novinky.cz
Ekonomika
Chyba stála šéfku statistiků místo, dráhy bez Zeleného

Personální drama zažil Český statistický úřad, který v lednu šokoval ekonomy a politiky svou revizí obchodní bilance ČR od července do listopadu 2002. Po opravě chyby, která vznikla při změně celního režimu, totiž statistici vyčíslili schodek obchodní bilance na pouhých 55,5 miliardy korun namísto původně oznámených 94 miliard. Přitom schodek obchodní bilance je ekonomickým ukazatelem, který ovlivňuje HDP i rozhodování České národní banky. (více na Novinkách)

Odvolání Marie Bohaté (na snímku - Foto ČTK/Jana Satoriová) z čela ČSÚ, i když se bránila, že chyba je na straně celníků, začala požadovat okamžitě řada politiků. Myšlenka na odvolání Bohaté nacházela mezi ministry stále větší podporu, ale vláda tuto příležitost nedostala. Poslední lednový den totiž Marie Bohatá sama složila funkci. (více na Novinkách) Bohatá totiž čekala na výsledek šetření Eurostatu, který prokázal pochybení na straně ČSÚ i celníků. Její rezignaci přijal ještě prezident Václav Havel, který byl poslední den ve funkci.

Dopad měla kauza ale i na celníky, kteří od počátku vinu jednoznačně odmítali. Na konci května ale rezignoval náměstek generálního ředitele Celní zprávy Lubomír Moravčík a ministr financí Bohuslav Sobotka odvolal i šéfa odboru informatiky a statistiky Jiřího Fridricha. Podle ministerstva financí byli oni za chybu odpovědní ze strany celní správy. Novým ředitelem ČSÚ se na začátku února stal Jan Fischer. (více na Novinkách)

Zelený na drahách skončil
Pokles cestujících a nelichotivý ekonomický vývoj na drahách zaplatil svým místem hned v únoru generální ředitel ČD Dalibor Zelený. Drahám v roce 2002 ubylo ve srovnání s rokem 2001 třináct miliónů cestujících, především v důsledku výrazného zdražení jízdného. Proto již na podzim roku 2002 naznačil ministr dopravy Milan Šimonovský, že chce Zeleného odvolat, ale nepodařilo se mu přesvědčit dozorčí radu ČD. (více na Novinkách)

Obrat nastal až v březnu, kdy dozorčí rada Zeleného skutečně odvolala z čela představenstva společnosti. O pár dní později přišel Zelený i o místo generálního ředitele a cesta k personálním změnám byla volná. Novým ředitelem Českých drah byl zvolen Zeleného náměstek, lidovec Petr Kousal. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.