novinky.cz
Domácí
Hon na média
Uplynulý rok byl velmi bohatý i na události v mediální sféře. Tak například Česká televize se po půlroce bezvládí dočkala řádně zvoleného generálního ředitele, v červenci se jím stal dnes už bývalý moderátor Událostí Jiří Janeček. A s jeho příchodem přišly čistky.

O práci ve veřejnoprávním médiu přišlo už sto lidí, v roce 2004 to budou další tři stovky zaměstnanců. Výpověď dostal i šéfproducent publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání Damián Kaušitz. (více na Novinkách) Finanční škrty dopadly v ČT na všechny oblasti, ale nejvíce na dramatickou tvorbu. Zastavila se výroba všech seriálů, které ČT plánovala, a výrazně se omezila výroba inscenací. V roce 2004 uvidí televizní divák převážně reprízy. Televize přestane vysílat také magazín o filmu Kinobox, Hledání ztraceného času, Posezení s Janem Burianem, nebo Noc s Andělem. Alespoň u posledně jmenovaného pořadu je jasné, že dvě lednové soboty budou střihovými pořady z předešlých vydání. "Co bude potom, se uvidí," řekl v jednom z vydání moderátor pořadu Pavel Anděl. (více na Novinkách) Česká televize byla neúspěšná při prosazování zvýšení koncesionářských poplatků ze 75 na 95 Kč. Poslanci se problémem odmítli zabývat a projednávání přesunuli do roku 2004. (více na Novinkách)

Rok byl také ve znamení kárání televizí. TV Nova dostala od vysílací rady pokutu 750 tisíc korun za to, že v dubnových Televizních novinách neoddělila hodnotící komentáře od informací zpravodajského charakteru. Stěžoval si ministr kultury Pavel Dostál. (více na Novinkách) Šlo o referování o kauze hospodaření veřejnoprávní České televize a o skončení restaurátorských prací na Nostickém paláci. Rada také TV Nova upozornila na porušení zákona odvysíláním reklamy na minerálku Korunní v den výročí upálení Jana Husa. (více na Novinkách) Reklama spojovala opékání buřtu s upálením Husa. Další upozornění se týkalo porušení povinnost poskytovat vyvážené informace v pořadu Volejte řediteli. Vladimír Železný v něm komentoval spory mezi Novou a CME. Tento pořad však po odchodu Železného z televize zanikl a nahradil ho magazín Volejte Novu, ve kterém se střídají všechny hlavní tváře Novy.

S Českou televizí zahájila rada správní řízení kvůli překročení hodinového limitu reklamy 15. července o pět sekund. Za osmisekundové překročení limitu na jaře uložila rada veřejnoprávní televizi pokutu 100 000 Kč.
Rada také v červenci prodloužila televizi Prima celoplošnou licenci do roku 2018. Za prodloužení licence zaplatí správní poplatek 200 miliónů korun, který může z rozhodnutí radních splácet až tři roky.
Česká televize se mohla loni stát rovněž první českou televizí, která odvysílá první přímý přenos ze soudní síně - odvolací řízení v kauze Srba. (více zde) Trval však jen několik minut a pak musely kamery soudní síň opustit. I tak se nad problémem rozpoutala celospolečenská debata. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.