novinky.cz
Krimi

Hříšní soudci

V roce 2003 se ostuda nevyhnula ani tak váženému stavu, jako je profese soudce. Zatímco v jednom případě svou roli sehrál alkoholismus, ve druhém kladenský soudce Radek Časta neobhájil stáž v zahraničí, kde bez povolení nadřízených zůstal o plný půlrok déle. Oba Nejvyšší soud odvolal z funkce.

První hříšník, soudce Petr Herman se v roce 2003 dostal před kárný senát hned dvakrát. Nejprve ještě jako soudce Krajského soudu v Brně opustil pracoviště a byl za trest vrácen na okres. Herman se však nepoučil a u blanenského soudu se již nedalo přehlížet, že po 39 letech praxe rozhoduje opilec, který dokonce jednou hrubě nadával účastníkovi exekučního řízení. Druhé šance se již nedočkal a Nejvyšší soud jej před koncem roku definitivně odvolal. Herman neobměkčil kárný senát ani tím, že se snažil napravit a absolvoval tříměsíční protialkoholní léčbu. (více na Novinkách)

O místo přišel také jeho kolega z Kladna. Radek Časta využil v létě 2002 možnosti devítiměsíční stáže v Německu. Jeho nadřízená mu však z personálních důvodů povolila jen tři měsíce. Časta se však po uplynutí této lhůty nevrátil a pobyt v zahraničí si prodloužil. (více na Novinkách)

Soudce ve vazbě
Mnohem závažnější je však případ ústeckého soudce Jiřího Berky, který se dokonce kvůli obvinění v souvislosti s podezřelým vyhlášením konkurzu na zkrachovalou Union banku ocitl ve vazbě. Dokumenty návrhu totiž byly zfalšované. Zarážející je i to, že Berka i přes pomalou práci českých soudů o konkurzu rozhodl dvě hodiny poté, co si podklady vyzvedl. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Rychetský mu v den obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele pozastavil výkon soudcovské funkce. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.