Zemřeli

Leden

Alem Techaleová (18), snoubenka olympijského vítěze z Atén na deset kilometrů Kenenisu Bekeleho, zemřela 4. ledna během cesty do nemocnice poté, co zkolabovala při tréninku. Byla nadějnou atletkou. V roce 2003 se stala mistryní světa do 17 let na 1500 metrů. 8. května s Bekelem chystala svatbu. Příčina smrti není jasná.

Fabrizio Meoni (47) - na snímku, dvojnásobný vítěz Rallye Dakar, zemřel 11. ledna, když si při pádu z motocyklu zlomil vaz. Ital Meoni přelétl na jedné z dun přes řídítka. Helikoptéra se záchranáři byla na místě o 15 minut později, ale jezdci už netlouklo srdce, resuscitace byla marná. Zanechal po sobě dvě děti.

Charlie Bell, ředitel nadnárodního řetězce restaurací McDonald's, zemřel 17. ledna ve svých čtyřiačtyřiceti letech na rakovinu konečníku. Bell začal u McDonald's pracovat v roce 1976 v Sydney. Stojí za rozšířením nabídky produktů, které McDonald's prodává. V jeho hlavě se například zrodil nápad prodávat kávu pod názvem McCafe. (Více na Novinkách)

Únor

Max Schmeling, německý boxer, zemřel 2. února ve svých 99 letech. Byl mistrem světa v těžké váze v letech 1930 - 1932. Celkem během kariéry absolvoval 70 soubojů, z nichž šestapadesát vyhrál. Po ukončení aktivní kariéry se Schmeling usadil u Hamburku, společnost nevyhledával.

Arthur Miller - na snímku, americký spisovatel a dramatik, zemřel 10. února na selhání srdce v 89 letech. Jeho hry a knihy se vyznačovaly silným zájmem o rodinu a morálku. Nechyběly v nich ani otázky týkající se lidské zodpovědnosti za konání na tomto světě, ani kritika maloměšťáckých poměrů v USA. Za jedno z nejznámějších děl Smrt obchodního cestujícího získal Pulitzerovu cenu. (Více na Novinkách)

Hana Bělohradská, spisovatelka, zemřela 25. února ve věku 76 let. Ve svých povídkách a románech často s detektivní zápletkou se zaměřila na psychologické a etické aspekty lidského jednání. Je autorkou povídek Titanik a jiné povídky, v nichž zachytila polistopadovou dobu. Po roce 1970 se nesměla veřejně vyjadřovat, a tak se pod pseudonymem Helena Karezová věnovala také překladům.

Březen

Rinus Michels - na snímku,, fotbalový trenér, zemřel na selhání srdce 3. března ve věku 77 let. Hrával za Ajax, posléze ale proslul jako trenér. Svěřencům naordinoval taktiku, v níž se stíraly rozdíly mezi jednotlivými rolemi v mužstvu. Všichni hráči museli být schopni bránit i útočit. V roce 1971 přivedl Ajax k vítězství v Poháru mistrů evropských zemí. O tři roky později získali Nizozemci pod jeho vedením stříbro na mistrovství světa.

James Callaghan, bývalý britský premiér, zemřel ve věku 92 let 26. března. Kabinet vedl tři roky v 70. letech a patřil k významným osobnostem labouristů. Premiérem se stal v roce 1976, když podal demisi jeho stranický kolega Harold Wilson. Odstoupil poté, co vláda prohrála hlasování o důvěře v roce 1979, které otevřelo dveře do Downing Street konzervativcům v čele s Margaret Thatcherovou.

Paul Hester, bubeník australské skupiny Crowded House, zemřel ve svých 46 letech. V kapele působil do roku 1994, kdy z ní odešel. Spáchal sebevraždu, 26. března byl nalezen oběšený v jednom z melbournských parků. Skupinu proslavily především skladby Don't Dream, It's Over, Something So Strong a Weather With You.

