novinky.cz
Domácí
Rusnok na Špidlu nestačil, křesťanští demokraté přepřahali

Stranické sjezdy přinesly i v roce 2003 mnoho zajímavého pro domácí politickou scénu. Zatímco v čele nejsilnější vládní strany ČSSD obhájil post předsedy Vladimír Špidla, prvním mužem KDU-ČSL se po stranicky nevýrazném Cyrilu Svobodovi stal mnohem důraznější a kontroverznější (díky svému působení na ministerstvu obrany ve vládě Václav Klause) Miroslav Kalousek. (více ze sjezdu KDU-ČSL) Sjezd nejmenší vládní strany US-DEU nebyl volebním, ačkoli se o to její místopředseda a šéf platformy DEU Ratibor Majzlík snažil. Následně stranu opustil. Unionisté si nicméně vybrali svého koně pro volby do europarlamentu. Nad bývalým hradním kancléřem Karlem Schwarzenbergem zvítězila senátorka Helena Rögnerová. (více ze sjezdu US-DEU) Pěkně horko bylo na sjezdu nejsilnější opoziční strany ODS. V Luhačovicích, kde se sjezd konal, totiž zřejmě padl rekord v počtu peprných výrazů na adresu vládní sociální demokracie a jejího předsedy a zároveň premiéra Vladimíra Špidly. Jinak se ale pro vedení strany odehrál v poklidu - ODS vede v průzkumech volebních preferencí, proto předseda Mirek Topolánek na sjezdu jen zářil.

Vládní strana odmítla válku v Iráku
Mimo souboje Jiřího Rusnoka a Vladimíra Špidly o post šéfa sociální demokracie, který byl jen jedním z mnoha projevů prohlubující se krize ve straně, jsme se na konci března Kongresovém centru v Praze dočkali zajímavého jevu. V Iráku zuřila válka a delegáti sjezdu se rozhodovali mezi dvěmi rezolucemi, které měly válku odsoudit respektive vyslovit nad ní politování. S příkřejším textem přišel senátor Richard Falbr, smířlivější pak vzešel z pera Libora Roučka.

> Znovuzvolený předseda ČSSD Vladimír Špidla přijímá gratulace od ministryně zdravotnictví Marie Součkové. (Foto PRÁVO/Petr Hloušek)

Sociální demokraté se nakonec vyslovili pro razantní odsouzení války a šli tak proti postoji vlády, jejímž je ČSSD lídrem. Ačkoli Rusnok v přímém souboji se Špidlou neuspěl, nemusí být všem dnům konec. Jeho následné vystoupení v diskusním pořadu televize Nova se velice líbilo bývalému předsedovi strany Miloši Zemanovi, který se od delegátů sjezdu dočkal uznání za své zásluhy v budování státu. "Vnímám ho jako dobrý příslib do budoucna," uvedl Zeman. Hlas z Vysočiny však v průběhu roku ztrácel v ČSSD na síle.

Sjezd ČSSD na Novinkách:
Špidla souboj s Rusnokem ustál
Rozhodnutí ČSSD vládu nepoloží, soudí Svoboda
ČSSD odsoudila válku v Iráku
ČSSD mohou rozdělit rezoluce k Iráku
Falbr: ČSSD musí válku odsoudit

Komentáře před sjezdem:
Jan Keller: Najde ČSSD svou tvář?
Vladimír Špidla: ČSSD nemá malé cíle


V Luhačovicích hřímali občanští demokraté
Občanští demokraté se na svém pozdně listopadovém kongresu v Luhačovicích předháněli ve zdrcující kritice současné vlády, v níž nechyběly osobní invektivy a závažná obvinění. "Paranoidní autista, libující si v četbě odposlechů," tak to je vtipná charakteristika premiéra Vladimíra Špidly, která zazněla z úst stínového ministra průmyslu a obchodu ODS Martina Římana.

> Policisté na koních sledují přicházející hosty a delegáty kongresu ODS v Luhačovicích. Fot: ČTK/Lukáš Machalínek

Šéf strany Mirek Topolánek pak kritizoval především rozpočet, který vládní koalice sestavila pro rok 2004 s rekordním schodkem 115 miliard korun. "To, co se děje dnes s rozpočtem ČR, je horor, který musí rychle skončit," hřímal Topolánek k delegátům.

Delegáti neskrývali své potěšení z projevu čerstvého šéfa koaliční KDU-ČSL Miroslava Kalouska, který jako jediný lídr konkurenčních stran dostal pozvánku. Ve svém projevu vyzdvihl vzájemnou spolupráci na úrovni komunální politiky. Lidovci, podle svého něj, vidí v ODS partnery, "se kterými má zájem na všech úrovních správy a v každé chvíli hledat řešení, které bude nejvhodnější pro občany v dané obci, v daném kraji, v ČR." Námluvy proběhly. Nechme se překvapit zda-li budou v příštích volbách v roce 2006 zúročeny. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.