ČTK

Soudní projednávání nehody sledovala řada pozůstalých i těch, kteří přežili. Avšak ten, komu se většina chtěla podívat do očí, se ani jednou neukázal. Řidič Krbec totiž po havárii upadl do hluboké deprese a podle svého obhájce nebyl z psychických důvodů schopen líčení sledovat přímo.
Soudní senát v čele s Otílií Hrehovou o verdiktu rozmýšlel celý týden, nakonec Krbce uznal vinným z obecného ohrožení a padělání a pozměňování veřejné listiny, čehož se dopustil, když zfalšoval osvědčení o profesní způsobilosti.

Krbec jel příliš rychle
Z důkazů vyplynulo, že autobus, vracející se z lyžařského zájezdu z Alp do Karlových Varů, vjel vlivem nepřiměřené rychlosti pravými koly na nezpevněnou krajnici a začal dřít o svodidla. Řidič Krbec proto strhl volant vlevo, vozidlo se dostalo do protisměru, prorazilo svodidla a zřítilo se ze sedmimetrového svahu. (více na Novinkách) Přizvaní znalci nezjistili žádnou technickou závadu na řízení ani brzdovém systému a současně vyloučili, že by nehodu zapříčinila jiná vada autobusu nebo kvalita silnice v místě nehody.

Řidič podal trestní oznámení na otce oběti
Pozůstalí po 19 obětech založili Občanské sdružení Nažidla 2003 a prezentují fakta o nehodě na oficiální stránce www.nazidla2003.cz. Od města Karlových Varů dostali dotaci 50 tisíc korun. Další stránku www.autobus2003.info provozuje Karel Hart, jenž při nehodě přišel o syna Viktora. Krbec na něj podal trestní oznámení pro pomluvu, neboť je zde nazýván vrahem a ještě před rozhodnutím soudu je mu přičítána vinu za nehodu. (více na Novinkách) Soudní proces však rozsudkem českokrumlovských soudců nekončí, Krbec se totiž prostřednictvím svého obhájce odvolal.

SEZNAM MRTVÝCH
Jiří Banzet (15 let), Petra Banzetová (16 let), Jiří Bořil (62 let), Zlata Bořilová (58 let), Štěpánka Drobná (17 let), Václav Haluška (54 let), Viktor Hart (21 let), František Káďe (55 let), Jarmila Káďová (55 let), Simona Konopíková (36 let), Markéta Kotková (18 let), Veronika Kulíková (29 let), Ilona Mravčáková (60 let), Miloš Pachta (62 let), Andrea Pillerová (12 let), Eliška Pudilová (2 roky), Kateřina Pudilová (16 let), Sergej Ruban (42 let), Karel Špatenka (42 let).

Policejní čachry s čísly
I přes tragický rozměr je nažidelská havárie ve srovnání s celoročními statistikami dopravní nehodovosti pouhou kapkou v moři. Česká republika totiž patří k evropským zemím, které vykazují nejvyšší úmrtnost na silnicích. Tento trend se policie neúspěšně pokusila zvrátit v monstrózních dopravně-bezpečnostní akcích Kryštof a Kryštof II. Policejní prezident Jiří Kolář v nich vyhlásil nulovou toleranci vůči přestupkům.

> V troskách policejního vozu nalezli smrt tři strážci zákona po řádění opilého podnikatele v Českém Těšíně. Foto PRÁVO/Radim Kijonka

Během prvního Kryštofa, který proběhl na přelomu září a října a zapojilo se do něj 27 tisíc příslušníků, policie názorně předvedla, jak umí čarovat s čísly. Ministr vnitra Stanislav Gross totiž k naprostému údivu všech prohlásil, že akce skončila už v pátek, tedy po pěti dnech, a ne až v neděli, jak do té chvíle tvrdili jeho podřízení. (více na Novinkách) Do statistik se tak nezapočítal černý víkend, během něhož zemřelo přímo 26 lidí a dalších osm podlehlo na následky zranění později, (více na Novinkách) včetně tří policistů, které smetl opilý podnikatel v Českém Těšíně. (více na Novinkách)
Také výsledky celorepublikové akce lidově nazývané Kryštof II., která se opakovala o měsíc později, si policie pochvalovala. Dlužno říci, že v jejím průběhu počet mrtvých na silnicích opravdu oproti průměru opravdu mírně klesl. (více na Novinkách) Většina českých řidičů se však už den po jejich skončení vrátila k vžitému bezohlednému a agresivnímu chování.



(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.