novinky.cz
Domácí
Tahanice kolem nového šéfa NKÚ

Vlivná a dobře placená funkce - prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Místo se uvolnilo po Lubomíru Voleníkovi, který v červnu zemřel na infarkt na služební cestě v Dánsku. (více na Novinkách) Poslanci však nejsou schopni vybrat kandidáta, kterého by navrhli prezidentovi Klausovi ke jmenování. NKÚ tak dočasně stále vede jeho viceprezident, bývalý poslanec ČSSD Dušan Tešnar.

Poslanci se poprvé rozhodli volit prezidenta NKÚ v říjnu. V tajné volbě, kdy je většinou vládní koalice nejednotná, vybírali mezi dvěma jmény. O post se ucházela koaliční kandidátka Jitka Kupčová (ČSSD) a Miroslav Beneš (ODS). Ani jeden kandidát neuspěl. (více na Novinkách)

Druhá volba byla o stejných jménech a se stejným výsledkem. Už po první volbě však Jitka Kupčová prohlásila, že pokud neuspěje ani napodruhé, svou kandidaturu stáhne. Do třetí volby už nešla.
Trápení poslanců pokračovalo i začátkem prosince. ODS vytrvala a na post šéfa NKÚ opět navrhla Miroslava Beneše. Koalice vládních stran svého kandidáta v této volbě nepostavila. Komunisté přišli se svým poslancem Karlem Vymětalem, který ale pohořel. Neuspěl ani Beneš. (více na Novinkách)

Poslanci pak ještě chtěli o kandidátovi na prezidenta NKÚ rozhodnout ještě před Vánoci, ale nakonec nechali volbu až na další rok. Jedinou šancí, jak obsadit post šéfa NKÚ, je dohoda v rámci vládní koalice. Stranické kluby ve Sněmovně pak musí zajistit podporu koaličnímu kandidátovi či kandidátce.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.