novinky.cz
Ekonomika
Na křídlech ČSA s Tvrdíkem

Že život ve státní firmě není peříčko se mohl přesvědčit Miroslav Kůla, letitý prezident Českých aerolinií. Poté, co v červnu sociální demokrat Jaroslav Tvrdík rezignoval na post ministra obrany (více zde), začala vláda hledat pro populárního exministra nové působiště. Původní návrhy na významné posty v České správě letišť či vodochodském Aeru ale Tvrdíkovi nevyšly. (více na Novinkách)

> Ministr dopravy Milan Šimonovský (vlevo) a exministr a nový šéf ČSA Jaroslav Tvrdík. Koláž Novinky

Když v srpnu Tvrdík nepřímo potvrdil, že má zájem o šéfování Českých aerolinií, mohl se Kůla začít o svou funkci bát. A když ministr Šimonovský, který se předtím tvrdě ohradil proti záměru dosadit do křesla šéfa České správy letišť někdejšího ředitele Národního bezpečnostního úřadu Tomáše Kadlece, oznámil, že dává v tomto případě ruce pryč a nehodlá do personálních změn zasahovat, byl osud Kůly zpečetěn. (více na Novinkách)

Když pak v září zasedla dozorčí rada, Kůla balil kufry. Jako podklad pro odvolání posloužila zpráva dozorčí rady, podle které se hospodaření ČSA v polovině roku 2003 výrazně zhoršilo. Tato zpráva se dostala na veřejnost, citovaly z ní mnohé deníky a jak se později ukázalo, nebyla ani pravdivá - hospodaření ČSA na tom bylo lépe, než byl stát ochoten přiznat. Akcionáři z Fondu národního majetku a České konsolidační agentury však Kůlu odvolali a na jeho místo dosadili Jaroslava Tvrdíka. (více na Novinkách)



(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.