Duben

Jan Pavel II. - na snímku, nejvyšší představitel katolické církve, zemřel 2. dubna po selhání srdce. Bylo mu 84 let. V roce 1946 byl vysvěcen na kněze, v roce 1964 se stal krakovským arcibiskupem. Papežem byl zvolen v roce 1978, byl třetím nejdéle sloužícím papežem v téměř dvoutisícileté historii římskokatolické církve. V posledních letech trpěl několika zdravotními neduhy, mimo jiné i Parkinsonovou chorobou. (Více na Novinkách)

Helena Zmatlíková, ilustrátorka dětských knížek, zemřela ve věku 81 let 4. dubna. Podlehla dlouhé nemoci. Svou kariéru, během které obdařila svými kresbami více než 250 knih, začala za druhé světové války v ateliéru Melantrich. Po krátké zkušenosti s prací na volné noze se stala kmenovou ilustrátorkou nakladatelství Albatros. Za své dílo získala řadu ocenění za nejkrásnější knížku, třikrát cenu Marie Majerové. Nezapomenutelné je její zpracování Honzíkovy cesty Bohumila Říhy či Dětí z Bullerbynu Astrid Lindgrenové. (Více na Novinkách)

Josef Nesvadba (78) - na snímku, spisovatel, zemřel 26. dubna. Byl mistrem české sci-fi literatury. Nejlepší díla z přelomu padesátých a šedesátých let svou originalitou překvapila celý svět. Nesvadbovo jméno bylo právem spojováno s novátorstvím Karla Čapka. Mezi jeho nejznámější díla patří Upír z Feratu, Zítra vstanu a opařím se čajem, Pane, vy jste vdova či Zabil jsem Einsteina, pánové. Za svého života pracoval jako psychoterapeut na psychiatrickém oddělení Fakultní polikliniky v Praze. Rozvíjel u nás skupinovou psychoterapii. (Více na Novinkách)

Květen

Stella Zázvorková - na snímku, filmová a divadelní herečka, zemřela 17. května ve věku 83 let. Ztvárnila přes 50 divadelních a 180 filmových a televizních rolí. Na jevišti i ve filmu ztvárnila převážně svérázné postavy, prostořeké ženy, domovnice i paničky. V pokročilejším věku byla obsazována do rolí vlídných maminek a babiček. Ve filmu byla díky komickému umění obsazována do humorných postav v komediích, jako Limonádový Joe, Pane, vy jste vdova!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku!, Což takhle dát si špenát či Jak utopit dr. Mráčka. Je nositelkou Českého lva. V roce 2001 získala ocenění Thálie za celoživotní dílo. Letos byla filmovou akademií vyznamenána čestnou cenou za dlouhodobý umělecký přínos. (Více na Novinkách)

Paul Ricoeur, francouzský křesťanský filozof, zemřel ve věku 92 let 22. května. Přednášel na Sorbonně a na univerzitách ve Štrasburku či Chicagu. Jeho dílo bylo ovlivněno fenomenologií a existencialismem. Česky vyšly například knihy Život, pravda, symbol, Filosofie vůle nebo Myslet a věřit. Poslední dílo Biblická hermeneutika vydal v roce 2001.

Roman Hemala, herec, zemřel ve věku 80 let 26. května. Po krátkém angažmá v Divadle S. K. Neumanna nastoupil v brněnském Divadle bratří Mrštíků. Do Prahy se vrátil v roce 1959, kdy přijal nabídku Jana Wericha z Divadla ABC. Menší role ztvárnil na televizní obrazovce a ve filmu, jeho kultivovaný hlas byl slyšet i z rozhlasových vln.

Červen

Jarmila Boháčková, poslankyně ČSSD, zemřela po dlouhé nemoci 9. června ve věku 57 let. Byla místopředsedkyní středočeské sociální demokracie, členkou sněmovního petičního výboru a výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Podporovala Stanislava Grosse a nechtěla, aby odešel z funkce premiéra. Byla vdaná, po sobě zanechala dvě dcery.

Leoš Suchařípa - na snímku, herec, teatrolog a divadelní kritik, zemřel 14. června ve věku 73 let. V posledních letech působil v pražském Divadle Na zábradlí. Vynikal především v Čechovových inscenacích Petra Lébla, hrál ve Strýčku Váňovi, v Ivanovovi i v Rackovi. Jan Grossmann ho na začátku 90. let obsadil do Dona Juana, naposled se objevil po boku Zdeny Hadrbolcové ve Frielově hře Afterplay. Hrál ve filmech Ene Bene, Bumerang, Dědictví, Něžný barbar, Zdivočelá země či Cesta z města. Věnoval se také překladům Gogola, Gorkého, Ostrovského, Volodina a dalších ruských dramatiků. (Více na Novinkách)

Josef Jíra, malíř a grafik, podlehl dlouhé nemoci 15. června ve věku 75 let. V jeho metaforických obrazech se často objevují duchovní motivy nebo nadčasová témata lidského osudu. Pro Jíru byly vždy důležité oči a gesta. Ilustroval Kytici Karla Jaromíra Erbena, dále ilustroval Městečko u vody Bohumila Hrabala a knihu Golet v údolí Ivana Olbrachta. Na přelomu 70. a 80. let se v Jírově tvorbě poprvé objevila nová poloha - do dřeva řezané reliéfní desky. Václav Klaus ho ocenil medailí Za zásluhy o stát v oblasti umění.

