novinky.cz
Krimi

Levicový extremismus poprvé před soudem

Nebývalá publicita se dostala vcelku neznámému mladíkovi z Bruntálu, který se stal prvním Čechem souzeným za propagaci komunismu. Dosud totiž policie stíhala za propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod občanů vesměs příznivce skinheads. Tento trend ale na podzim rozbil právě případ levicového extremisty Davida Pěchy.

Šestadvacetiletý Pěcha se hned v začátku líčení u Okresního soudu v Šumperku stavěl do role vlastence, který se stal obětí politického procesu. Nezastíral, že je nadšeným sympatizantem komunismu. Před soud se však dostal kvůli článkům, které napsal v roce 1999 a 2000 do časopisu Pochodeň, ve kterých obhajoval "nastolení socialistického režimu po vzoru teorií marxismu-leninismu, či vymazání z dějin parazitní menšiny bohatých, kteří žijí z práce dělníků". Ve svých myšlenkách však šel dál. Označil například Václava Havla, Miloše Zemana, Vladimíra Mečiara, Mariána Čalfu či Petra Pitharta za vlastizrádce.

Pomluvil Hučína
Mučeníkem současného režimu se ale nestal. Šumperský soud uznal jeho právo na svobodu slova a obžaloby z propagace komunismu ho zprostil. Pěcha přesto odešel s podmíněným šestiměsíčním trestem, a to za pomluvu bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína, kterého označil za viníka smrti policisty, který zahynul při výbuchu bomby. To se však nezakládalo na pravdě. Pěchův případ však ještě bude projednávat druhá instance, kam se proti rozsudku odvolal. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.