novinky.cz
Domácí
Povodně vystřídaly tropická vedra

Rok po ničivých povodních naopak kvůli extrémnímu suchu chyběla v Česku voda. Nejen ve studních, ale i v řekách, jezerech i přehradách. Proti běžnému průměru chyběla na území republiky až polovina vody. Hydrometeorologové připustili, že tak katastrofální situaci ještě nezaznamenali. Například na Orlické přehradě klesla na podzim hladina až o deset metrů. Nejvíce na teplé počasí doplatili opět zemědělci. Bez ztrát nezůstali ani lesnici.

> Ochlazení v tropickém počasí hledali lidé všude, kde se dalo. Mladý muž se chladí v malostranské kašně v Praze. Foto PRÁVO/Michaela Říhová

Celá Evropa letos zažila nejteplejší léto za posledních nejméně 500 let. Překonán byl i poslední rekord z roku 1757. V ČR šlo s průměrnou teplotou 22,35 stupně o nejteplejší léto za 232 let. Dřívější záznamy o teplotách totiž nejsou k dispozici, v pražském Klementinu se měří od roku 1775. Druhá příčka patří létu roku 1834, kdy bylo 22,1 stupně v průměru, třetí pak létu v roce 1811, kdy bylo 22 stupně.

Lesní požáry potrápily lesníky a hasiče

Sucho potrápilo i lesníky a hasiče. Radnice některých českých měst zakázaly v létě na doporučení krajů vstup do vyprahlých lesů, ve kterých hrozily v parných dnech požáry. Hasiči museli mnohokrát likvidovat požáry na několika hektarech především luk a polí. Požáry tak museli likvidovat hasiči například ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku, na deseti hektarech smíšeného lesa u Staré Boleslavi u Prahy, 30 hektarů lesa u brněnského Žebětína a na mnoha dalších místech.

> Kvůli požáru ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku vzlétla i dvě hasičská letadla. Foto PRÁVO/Petr Pokorný

Sklizeň obilovin se podle Českého statistického úřadu snížila proti roku 2002 o 16 % na 5,72 miliónu tun. Produkce brambor klesla meziročně o 18,1 % na 737 tisíc tun a technické cukrovky o 18,6 % na 3,12 miliónu tun. Nižší sklizeň poznamenalo zejména teplo a sucho, v některých oblastech úrodu poškodily také kroupy a prudké nárazové deště. Z obilovin byla nižší produkce zejména u kukuřice na zrno, a to o 24,4 %. Sklizeň řepky klesla o 44,6 %. Nižší byla i produkce kukuřice na zeleno a siláž. Někteří zemědělci tak doslova čelí existenční krizi. Nedostatek krmiva, způsobený suchem, donutí zřejmě mnohé farmáře k vybíjení dobytka. Zásoby jsou minimální, a tak ceny krmiv na trhu rychle rostou. (více na Novinkách)
Nižší byla i sklizeň brambor (-20,7 %) a cukrovky technické (- 15,9 %). Podle odhadu klesla i sklizeň sena z trvalých travních porostů (- 12,7 %). Sklidilo se také méně ovoce.

Tropické teploty způsobily obrovské problémy také rybářům. Kvůli horkům bez pořádného deště v řekách i potocích ubylo vody a výrazně stoupla její teplota, což jen v Moravskoslezském kraji způsobilo úhyn tisíců ryb.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.