Jiří Kodet - na snímku, herec, podlehl těžké chorobě 25. června ve svých 67 letech. Účinkoval ve stovce filmů, v šedesátých letech například v oscarovém snímku Ostře sledované vlaky, Hotel pro cizince či Všichni dobří rodáci. V roce 1982 skvěle ztvárnil kapitána Exnera v detektivce Smrt talentovaného ševce. Poslední jeho rolí byl František Vláčil, kterou si dvojnásobný držitel Českého lva zahrál ve snímku Sentiment v roce 2003. Václav Klaus ho vyznamenal Medailí za zásluhy I. stupně za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Působil jako svérázný muž se sarkastickým humorem, aristokratickým vystupováním a obrovským šarmem, elegán sršící bonmoty, individualista, cholerik. (Více na Novinkách)

Červenec

Evan Hunter - na snímku, spisovatel vystupující pod pseudonymem Ed McBain, zemřel 6. července ve věku 87 let na rakovinu hrtanu. Napsal sérii 50 slavných detektivních příběhů z 87. policejního revíru. Jeho jméno se ale objevilo i pod neméně slavným románem Džungle před tabulí. Podílel se i na adaptaci scénáře úspěšného hororu Ptáci režiséra Alfreda Hitchcocka. (Více na Novinkách)

Claude Simon, francouzský spisovatel, zemřel 6. července ve věku 91 let. Patřil k představitelům francouzského nového románu. Jeho způsob psaní románů měl rysy poezie, ve svých textech psal hlavně o paměti, zapomínání, ztrátě, mizení, tedy o čase. Ve svých románech se snažil o netradiční pojetí času, ve kterém se prolíná přítomnost a minulost. Tak se pokoušel postihnout emoce, respektive jejich útržkovitost. Jeho dílo má velice komplikovanou větnou skladbu. Mezi jeho díla patří Švindléř, Vítr, Tráva či Flanderská cesta. (Více na Novinkách)

Petr Kabeš, básník, překladatel a publicista, ve věku 64 let zemřel 9. července. V počátcích jeho poezie se protínaly dozvuky meziválečné avantgardy s dobovou existenciální skepsí, všednost se barvila odstíny melancholie. Od konce 60. let lyrické východisko opouštěl a zamířil k formálnímu experimentu. Podepsal Chartu 77. V roce 2003 dostal Státní cenu za literaturu za knihu Těžítka, ta těžítka.

Pavel Dostál - na snímku, politik, spisovatel, dramatik, televizní scenárista, režisér a choreograf, prohrál 24. července boj s rakovinou. Bylo mu 62 let. Zemřel na úplné selhání jaterních funkcí. Po roce 1989 se jako člen klubu Obroda dal na politiku. Od roku 1991 byl členem ČSSD. Ministrem kultury byl od 22. 7. 1998, znovu jím byl jmenován 15. 7. 2002, 4. 8. 2004 a 25. 4. 2005. Na ministerstvu kultury se mu podařilo prosadit řadu změn, k největším úspěchům řadil nový autorský zákon přijatý v roce 2000. Napsal několik divadelních her: Kdyby všichni kluci světa, Případ Grendwal, Hvězdy na smetišti, Neumírejte, prosím, jste v pořadí. (Více na Novinkách)

 

Srpen

Robin Cook - na snímku, bývalý britský ministr zahraničí, zemřel po selhání srdce 6. srpna ve věku 59 let. Zkolaboval na túře v horách severního Skotska. Při pádu po kolapsu navíc utrpěl vážná zranění. Získal křeslo poslance parlamentu poprvé v roce 1974. V roce 1989 se stal stínovým ministrem zdravotnictví, v roce 1992 obchodu a průmyslu a v roce 1994 zahraničí. Po vítězství labouristů v roce 1997 převzal britskou diplomacii a řídil ji až do roku 2001. Vystupoval jako neúprosný kritik Blairovy zahraniční politiky především v Iráku.

Ibrahim Ferrer, kubánský zpěvák, zemřel 6. srpna ve svých 78 letech na infarkt. Od čtrnácti let vedl muzikantský život. Na začátku 90. let přestal zpívat a živil se prodejem losů. K návratu k hudbě jej přesvědčil muzikant Ry Cooder, jenž se rozhodl s kubánskými hudebníky nahrát desku Buena Vista Social Club. V roce 1998 za ni získali ocenění Grammy a režisér Wim Wenders později natočil stejnojmenný dokument.

