novinky.cz
Ekonomika
Arbitráže - hodně velká sekera

Rok 2003 se nesl také ve stínu deseti miliard korun, které musela Česká republika zaplatit po prohrané arbitráži se společností CME, bývalým partnerem senátora a bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání počátkem 90. let udělila licenci společnosti CET 21, přičemž zahraniční investoři provoz televize financovali prostřednictvím firmy ČNTS. Spory vypukly v létě 1999 poté, co se tehdejší ředitel Novy Vladimír Železný ve zlém rozešel se svými partnery ze CME, kteří většinově vlastnili ČNTS.

Pře vyústila ve tři arbitráže a výsledkem jedné právě je, že Česká republika musela zaplatit CME více než deset miliard korun za znehodnocení její investice do televize Nova. Arbitráž také zlomila vaz Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, kterou Sněmovna následně odvolala. Objevilo se mnoho spekulací. Například ta, že ČR vlastně vůbec arbitráž prohrát nemusela, její arbitři šli údajně proti zájmům ČR. Arbitráž označil za neprohratelnou i senátor Vladimír Železný. (více na Novinkách)

V roce 2003 však nešlo jen o tuto arbitráž. Dlouho očekávaný verdikt ve sporu Nomura a ČSOB o společnost České pivo tedy pivovary Plzeňský Prazdroj a Radegast, je také na světě. A obě strany jej vnímají jako svoje vítězství. Arbitráž potvrdila, že Nomura musí zaplatit protistraně - ČSOB - za České pivo akciemi IPB, které jsou nyní téměř bezcenné, ale které přesto odmítala vydat. (více na Novinkách)

Arbitrážní soud ve Stockholmu také jednomyslně zamítl žalobu Brita Williama Nagela proti České republice za porušení dohody o podpoře a ochraně investic mezi ČSFR a Velkou Británií. Nagel český stát žaloval kvůli Českým radiokomunikacím a postupu státu při udělování mobilních licencí a požadoval odškodné ve výši nejméně 30 mil. dolarů (asi 900 mil. Kč). (více na Novinkách)

ČR je účastníkem dalších arbitráží. Společnost Saluka Investments požaduje za zmařenou investici do IPB 30 až 40 miliard Kč. Společnost EMV za zmařenou investici do TV3 asi miliardu korun. Hrozí ale další arbitráže, například Invesmart Investice zvažuje za zmařenou investici do Union Group a Union banky také žalovat stát. Václav Fischer zvažoval žalovat za škody z údajné skandalizace skupiny Fischer, společnost Frontier Petroleum Services zase kvůli investici do Leteckých závodů Kunovice. Nebezpečí arbitráže ze strany Housing & Construction kvůli výstavbě dálnice D47 do Ostravy stát zažehnal dohodou o narovnání.


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.