novinky.cz
Ekonomika
Po šesti letech zdražilo pečivo

Na začátku listopadu se obyvatelé Česka dočkali nečekaného překvapení. Po šesti letech stagnace cen zdražily dvě největší české pekárny své výrobky a brzy s sebou strhly i ostatní. Důvodem je jednak fakt, že se v posledních několika letech cena např. rohlíku nezměnila, i když vstupní ceny se zvýšily několikrát. Nikoli zanedbatelný podíl na tom má i letošní rekordně nízká sklizeň obilí. (více na Novinkách)

Na to, že produkce obilí bude v roce 2003 nejnižší od roku 1979 poukazoval ve svých odhadech Český statistický úřad již v červnu. Domácí trh byl v posledních letech v nadbytku, takže farmáři oseli menší plochy. Na úrodě se navíc podepsalo extrémně horké a suché léto. (více zde) Ministr zemědělství Jaroslav Palas ještě v červenci doufal, že nižší úroda oživí ceny na přebytkovém trhu. Když ale v srpnu Státní zemědělský intervenční fond oznámil, že své zásoby se mu podařilo rozprodat, začal se nedostatek obilí rýsovat v jasnějších konturách. Ministerstvo zemědělství však i tehdy tvrdilo, že ke zdražování není důvod. (více na Novinkách)

Konečné slovo ovšem nakonec znovu patří statistikům. Ti na začátku listopadu spočítali propad letošní sklizně na 16 procent proti předchozímu roku. Například u pšenice ozimé a ječmene ozimého se osevní plochy snížily téměř o třetinu a proti loňsku se více než zdvojnásobila výměra neoseté orné půdy. Výsledek na sebe nedal dlouho čekat - rohlíky, chléb i ostatní druhy pečiva podražily až o třetinu ceny. (více na Novinkách)

Zdražení pečiva se pochopitelně odrazilo i na inflaci, která se po celý rok 2003 pohybovala od mírné deflace až po maximálně 0,4 procenta. Za listopad ovšem v meziročním srovnání dosáhla 1 procenta a v meziměsíčním 0,6 procenta, prozatím nejvyšší letošní úrovně! Na zvýšení se podle statistiků nejvíce podepsalo právě zdražení potravin. Ceny běžného pečiva vzrostly meziměsíčně o 30,5 % a chleba o 10,9 %. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.