Ilja Prachař, na snímku, herec, podlehl 10. srpna těžké nemoci. Bylo mu 81 let. Ztělesnil desítky rolí ve filmu i v divadle. Oceňovaná byla i jeho práce v dabingu. Diváci si ho mohou pamatovat jako Orgona z Tartuffa, Falstaffa z Veselých paniček windsorských či advokáta v Ibsenově Noře. Ve filmu zazářil ve Králi Šumavy, ve Spalovači mrtvol, ve snímcích Všichni dobří rodáci nebo Světáci. V roce 1997 dostal Cenu Františka Filipovského za dabing. (Více na Novinkách)

Září

Richard Honzovič, televizní hlasatel, náhle zemřel 1. září ve věku 71 let. Začínal s Kamilou Moučkovou jako hlasatel Televizních novin. V srpnu 1968 se podílel na protiokupačním vysílání, proto pak nesměl na obrazovku a byl z Československé televize propuštěn. Trvale spolupracoval s filmem, namluvil množství komentářů k zahraničním dokumentárním seriálům. Doprovázel i pořady Filmopolis, Česká soda, Čtvrtníček, Šteindler, Vávra a spol. nebo Milníky dvacátého století.

Simon Wiesenthal, pronásledovatel nacistických válečných zločinců a bojovník proti antisemitismu, zemřel ve věku 96 let 20. září. Selhalo mu několik životně důležitých orgánů. Jedním z jeho největších úspěchů bylo dopadení Adolfa Eichmanna. Ve Vídni otevřel Židovské dokumentační centrum, které se zaměřovalo na hledání nacistických zločinců. Sám prošel několika koncentračními tábory a za války ztratil 89 svých příbuzných. (Více na Novinkách)

Říjen

Karel Novák, herec a divadelní režisér, zemřel 19. října, bylo mu 80 let. Hrál v divadlech v Brně, Olomouci a Plzni. Byl ředitelem divadel v Klatovech a v Chebu. Na počátku 90. let působil jako režisér operety Hudebního divadla v Hodolanech a v letech 1992-1994 jako šéf činohry opavského divadla. Získal titul emeritní člen Moravského divadla Olomouc. Herecká asociace mu v roce 2001 udělila cenu Thálie za celoživotní dílo.

Eva Švankmajerová, výtvarnice a spisovatelka, podlehla ve svých 65 letech 20. října rakovině. Základ jejího díla tvoří surrealisty akcentovaná imaginace a osobitá ironie společně s erotismem. Je autorkou četných básnických sbírek, nepublikovaných próz a her, věnovala se kresbě, plakátu a keramice. Měla úspěch v zahraničí. Kritika vřele přijala loňskou monumentální retrospektivu Jídlo v Jízdárně Pražského hradu, za výtvarné řešení filmu Otesánek obdržela Českého lva. (Více na Novinkách)

Bohumil Kulhánek, bývalý místopředseda Senátu a starosta Plzně, zemřel po těžké nemoci 20. října ve věku 64 let. Byl prvním senátorem plzeňského obvodu. Za ODS byl zvolen v roce 1996 na šest let. V roce 1998 ho zvolili místopředsedou Senátu. Od roku 1990 byl osm let starostou třetího plzeňského obvodu.

Václav Král, na snímku, automobilový závodník, konstruktér, pedagog a designér, zemřel 26. října. Proslul originálními projekty závodních automobilů a motorových vozidel. Byl odborníkem, který dokázal skloubit umění konstruktéra s vynikajícím designem. Bohaté zkušenosti předával v posledních letech studentům ČVUT, kde přednášel průmyslový design.

Listopad

Petr Popelka, herec, zemřel 17. listopadu ve věku 61 let. Vystudoval herectví na divadelní fakultě AMU. Byl členem pražského divadelního souboru Studio Ypsilon. Jeho nejvýraznější rolí byl v poslední době Režisér v naší parafrázi na Nedbalovu operetu Vinobraní.

Libuše Geprtová, herečka, zemřela po dlouhé nemoci 18. listopadu ve věku 63 let. Déle než 30 let působila v angažmá v pražském Divadle Na zábradlí. Hrála také ve filmech Hordubal, Pasáček z doliny nebo Záchvěv strachu, objevila se v Četnických humoreskách. Pracovala také pro rozhlas, uváděla pořad rozhovorů se zajímavými lidmi Co máš v rozhlase rád aneb Splněná přání.

