přejděte na úvodní stránku přejděte na hlavní stranu Novinky.cz

Vyberte měsíc nebo pokračuje po straně dolů:



Zemřeli

Leden


Karel Svoboda

17.1. Art Buchwald - Americký satirik a fejetonista Art Buchwald, jehož terčem byli američtí prezidenti a způsob jejich vlády, zemřel ve středu ve věku 81 let. Buchwald byl nositelem Pulitzerovy ceny, kterou dostal za své komentáře v roce 1982.


27.1. Iva Hercíková - Ve věku 71 let svůj život dobrovolně ukončila spisovatelka Iva Hercíková. Policie potvrdila, že spáchala sebevraždu. Autorku proslavila už její prvotina Pět holek na krku, která byla přeložena do mnoha jazyků a v roce 1967 ji zfilmoval režisér Evald Schorm.


28.1. Karel Svoboda - Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal ve věku 69 let sebevraždu. Svoboda byl jedním z nejúspěšnějších českých hitmakerů, který se dokázal prosadit i v ostré konkurenci na muzikálové scéně s Draculou a Monte Christem. Boom muzikálů už v sedmdesátých letech předznamenala filmová Noc na Karlštejně, k níž také složil hudbu.

 


Březen
3.3. - Henri Troyat - Ve věku 95 let zemřel známý a velmi plodný francouzský spisovatel ruského původu Henri Troyat. Troyat nedlouho před svou smrtí dokončil knihu o ruském spisovateli Borisu Pasternakovi. Troyat, vlastním jménem Lev Tarasov, přišel do Francie v roce 1920 spolu s rodinou, která prchala před bolševickou revolucí.


23.3. - Jan Pacák - Zemřel ve věku nedožitých 67 let. Byl to výtvarník, ilustrátor, grafik a hudebník. Někdejší bubeník kapely Olympic zemřel na leukémii. Největší slávu zažil právě ve skupině Olympic. Poté se vrátil k jazzu a vystupoval se soubory Traditional Jazz Studio a Classic Jazz Collegium, v roce 1975 opustil hudební dráhu a věnoval se výtvarnému umění.


31.3.-  Ladislav Rychman - Ve věku 84 let navždy odešel filmový a televizní režisér Ladislav Rychman, který natočil první český muzikál Starci na chmelu. Zemřel na selhání srdce. Natočil například filmy Jen ho nechte, ať se bojí, Hvězda padá vzhůru, Letní romance, Babičky dobíjejte přesně!, Dáma na kolejích či Melouch, proslulý je ale hlavně díky muzikálu Starci na chmelu z roku 1964.

 


Duben


Boris Jelcin

3.4. - Antonín Špaček - Ve věku nedožitých devadesáti let zemřel předseda Československé obce legionářské a veterán z druhé světové války Antonín Špaček. Špaček za války bojoval ve Francii a v československé peruti Britského královského letectva (RAF).


9.4. - Egon Bondy - Český filozof a básník Egon Bondy, vlastním jménem Zbyněk Fiše, zemřel v Bratislavě. Bylo mu 77 let. S Ivo Vodseďálkem reprezentoval Bondy na začátku 50. let první vlnu českého undergroundu (samizdatová edice Půlnoc). Egon Bondy je autorem více než čtyř desítek básnických sbírek a poém, dvaceti prozaických prací, řady filozofických a politologických esejů.


14.4. - Ladislav Adamec - Ve věku 80 let zemřel v sobotu bývalý československý premiér a někdejší komunistický funkcionář Ladislav Adamec. Jeho kariéra vyústila ve jmenování předsedou české vlády v roce 1987 a následně v roce 1988 předsedou federální československé vlády. Tuto funkci zastával do prosince 1989.


19.4. - Jean-Pierre Cassel - Slavný francouzský herec Jean-Pierre Cassel, známý i českým a slovenským divákům z mnoha filmů, jako jsou Báječní muži na létajících strojích nebo Nenápadný půvab buržoasie, zemřel ve věku 74 let. Cassel zemřel po dlouhé nemoci, jejíž povaha nebyla upřesněna.


19.4. - Petr Rada - Ve věku 75 let zemřel člen slavné autorské dvojice 60. let Petr Rada - Petr Hapka. Je autorem některých šansonů pro Hanu Hegerovou, ale nejznámějším jeho textem je Modlitba pro Martu. Ta se stala v podání Marty Kubišové v roce 1968 symbolem odporu proti sovětské invazi. Rada psal i texty pro Karla Gotta, Evu Pilarovou a Waldemara Matušku.


