novinky.cz
Ekonomika
Pád ruského ropného magnáta Chodorkovského

Velmi nepříjemné překvapení přinesl rok 2003 šéfovi druhého největšího ruského ropného podniku Jukos, Michailu Chodorkovskému. Namísto oslav úspěšného završení léta připravované fúze se svým menším rivalem Sibněfť, skončil Chodorkovský na konci října v cele moskevské vazební věznice Matrosskaja tišina. (více na Novinkách) "Byl obviněn ze spáchání série trestných činů včetně rozsáhlého podvodu a neplacení daní," uvedla prokuratura po výslechu ruského magnáta. Moskevský soud na nejbohatšího Rusa ihned uvalil vazbu. V té má setrvat do doby vyšetření případu, což může trvat až dva roky. (více na Novinkách)

I když se o problémech Jukosu vědělo již dříve (v červnu vyšetřovatelé uvěznili Chodorkovského obchodního partnera Platona Lebeděva a začali s raziemi v kancelářích Jukosu, ve vazbě je i akcionář Jukosu Vasilij Šachnovský), zatčení Chodorkovského bylo pro ruský akciový trh šokem. V den, kdy k zatčení došlo, klesl hlavní index moskevské burzy o 11 %, když akcie samotného Jukosu propadly o 17 procent. Kauza poznamenala dokonce i ruský rubl, který zaznamenal výrazné oslabení. (více na Novinkách)

Ruská média se většinou shodla na tom, že zatčení bylo politicky motivované. O Chodorkovském se totiž spekulovalo jako o možném kandidátovi na prezidenta v březnových prezidentských volbách. On sám to sice popíral, avšak jeho aktivní politická pozice nenechávala na pokoji současnou elitu. Zatčení způsobilo lehkou diplomatickou přestřelku mezi Ruskem a USA (více na Novinkách), ale také paniku na burze a mezi ruskými podnikateli. Neklid dosáhl takové úrovně, že prezident Putin musel vystoupit s veřejným prohlášením v televizi. (více na Novinkách) Ruská obhájkyně lidských práv, vdova po akademiku Andreji Sacharovovi, Jelena Bonnerová Chodorkovského ale považuje za politického vězně. (více na Novinkách)

Po týdnu ve vazbě Chodorkovský prostřednictvím svého advokáta oznámil, že se vzdává funkcí ve firmě. Tímto svým posledním krokem se snažil zabránit krachu jednání o fúzi se Sibněfťem. "Dnešní situace mě přinutila odstoupit od plánů mého dalšího působení ve společnosti Jukos-Sibněfť. Jako ředitel musím udělat vše proto, abych očistil celý náš tým od nařčení, která se pojí s mou osobou. Jsem si jist, že vysoce profesionální a úzký tým zkušených manažerů se s podporou správní rady úspěšně vypořádá s úkolem globalizace podnikatelských aktivit společnosti Jukos-Sibněfť" uvedl. (více na Novinkách) Avšak ani toto zbožné přání se Chodorkovskému, který soudním rozhodnutím přišel i o část svého podílu v Jukosu, nevyplnilo. Na začátku prosince se totiž akcionáři ropné společnosti Sibněfť, kterou z části vlastní další ruský oligarcha Roman Abramovič, rozhodli dokončení fúze odložit. (více na Novinkách)


(c) Copyright Borgis a.s. 2003. (c) Copyright Seznam. (c) Copyright ČTK, DPA a Reuters. Publikování nebo další šíření obsahu serveru Novinky.cz je bez písemného souhlasu redakce zakázáno. Redakci pište na email redakce@novinky.cz. Deník Právo oslovíte přes adresu redakce@pravo.cz. Technické otázky směřujte na helpdesk@seznam.cz.
Pokud chcete informace o inzerci na Novinkách, pište na e-mail reklama@firma.seznam.cz.