novinky.cz
Ekonomika
Očistec veřejných financí

Parlamentem prošla první část reformy veřejných financí premiéra Vladimíra Špidly. Ten v jeden moment spojil hlasování o klíčových zákonech reformy s důvěrou vládě. Risk se vyplatil. Vláda nakonec prosadila všech třináct zákonů reformy veřejných financí. Tři z nich odmítl podepsat prezident Václav Klaus a vláda potřebovala k jejich prosazení nadpoloviční většinu všech poslanců a našla ji.

Novela zákona o dani z přidané hodnoty převádí některé služby z 5 % do 22 % sazby (např. telefonování, internet). Zákon o dani z příjmů snižuje daně podnikům až na 24 % v roce 2006. Zavádí minimální daň. Zákon o spotřební dani zvyšuje spotřební daň u cigaret, alkoholu, nafty, novela zakazuje prodej cigaret a alkoholu na tržištích. Zákona o dani z převodu nemovitostí snižuje sazbu z 5 na 3 %. Podle nového zákona o účetnictví podnikatelé s obratem nad 6 mil. korun ročně budou muset od 1. ledna 2005 vést podvojné účetnictví.

Zákon o stavebním spoření snižuje státní příspěvek a prodlužuje dobu spoření z 5 na 6 let. Důsledkem reformy je i tříleté zmrazení platů ústavním činitelům, zrušení příspěvku na dopravu studentům, neomezený přivýdělek k rodičovskému příspěvku. Živnostníkům, tedy osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), se postupně v průběhu tří následujících let zvýší minimální roční vyměřovací základ pro placení pojistného z dnešních 35 na 50 procent z rozdílu mezi dosaženými příjmy a vykázanými výdaji v kalendářním roce. Minimální měsíční vyměřovací základ bude ve výši 50 procent průměrné mzdy v národním hospodářství.

Příjmy studentů z letních brigád se nebudou započítávat do příjmů rodiny, tím rodiny neztratí nárok na sociální dávky. Dále se procentní sazba nemocenského za první tři dny nemoci se sníží z 50 na 25 procent, v prvních 14 dnech nemoci se bude pro výpočet nemocenské započítávat denní příjem do 480 Kč pouze z 90 procent. Reforma také zrušila předčasný důchod dočasně krácený. Zavedla neomezený přivýdělek pro důchodce, prodlužila věk pro odchod do důchodu s cílem, aby v roce 2013 muži a bezdětné ženy odcházely do penze v 63 letech, ženy s alespoň 5 dětmi v 59 letech, v 60 letech ženy se 3 nebo 4 dětmi, v 61 letech ženy s 2 dětmi a v 62 letech ženy s jedním dítětem.

Předposlední prosincový víkend se na zámku v Kolodějích sešli koaliční vyjednávači, aby dohodli rámcovou podobu další části vládní reformy veřejných financí. Po jednání zveřejnili tři body, které by měly být schváleny, aby se projevily již v rozpočtu na rok 2005. Vláda chce v další daňové reformě podpořit rodiny s dětmi, klást větší důraz na vědu a výzkum a usnadnit podnikání. Ministři počítají i s omezením hotovostních plateb do výše půl miliónu korun. Na jednací stůl se opět vrací zákon o zavedení registračních pokladen či zákon o povinném kolkování alkoholu a zákaz jeho prodeje na tržištích. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.