novinky.cz
Domácí
Konec doby železné a svatba k tomu

Nejvlivnější mediální magnát v České republice Vladimír Železný zažil rok plný zvratů a změn. V lednu byl v Senátu vydán trestnímu stíhání. V květnu se uzavřela jeho éra v televizi Nova a na konci listopadu vstoupil podruhé do svazku manželského.

S lednem přišlo vydání v Senátu
V lednu Železného (na snímku - archiv PRÁVO) zbavili imunity kolegové v Senátu a umožnili tak jeho trestní stíhání. Vydání Železného 23. ledna podpořilo 61 z 80 přítomných senátorů. Projednávání tohoto bodu předcházel návrh senátorů ODS a KSČM, aby byl případ vydání Železného odložen. Což zdá se předurčilo i další působení v té době ještě šéfa Novy v Senátu. (více na Novinkách) Den předtím bylo proti němu a správci společnosti Astrona Foundation Waltru Schleglovi u Zemského soudu ve Vaduzu zastaveno trestní stíhání, alespoň takovou informaci podal Železného mluvčí Martin Chalupský. (více na Novinkách)

Na počátku února však byla zveřejněna informace, že lichtenštejnské úřady požádaly Česko, aby převzalo a pokračovalo v trestním stíhání. Proti informaci Chalupského se ohradil i Michal Donath, mediální zástupce společnosti Central European Media Enterprises (CME), která žalobu na podezření z poškozování věřitele podala. "Zemský soud ve Vaduzu pouze pozastavil jeho trestní stíhání," uvedl tehdy Donath. (více na Novinkách) Na konci února přibyly na Železnáho "kontě" další tři obvinění. Ve dvou případech, ve kterých byl obviněn i jeho právník Aleš Rozehnal, se jedná o poškozování věřitele. Trestní stíhání bylo zahájeno rovněž vůči čtyřem akcionářům CET 21 - Fedoru Gálovi, Vlastimilu Venclíkovi, Peteru Hunčíkovi a Josefu Alanovi. Na počátku března byl Železný přes hodinu vyslýchán na policii. (více na Novinkách) O měsíc později jedno z trestních oznámení CME na Železného odložila. Jednalo se o podezření, že Železný najal Jakuba Olexu, aby vyloupil systém elektronické pošty v londýnské kanceláři CME.

Prohrané spory s Vávrou
Duben a květen byl pro Železného ve znamení prohraných soudních pří s ředitelem České nezávislé televizní společnosti (ČNTS) Janem Vávrou a Lidovými novinami. První pře se týkala článku, který 2. listopadu 2000 zveřejnily LN a v němž Vávra o svém bývalém šéfovi mimo jiné napsal, že byl loajální ke komunistické straně. Železný po Vávrovi i Lidových novinách požadoval omluvu a 100 tisíc korun za morální újmu. (více na Novinkách) Na počátku května Železný prohrál i druhý spor o další novinový článek, který Vávra napsal v listopadu 2001 v MF Dnes pod titulkem "Vinnej, nevinnej, berte to po řadě", krátce poté, co byl Železný obviněn z pokusu o poškozování věřitele kvůli směnce pro společnost Astrona a na 48 hodin umístěn v policejní cele. (více na Novinkách) Železný se proti verdiktu soudu odvolal.

Konec na Nově a svatba
Nejtěžší ránu však Železnému zasadili akcionáři fondu PPF a MEF Holding, kteří v půlce května rozhodli o jeho odvolání z postu šéfa Novy, kterou v roce 1994 zakládal. (více na Novinkách) V listopadu se Železný stal šéfem senátního klubu Nezařazení, který byl založen po dohodě s Jaroslavem Kubínem a třemi komunistickými senátory.

> Zleva komunistický senátor Jaroslav Doubrava a senátor Vladimír Železný při představení nového senátního klubu. Foto PRÁVO/Petr Hloušek

Podle ČTK se nemá jednat spojení na základě ideologické spřízněnosti, ale pouze z praktických důvodů. Komunisté se tak díky Železnému a Kubínovi dočkali prvního klubu za své působení v Senátu. (více na Novinkách)

Příznivý byl pro Vladimíra Železného i konec listopadu, kdy podruhé vstoupil do svazku manželského. Jeho novou životní partnerkou se stala jeho bývalá asistentka Konstancie Záhorková, které důvěrně neřekne jinak než Kony. Svatba se konala v úzkém kruhu příbuzných a přátel v Sále předků barokního zámku ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.