novinky.cz
Krimi

Sebevražda upálením, aneb proti světu a společnosti

Zbytečná smrt v nesmírných bolestech, takový odchod ze života si zvolilo deset lidí během roku 2003. Sebevražda upálením se totiž stala ukázkovým Wertherovým efektem, kdy převážně duševně nemocní lidé napodobili březnový čin osmnáctiletého studenta Zdeňka Adamce z Humpolce, který se čtyřiatřicet let po smrti Jana Palacha upálil na stejném místě v Praze.

Student pelhřimovské průmyslovky se ráno polil benzínem v pravém rohu vyhlídkové rampy v horní části Václavského náměstí a škrt sirkou. Poté jako planoucí pochodeň skočil dolů na chodník, udělal ještě několik kroků a upadl jen pár metrů od dřevěného kříže připomínajícího Palachovu památku. To vše před zraky šokovaných lidí, kteří v tu dobu spěchali do práce. Adamec zemřel v sanitce během převozu do nemocnice. Jeho čin neměl politický motiv, přesto v dopise zveřejněném na internetu spílal na poměry ve společnosti. Dalším důvodem jeho sebevraždy však mohly být osobní problémy, neboť ho vyšetřovala policie v souvislosti s tzv. darkery, lidmi, kteří útočí na vedení vysokého napětí elektrického proudu. (více na Novinkách)

Raději upálení než vězení
Druhá oběť se objevila po čtrnácti dnech, kdy návštěvnice brněnského hřbitova nalezla ohořelou mrtvolu ženy. Následné vyšetřování potvrdilo, že se jednalo o 50letou ženu, která se léčila na psychiatrii a dvakrát se neúspěšně pokusila o sebevraždu. (více na Novinkách) Zhruba o stejnou dobu později drastickou smrt zvolil 21letý student Pedagogické fakulty v Plzni, který se upálil před internátem, kde bydlel. Také on tak protestoval proti světu a společnosti. Následovala další upálení, např. muže, který raději než nástup do vězení zvolil tímto způsobem sebevraždu. Poslední případ se stal v říjnu v Praze. Sedmnáctiletý mladík si tehdy koupil kanystr benzínu u čerpací stanice v Praze 5, poodešel jen pár metrů a zapálil se. S popáleninami na 82 procentech těla jej převezla záchranka do vinohradské nemocnice na popáleninové oddělení. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.