23.4. - Boris Jelcin - Příčinou úmrtí 76letého ruského prezidenta bylo srdeční selhání. Se srdcem měl bývalý ruský prezident potíže i v minulosti. V roce 1996 mu byl voperován pětinásobný bypass. Jelcin byl prvním ruským demokraticky zvoleným prezidentem po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Byl rozporuplnou postavou, jež se za komunistické éry vyšvihla na výsluní popularity jako zastánce demokracie.


27.4. - Svatopluk Beneš - Elegán filmového plátna zemřel ve věku 89 let. Beneš patřil k legendám prvorepublikového filmu, za svůj umělecký život ztvárnil desítky filmových a divadelních rolí. Mezi jeho nezapomenutelné herecké party patří například nadporučík Lukáš z Dobrého vojáka Švejka. Jeho hereckými partnerkami byly hvězdy jako Adina Mandlová, Lída Baarová či Nataša Gollová.

 


Červen


Guy de Rothschild

6.6. - Miroslav Smotlacha - Ve věku nedožitých 87 let zemřel popularizátor mykologie a houbaření Miroslav Smotlacha. Byl autorem atlasů hub, a také čestným předsedou České mykologické společnosti. Houbám a jejich atlasům se věnovali už jeho otec a dědeček. Sepsali první atlasy, které byly dostupné v ČR. Za své celoživotní dílo byl v roce 2005 vyznamenán medailí Za zásluhy o stát v oblasti vědy a výchovy II. stupně.


12.6. - Guy de Rothschild - Ve věku 98 let zemřel francouzský bankéř Guy de Rothschild, jehož jméno patří k ikonám světového finančnictví. Byl představitelem francouzské větve rozsáhlé rodiny a mezi jeho přátele patřili ve své době i známí politici. V roce 1967 zasedl do čela rodinné banky Rothschild Freres, kterou řídil do roku 1979. O dva roky později se však banka stala obětí rozsáhlého znárodňování.

 


Červenec


Ingmar Bergman

19.7. - Jiří Zahajský - Ve věku 68 let opustil herecké řady Jiří Zahajský. Herce si lidé mohou pamatovat jako inspektora Trachtu v cimrmanovském snímku Rozpuštěný a vypuštěný. Hrál především ve snímcích v 70. letech, ale objevil se i ve filmech ze začátku 90. let. Kromě inspektora Trachty je známý také z role otce v seriálu Křeček v noční košili nebo z filmu Krakonoš a lyžníci. Věnoval se také dabingu.


30.7. (datum nejisté) - Ingmar Bergman - Ve věku 89 let zemřel slavný švédský režisér a dramatik Ingmar Bergman. Bergman za svoji kariéru natočil přes 40 filmů. Za režii tří z nich dostal mezi lety 1961 až 1984 nejprestižnější filmařské ocenění Oskara. Pro Woodyho Allena, Wima Wenderse, Martina Scorseseho či Akiru Kurosawu představoval Bergman nejvýznamnějšího filmového režiséra 20. století.

 


Srpen
15.8. - Max Roach - Slavný americký jazzový bubeník Max Roach zemřel ve věku 83 let. Roach je spojován především s bopem, který změnil pojetí jazzové rytmiky. Hrával s jeho předními protagonisty, trumpetistou Dizzym Gillespiem, basistou Charlesem Mingusem i saxofonistou Charliem Parkerem. V šedesátých letech, kdy bojoval za rovnoprávnost černochů, se přiblížil až free jazzu.


23.8. - Dušan Třeštík - Ve věku 74 let zemřel přední český historik Dušan Třeštík. Jako historik se specializoval na dějiny raného středověku ve střední a východní Evropě, zejména na vývoj a vznik přemyslovského státu. Bádal také mimo jiné na Kosmově kronice.

 


Září


Luciano Pavarotti

6.9. - Luciano Pavarotti - Známý operní pěvec se dožil věku 71 let. Po debutu v Pucciniho opeře La Boheme následovaly úspěchy, které jej přivedly až do newyorské Metropolitní opery. Věhlas Pavarottimu přinesla nejen brilantní technika, nýbrž také emotivní podání jeho partů a jedinečnost hlasu. Po celá léta plnil koncertní sály. Pořádal také koncerty pro dobročinné účely.


15.9. - Colin McRae - Populární skotský automobilový jezdec Colin McRae zahynul při pádu vrtulníku, který sám pilotoval. Skotský pilot během úspěšné sportovní kariéry vybojoval celkem 25 vítězství v seriálu MS, do něhož vstoupil v roce 1987. Největší úspěch zažil před dvanácti lety ziskem titulu s vozem Subaru. Dvakrát také startoval na dakarské rallye a v roce 2008 se na pouštní dobrodružství chystal znovu.


