novinky.cz
Ekonomika
Ocel málem způsobila světovou obchodní válku

Když Bush zavedení cel na dovoz oceli do USA v březnu loňského roku oznamoval, asi netušil jakou odezvu ve světě toto opatření vyvolá. Měl v úmyslu cla nechat v platnosti zhruba tři roky, aby dal skomírajícím ocelářům dost času na zotavení. Ve Spojených státech předtím zkrachovalo několik výrobců oceli a hrozilo, že by se odvětví mohlo ocitnout v krizi. Pokud by Američané cla na ocel nezrušili, hrozilo by jim, že s nimi zahájí obchodní válku Evropská unie a další země. Ty daly najevo, že přijmou odvetná opatření a začnou vybírat clo na dovoz amerického zboží. V případě Evropské unie by to bylo 2,2 miliardy eur ročně, a to už od poloviny prosince.

EU, Japonsko a některé další země už si na USA stěžovaly u Světové obchodní organizace (WTO), která jim později dala za pravdu, když označila tato cla za neslučitelná s pravidly světového obchodu. Kdyby Američané o zrušení cel nerozhodli, Evropská unie by podle všeho zatížila clem širokou škálu amerického zboží - pyžamy počínaje a pomeranči konče. Bush ale v listopadu couvl a cla odvolal. Evropská unie následně rozhodla, že odvetná opatřená nezavede. Podle americké administrativy nebudou do budoucna již oceláři chráněni vysokými dovozními cly, ale novým opatřením, které má zamezit subvencovanému dovozu oceli ze světa.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.