novinky.cz
Domácí
Kinský vyděsil politiky

Na konci horkého června vyděsil domácí politickou reprezentaci 66letý František Oldřich Kinský, do té doby v Argentině žijící potomek významného šlechtického rodu, který ovšem v době fašistické okupace Československa kolaboroval s nacisty. Zatímco ostatní potomci šlechticů prohrávali se státem jeden soudní spor za druhým, Kinský v závětří připravoval se svým právníkem Jaroslavem Čapkem geniální plán. Ten také přinesl první ovoce 25. června, kdy Kinský definitivně vyhrál první soudní spor o vlastnictví půdy v ČR. (více na Novinkách)

Kinskému hrála do karet bezprannost malých obcí
Šlo sice jen o 1,5 ha pozemků na Ústeckoorlicku, ale první vítězství dokázalo, že cesta, kterou Kinský (na snímku PRÁVO/Michaela Říhová) zvolil, slaví úspěch. Kinský prostřednictvím svého advokáta podal dohromady okolo 150 žalob na určení vlastnictví v hodnotě asi 40 miliard korun. Žádal mj. například navrácení velké části Národního parku Českosaské Švýcarsko nebo Kinského paláce na pražském Staroměstském náměstí. Kinský s Čapkem postavili svou strategii na tom, že Kinský nikdy nepozbyl československého občanství a na majetek má dědické právo po svém dědovi a nikoli kolaborujícím otci. Proto se podle Čapka na jeho mandanta nevztahují tzv. Benešovy dekrety a do sporů o majetek se pustil normální občanskoprávní žalobou. Úspěšnost jejich plánu posílil fakt, že malé obce, proti nimž první projednávané žaloby mířily, neměly dost peněz na vedení dlouhých sporů, čímž se de facto stávaly bezbrannými v dlouhotrvající soudní mašinérii a tak se raději dobrovolně vzdaly odvolání a souhlasily s vydáním pozemků. (více na Novinkách)

Úspěch Kinského dokonale zaskočil české politiky. Jako první se ozval ministr kultury Pavel Dostál. "Skutečnost, že dnes je vrácen nějaký malý kousek pole, je precedens," zmohl se pouze na konstatování. Za několik dní Dostál problém otevřel ve Sněmovně, kterou ovládl strach z prolomení restituční hranice přes rok 1948. "Vůbec si nedovedu vysvětlit duševní pochody, kterými příslušní členové naší soudní soustavy mohli projít, aby dospěli k takovým závěrům, k jakým dospěli," řekl tehdy na adresu soudců místopředseda ODS Petr Nečas. (více na Novinkách)

Nervozita vrcholila na Pražském hradě
Nervozita kolem Kinského žalob vyvrcholila na Pražském hradě. Zde se s prezidentem Václavem Klausem sešel premiér Vladimír Špidla a předsedové obou parlamentních komor Lubomír Zaorálek a Petr Pithart. Z jejich společného komuniké po schůzce vyplynulo, že: "nadále platí společenský a politický koncenzus 90. let. Pokud jde o vypořádání se s totalitní minulostí ..., a pokud jde o řešení nespravedlností a křivd, ke kterým v té době docházelo. Tento koncenzus je mimořádně citlivý a není žádoucí ho měnit."
Vrcholní politici měli také potřebu zmírnit některé výroky a tak v prohlášení také vyzvali poslance a senátory, aby "se zdrželi zbytečných, nervózních a často nepřiměřených reakcí." (více na Novinkách)

Korunu svému počínání nasadil Kinský v červenci, kdy oznámil, že v případě úspěchu se přestěhuje do Prahy. Kam? Na Staroměstské náměstí! Pokud vyhraje spor s Národní galerií, své sídlo by si rád zřídil v prostorách Paláce Kinských (na snímku - pamatky.com) . "Asi požádám o nějaké místnosti a zařídím si ložnici a kuchyni... Je to dobrá adresa," řekl Kinský týdeníku The Prague Post. (více na Novinkách)

Červenec přinesl obrat
Na konci července však Kinský utrpěl první porážku. Ani s jednou majetkovou žalobou neuspěl u kladenského soudu, který postupně zamítl čtyři jeho žádosti o vrácení nemovitostí. Definitivně odvolací soud v říjnu potvrdil, že Kinský nemá nárok na zhruba 10haktarový pozemek v obci Šlapanice. Mezitím byly zamítnuty některé jeho žaloby na Děčínsku a odročeny spory na Chrudimsku. 2. října přijel František Oldřich Kinský do Ústí nad Orlicí, aby se poprvé dostavil k soudu k dokázání své české národnosti. (více na Novinkách)

Současně se ale ukázalo, že u desítek podaných žalob nejsou zaplaceny soudní poplatky. Například u děčínského soudu Kinského advokát zaplatil poplatky jen za 12 žalob. U ostatních Kinký požádal soud o osvobození jejich zaplacení z důvodů své tíživé finanční situace. Soudkyně tak nařídila projednávání pouze těch sporů, u nichž byly poplatky zaplaceny a přezkoumání majetkových poměrů Kinského. Většinu projednávaných sporů však Kinský na podzim prohrál. (více na Novinkách)

Potomek šlechticů se ale nehodlá vzdát a chystá protiúder. Podle svého advokáta zvažuje žalobu na ministra Dostála. Ten se prý nevhodně angažuje v projednávaných sporech. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.