18.9. - Josef Vinklář - Ve věku 76 let podlehl herec Josef Vinklář rakovině plic. Vinklář patřil k výrazné generaci českých divadelních i filmových herců. Oblibu diváků získal především v televizních seriálech Byl jednou jeden dům, Hříšní lidé města pražského, Sanitka, Náměstíčko či Náves. Naposledy ho televizní diváci mohli vidět v právě vysílaném seriálu Hraběnky.


22.9. - Marcel Marceau - Ve věku 84 let zemřel slavný francouzský mim Marcel Marceau, nazývaný "Charlie Chaplin pantomimy". Marceau se po celém světě proslavil díky postavě lyrického klauna Bipa, kterou vytvořil už v roce 1947. V 70. letech založil v Paříži Mezinárodní školu pantomimy. Několikrát vystupoval i v Československu, naposledy byl Marceau v Praze v roce 2003.

 

 

Říjen


Jarmila Loukotková

24.10. - Petr Eben - Český skladatel, hudební pedagog a mistr klavírní improvizace Petr Eben zemřel ve věku 78 let. Petr Eben patřil k propagátorům soudobé hudby a sám byl autorem více než 170 skladeb různých hudebních žánrů, kupříkladu orchestrálních, cyklických varhanních i komorních skladeb a oratorií. Mezi současnými českými skladateli vážné hudby se řadil k nejvýznamnějším a i v cizině k nejhranějším a ceněným osobnostem.


29.10. - Jarmila Loukotková - Známá česká autorka historických románů Jarmila Loukotková zemřela ve věku 84 let. Mezi nejznámější tituly této velmi známé české autorky patří romány Není římského lidu, Spartakus, Navzdory básník zpívá, Pod maskou smích, Dar jitra prvního, Medúza či Odměna.

 


Listopad

7.11. - Petr Haničinec - Známý herec zemřel po dlouhém boji s rakovinou v Bratronicích na Kladensku. Bylo mu 77 let. Pro většinu veřejnosti byl především seriálovým hercem. Zejména starší diváci si dobře pamatují na jeho role v seriálech ze 70. let, kdy si zahrál v dnes již klasickém černobílém F. L. Věkovi podle románu Aloise Jiráska, ale také v nechvalně proslulém Majoru Zemanovi a v Ženě za pultem.

 

10.11. - Norman Mailer - Ve věku 84 let zemřel americký spisovatel a dvojnásobný držitel Pulitzerovy ceny Norman Mailer. Jeho nejslavnějším románem bylo válečné drama z roku 1948 Nazí a mrtví. Za díla Katova píseň a Armády noci získal prestižní Pulitzerovu cenu, za druhou jmenovanou i Národní knižní cenu.

 

 

Prosinec
21.12. - Věra Galatíková - Herečka Věra Galatíková zemřela ve věku 69 let. Podlehla rakovině. Ztvárnila řadu rolí v divadle i v televizi, proslavil ji i dabing. Svůj hlas propůjčila slavné francouzské herečce Annie Girardotové. Z televizních rolí se proslavila zejména postavou ředitelky základní školy v seriálu My všichni školou povinní. Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 2000 Cenu Františka Filipovského.

 

27.12. - Bénazír Bhuttová - Přední pákistánská politička a opoziční vůdkyně zemřela v pákistánském městě Rávalpindí, když nepřežila atentát na svou osobu. Útok se odehrál na jejím předvolebním shromáždění. V roce 1999 byla Bhuttová obviněna z korupce, od té doby žila v exilu. Do Pákistánu se po dohodě na dělení moci s generálem Parvízem Mušarafem vrátila v říjnu 2007. Voleb se ovšem nedožila.

 

27.12. - Karel Černoch - Zpěvák Karel Černoch zemřel v Praze ve věku 64 let. Populární zpěvák bojoval s rakovinou tlustého střeva. Černoch, který kromě zpívání také hrál, 15 let spolupracoval s Jiřím Wimmerem. Zpěv s hraním spojil v sérii pohádek Co takhle svatba, princi nebo Ať přiletí čáp, královno. V 90. letech hrál titulní roli Jeana Valjeana ve slavném muzikálu Les Miserábles nebo v českém muzikálu 451 stupňů Fahrenheita.


Jakub Kynčl, Novinky.cz
SPECIÁL: ROK 2007 
 
přejděte na hlavní stranu Novinky.cz přejděte na úvodní stránku