novinky.cz
Ekonomika
Veletoče kolem TV Nova

Rok 2003 byl v továrně na peníze zvané TV Nova rokem plným veletočů. Televize přišla o svého ředitele - otce Vladimíra Železného (více zde), zažehnala choutky státu na odejmutí licence pro vysílání a odvrátila vídeňskou arbitráž, kterou hrozila CME. Vladimíra Železného vystřídal na postu generálního ředitele muž z vedení finanční skupiny PPF, vlastníka Novy, osmatřicetiletý Petr Dvořák. To nejdůležitější se ale odehrálo až v říjnu. Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) oznámila, že se dohodla s kyperskou společností PPF Ltd., součástí největší české finanční skupiny PPF, o prodeji své české dceřiné společnosti ČNTS za 53,2 mil. USD (asi 1,5 mld. Kč). PPF tak po TV Nova ovládla i bývalou exkluzivní servisní společnost této televize.

Součástí aktiv ČNTS tvoří i pohledávky ve výši 275 miliónů USD za společností CET 21 a některými s ní souvisejícími právnickými osobami uplatňované před českými soudy a ve vídeňské arbitráži. Transakce se CME je součástí série kroků, které PPF zahájila hned po loňském nepřátelském převzetí skupiny společností kolem TV Nova s cílem její rychlé konsolidace. PPF se tak dohodl s velkým soupeřem.

Central European Media Enterprises Ltd. je televizní společnost, která vlastní přední televizní stanice ve čtyřech zemích s celkovým počtem přibližně 70 miliónů diváků. CME provozuje televizní stanice v Rumunsku (PRO TV, Acasa), Slovinsku (POP TV, Kanal A), Slovensku (Markíza TV) a na Ukrajině ( Studio 1+1). PPF se transakcí také zbavil zátěže, která dlouhodobě blokovala případný prodej i rozvoj lukrativní televize.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.