novinky.cz
Domácí
Prezidentův boj o Ústavní soud

Jednou z výsad prezidenta republiky je navrhovat Senátu ke schválení soudce Ústavního soudu. Nově zvolená hlava státu Václav Klaus se hned při svém prvním vystoupení v televizi přihlásila ke svým dřívějším kritickým výrokům na adresu této instituce. Ústavní soud označoval za instituci, která se snaží nepatřičně působit jako třetí komora parlamentu. Na úvod dal najevo, že soud by měl být názorově barevnější než dosud.

V červenci skončilo funkční období osmi z patnácti soudců. V polovině února se navíc za zdravotních důvodů vzdal funkce předseda ÚS Zdeněk Kessler, který 25. srpna po dlouhé nemoci zemřel. Klaus tak na jeho místo na dobu čtyř měsíců v březnu jmenoval tehdejšího místopředsedu Miloše Holečka. V listopadu pak skončilo funkční období Evě Zarembové. Klaus tak musel nahradit 10 soudců. Klaus si tak "užil" svou pravomoc bez potíží, neboť boj o osm v červenci uvolněných křesel mu Senát, kde má hlava státu jen menšinu příznivců, jak se patří osladil. Prezident sice ujistil, že při výběru soudců se nebude jednat o "žádné izolované rozhodnutí", ale že vše bude konzultovat s vládou, to však senátorům nestačilo a u několika jím jmenovaných kandidátů dali najevo svou sílu.

Poslanec Miloslav Výborný (KDU-ČSL), senátor a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský (ČSSD) (na snímku - Foto PRÁVO/Dušan Chmelíček), ústavní soudce Vojen Güttler a ústavní soudce Pavel Holländer byli prvními Klausovými kandidáty. Senát prezidentovu nominaci schválil bez větších potíží. První výstraha však přišla při projednávání dalšího kandidáta advokáta Aleše Pejchala. Ten se podle kuloárových informací stal obětí politického obchodu, kdy sociální demokracie vyměnila s lidovci hlasy pro Rychetského za zamítnutí Pejchalovi nominace. (více na Novinkách)

Šok a "naprostý skandál", jak to sám nazval, zažil prezident na počátku srpna. Senátoři totiž zamítli tři jeho nominace ze čtyř. Prošla pouze senátorka Dagmar Lastovecká (ODS). Ostatní kandidáty bývalého šéfa Ústavu státu a práva Vladimíra Balaše, profesora Václava Pavlíčka a advokátku Kláru Veselou-Samkovou podpořilo jen minimum senátorů. Na počátku září vyslal Klaus do boje o křeslo ústavního soudce znovu Aleše Pejchala. Ani tentokrát však nezískal potřebných 39 hlasů. Pro jeho jmenování se vyslovilo 36 senátorů ze 76. Při první nominaci v červenci získal 32 hlasů ze 75. (více na Novinkách)

Klausovi se poté podařilo senátorům předložit dva průchodné kandidáty prorektora Policejní akademie v Praze a vedoucího katedry trestního práva pražské právnické fakulty Jana Musila (více na Novinkách) a advokáta a člena legislativní rady vlády Jiřího Nykodýma. (více na Novinkách) I přesto zůstávají v brněnském sídle Ústavního soud tři křesla prázdná. K těm přitom v první polovině příštího roku nejspíš přibudou dvě další. Již v březnu vyprší desetileté funkční období Pavlu Varvařovskému a další jeho kolega, Jiří Malenovský je vážným kandidátem na soudce Evropského soudního dvora v Lucemburku.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.