Přemysl Charvát, dirigent opery pražského Národního divadla, zemřel 20. listopadu ve svých 75 letech. Dirigentem opery byl od roku 1970. Na scénách ND dirigoval přes sto operních a baletních inscenací. Jeho posledním překladem pro ND byla komorní opera Dopisy van Gogha od Grigoriho Frida, která teprve čeká na uvedení.

Prosinec

Richard Prior, komik a herec, zemřel 10. prosince ve svých 65 letech na infarkt. Vedl velmi bouřlivý život, holdoval alkoholu a bral drogy. Také trpěl roztroušenou sklerózou. Zpočátku působil v zábavných televizních pořadech, později zazářil v klasických komediích Stříbrný blesk a Namydlený blesk. Proslul zejména svým kousavým humorem.

Rudolf Pernický, generál a legendární odbojář ze druhé světové války zemřel 21. prosince ve věku 90 let po dlouhé nemoci, která souvisela s komplikovanou cukrovkou. Tento bývalý výsadkář patří mezi nejvýznamnější české bojovníky proti fašismu. Letos 28. října dostal od prezidenta Václava Klause Řád bílého lva. Pernický odešel do zahraničí bojovat za samostatné Československo v roce 1939. O pět let později se účastnil výsadkové operace v protektorátu. Po únoru 1948 strávil Pernický několik let v táborech nucených prací, včetně uranových dolů, rehabilitace se dočkal až po roce 1989.

Lajos Baroni, bývalý maďarský fotbalista a trenér zemřel 24. prosince ve věku 91 let. Vedl reprezentaci na čtyřech světových šampionátech. V roce 1960 získal s národním mužstvem zlatou medaili na olympijských hrách, o čtyři roky později byli jeho svěřenci třetí na mistrovství Evropy. Podle prezidenta Maďarského fotbalového svazu byl nejlepším trenérem maďarské historie.

Argentina Brunettiová, herečka argentinského původu hrála v Hollywoodu ve více jak stovce filmů. Ve čtyřicátých letech se proslavila po boku Jamese Stewarta, Binga Crosbyho, Jerryho Lewise nebo Deana Martina. Později byla úspěšná i jako novinářka. Specializovala se na novinky z hollywoodské kinematografie. Zemřela v úctyhodných 98 letech.

Vjačeslav Platonov, volejbalový trenér z Petrohradu zemřel 26.prosince ve věku 67 let. S výběrem Sovětského svazu vyhrál olympijské hry v roce 1980 v Moskvě, dvakrát získal titul mistra světa a pětkrát triumfoval na evropském šampionátu. Za tyto úspěchy obdržel Platonov ve své vlasti nejrůznější pocty. V letech 1981 a 1991 byl vyhlášen nejlepším koučem světa. V roce 2000 byl rovněž zařazen do čtyřčlenné nominace na nejlepšího světového trenéra století v anketě volejbalové federace FIVB. V 90. letech minulého století vedl Platonov finskou reprezentaci, v závěru kariéry se ještě vrátil do ruské ligy.

Vincent Schiavelli, americký herec zemřel 26. prosince na Sicílii. Zahrál si ve více než 120 filmech a televizních pořadech. Po celý život byl předurčen k postavám podivínů či excentriků. Ztvárnil postavy v několika filmech režiséra Miloše Formana včetně Amadea, Přeletu nad kukaččím hnízdem či snímku Lid versus Larry Flint. Coby neurotický duch, který učí Patricka Swayzeho, jak to chodí ve světě mrtvých, exceloval ve filmu režiséra Jerryho Zuckera Duch. Schiavelli se narodil v New Yorku, ale v poslední době žil v italské vesnici Polizzi Generosa. Příčinou smrti byla rakovina plic, které podlehl v 57 letech.

Kerry Packer, mediální a herní magnát a nejbohatší muž Austrálie zemřel 26. prosince. Packer, kterého letos časopis Forbes označil za 94. nejbohatšího muže na světě, disponoval majetkem v hodnotě pěti miliard dolarů. Packerovým mediálním a herním impériem je společnost Publishing & Broadcasting Ltd., která vlastní australskou televizní síť Nine, stejně jako například melbournské Crown Casino. Společně s asijským podnikatelem Stanleyem Ho společnost rozvíjí výstavbu kasin v Macau. Příčina smrti není známá, miliardáře ale dlouhou dobu provázely zdravotní potíže včetně boje s rakovinou. Před lety také prodělal transplantaci ledviny, kterou mu daroval pilot jeho soukromého vrtulníku. Zemřel ve věku 68 let.

Novinky.cz

Kliknutm pejdete na dal specily na Novinky.cz zemřeli na zatek strnky